Algemeen

Filmmakers weigeren filmprijs

Regisseur Dick Maas en producent Tom de Mol zijn boos op het Filmfonds

door FilmTotaal op 09.01.2009 om 14:31 in Algemeen
Regisseur Dick Maas en producent Tom de Mol weigeren acte de presence te geven bij de uitreiking van de 'Stimulans Voor Succes Prijs', groot 75.000 Euro, voor hun film ,Moordwijven, uit onvrede met het huidige fondsbeleid.

Dick Maas: 'We weigeren mee te doen aan een poppenkast ter meerdere glorie van het Filmfonds, terwijl we op hetzelfde moment verwikkeld zijn in rechtzaken en beroepsprocedures tegen datzelfde fonds.'

Tom de Mol: 'Bestuur en directie passen regels volkomen willekeurig toe en onze projecten worden steevast op onheuse gronden afgewezen. Ook de Stimulans Prijs vond pas doorgang nadat we een advocaat hadden ingeschakeld.'

De twee nieuwe speelfilms van Dick Maas, Sint, een actie-thriller over een moordende Sinterklaas en De Rekening, een psychologische thriller met Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat, dreigen te stranden door het zwalkende beleid van het filmfonds.

Dick Maas: 'We voldoen aan alle regels en toch krijgen we niet de noodzakelijke bijdrage voor Sint. We worden gedwongen weer naar de rechter te stappen. Het is allemaal zonde van de tijd en energie.'

Moordwijven is drie keer afgewezen door het fonds, dat pas overstag ging na een aangespannen beroepsprocedure. De Rekening is onderwerp van een procedure bij de rechtbank, en met Sint lijkt nu hetzelfde te gebeuren.

Dick Maas: 'Het Filmfonds heeft de mond vol over succes dat beloond moet worden, maar daar merk ik niets van. Het feit dat drie films van mij in de top 10 van bestbezochte Nederlandse films van de afgelopen 25 jaar staan, en dat Moordwijven een van de bestbezochte Nederlandse films van de afgelopen jaren is, telt kennelijk niet mee.'

De 'Stimulans Voor Succes Prijs', wordt 12 Januari uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsborrel van het Nederlands Fonds voor de Film.

Tom de Mol en Dick Maas zullen het Fonds verzoeken hen de prijs op te sturen.

Dick Maas: 'We zijn wel boos, maar niet gek.'

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

oogsnoepje

Avatar

Ik voorzie dat de heren Maas en de Mol volgend jaar met een nieuwe film komen: "Het Fonds".

tukkerstein

Avatar

Het feit dat drie films van mij in de top 10 van bestbezochte Nederlandse films van de afgelopen 25 jaar staan, en dat Moordwijven een van de bestbezochte Nederlandse films van de afgelopen jaren is, telt kennelijk niet mee.'


Dat is een beetje de omgekeerde wereld. Zo'n filmfonds zo juist de mogelijkheid moeten bieden jong talent een kans te geven, niet een oude rot uit het vak die alweer een peperdure Nederlandse productie wil maken. Kan Maas zijn eigen films nog steeds niet financieren?

Thiver

Avatar

tukkerstein "Kan Maas zijn eigen films nog steeds niet financieren?"

Ik geloof dat hij destijds met de teloorgang van First Floor Features aardig het schip is ingegaan. Overigens vind ik het moedig van deze heren dat ze het spelletje niet willen meespelen. Ik heb nog nooit een filmmaker gehoord die goede ervaringen had met het Filmfonds.

El_Mariachi

Avatar

Hoewel ik je punt begrijp, Tukkerstein, snap ik Dick Maas ook wel. Als zelfs Paul Verhoeven hier zijn films nauwelijks van de grond krijgt, moet het wel heel erg gesteld zijn met het Neerlandsch filmfinancierklimaat (Woord van het Jaar 2009?!).

Deweb

Avatar

Terwijl er voor Verhoeven nog persoonlijk door de minister meer geld is geregeld. Maar zijn film was gewoon duur. Terwijl Maas volgens mij niet eens zo heel veel geld nodig heeft, niet meer dan een "normale" film.

@Thiver: Klopt. Ik las zelfs dat hij alle rechten van zijn films op frappante wijze is kwijtgeraakt en dus geen cent krijgt van de DVD's, uitzendingen en noem maar op. De films waar hij aan werkt zijn dus zijn spaarpot.

Waarom probeerd hij het trouwens met "De Rekening" niet eens bij telefilms? Als ik het goed heb begrepen dan past die film wel in dat concept. En Pieter Kuijpers weet daar toch prima thrillers voor te fabriceren...

@Tukkerstein: En toch gaat het geld naar vrijwel alle filmmakers, oud en nieuw.

@El Marriachi: Ik heb eens gehoord dat het er, hoewel ze het bij het filmfonds nooit zullen erkennen, op neerkomt dat elke filmmaker eens in de vijf jaar een film mag maken.

NieuwsFilm

meest populair