NFF op FilmTotaal

[header]Op het laatste nippertje, letterlijk de nacht van tevoren, kwam het mailtje: ja, we konden persaccreditatie krijgen voor het Nederlands Film Festival. En dus zal FilmTotaal dagelijks verslag uitbrengen en liefhebbers van de Nederlandse film op de hoogte houden.[/header]Op het laatste nippertje, letterlijk de nacht van tevoren, kwam het mailtje: ja, we konden persaccreditatie krijgen voor het Nederlands Film Festival dat vandaag van start is gegaan. En dus stapte ik woensdagochtend op mijn fiets en stond binnen twintig minuten op het Neude met een pasje (inclusief standaard belabberde webcamfoto) om mijn nek en een paar kilo papieren in mijn handen. De reclame van een aantal sponsors heb ik meteen maar weggegooid om eens een blik op het programma te werpen.

Het is raar. Ik woon al vijf jaar in ‘Utreg’ en ik beschouw het ondertussen echt als mijn stad, maar het filmfestival? Ik heb er nog nooit een film gezien. Waarom weet ik niet precies, maar ik ga er nu verandering in brengen. Mijn collega Kaj en ik zullen verslag doen van het festival en om beurten een stukje plaatsen. Kaj zal zich ontfermen over een aantal ‘grote’ titels die meedingen naar een Gouden Kalf en vrijwel zeker nog in de bios te zien zullen zijn. Ik zal mij - een paar uitzonderingen daargelaten - meer concentreren op de verborgen hoekjes en bijkomstigheden van het festival: interviews, panels, studentenfilms, obscure documentaires etc. Of ik me ook aan de experimentele korte films zal wagen weet ik niet (de vorige experimentele korte film die ik zag bezorgde me een volle dag koppijn), maar ik zal me kriskras door het festivalprogramma bewegen, dus wie weet.

Een consequentie van mijn keuzes is dat ik vaak zal schrijven over films die nooit in de bioscoop te zien zullen zijn en over eenmalige events. Mijn bedoeling is dan ook niet te recenseren, maar meer om een indruk te geven van het festival. Hopelijk zullen de stukjes ook zonder echte informatieve waarde onderhoudend genoeg zijn.

Een greep uit wat ik van plan ben? Ik wilde beginnen met een double feature van De Poolse Bruid en de remake ervan: Unfinished Sky. Vrijdag wordt mijn ochtend ingenomen door de studentenestafette en ga ik ‘s avonds voor de wat grotere titels Het Zusje van Katia en Het Echte Leven. Zaterdag heb ik onder andere een stille film met orkestbegeleiding in gedachten (Bigamie) en ga ik naar de Cinema Militans Lecture van George Sluizer. Als jullie als lezer nog tips hebben, ik hoor ze graag!



NieuwsFilm

meest populair