Algemeen

Fragment Metropolis gevonden

door Hedwig van Driel op 03.07.2008 om 09:27 in Algemeen
In Argentinië is een tot nu toe verloren gewaand fragment uit de klassieker Metropolis van Fritz Lang teruggevonden.

De film flopte oorspronkelijk toen hij in 1927 werd uitgebracht. De studio maakte de film vervolgens 25% korter, en bracht hem opnieuw uit. Gelukkig nam in 1928 een distributeur, Adolfo Z. Wilson, een oorspronkelijke kopie mee naar zijn thuisland, Argentinië. De film veranderde een aantal keer van eigenaar en belandde uiteindelijk in 1992 in het Museo Del Cine.

Dit jaar kreeg dat museum een nieuwe directeur, en zij ontdekte dat hun kopie bijna alle verloren scènes bevatte, zo'n 700 meter in totaal, of ongeveer 25 minuten film. De film is niet in goede staat, maar er wordt juichend op de ontdekking gereageerd. Het plan is de nieuwe stukken ook voor het publiek toegankelijk te maken.

Metropolis is een science-fiction film die zich afspeelt in een futuristische stad waar de bevolking in een boven- en een onderklasse verdeeld is. Een jongen uit de bovenklasse wordt verliefd op Maria, een activiste die vind dat de maatschappij een geheel moet worden. Ondertussen bouwt een wetenschapper een robotversie van Maria om onrust te veroorzaken.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Chrischzz

Avatar

Moooooi!

Wanneer gaan ze het op schijf zetten?

HAL.

Avatar

Beelden: http://www.zeit.de/online/2008/27/bg-metropolis?1

evil_graigje

Avatar

Er staat een Blu-ray versie gepland voor 2009. Hopelijk is Kino van plan om ook deze beelden te restaureren en te integreren in de Blu-ray release. Ik heb zelf al de DVD die recentelijk door Living Colour is uitgegeven, maar voor de originele cut ga ik de Blu-ray wel aanschaffen.

Big Red

Avatar

Da's een leuke entree voor die directeur. Lijkt me voor haar ongeveer net zoiets als op vakantie in Egypte je teen stoten in de woestijn, om er achter te komen dat je een onbekende pyramide hebt gevonden...

Hier ben ik wel erg benieuwd naar, 25 minuten extra materiaal!!

Sander2

Avatar

evil_graigje "Hopelijk is Kino van plan om ook deze beelden te restaureren en te integreren in de Blu-ray release."


Die kans lijkt me vrijwel nihil, tenzij Kino besluit nog een jaartje of wat te wachten tot de nieuwe versie van Metropolis klaar is. Bedenk maar eens wat daarbij komt kijken, het teruggevonden materiaal is in slechte staat, en zal dus grondig gerestaureerd moeten worden. Verder zal er een nieuwe score gecomponeerd moeten worden. Als je ziet dat de premiere van de restauratie van Die Nibelungen, waar de Friedrich Wilhelm Murnau stiftung volgens mij al sinds 2006 mee bezig is gepland voor 2010, denk ik niet dat Metropolis al daarvoor klaar zal zijn.

evil_graigje

Avatar

Dat wordt dan wachten op de hologram ;P

spock

Avatar

Dat word wel een re-make denk ?

NieuwsFilm

meest populair