Brave New Worlds: sci-fi, maar dan anders

Sciencefiction op zijn creatiefst in Amsterdam


Sciencefiction bestaat uit heel wat meer dan ruimteschepen die lasers knallen naar andere ruimteschepen en buitenaardse wezens die de mensheid willen uitroeien. De programmeurs van IMAGINE willen dat aantonen met een interessante selectie van sci-fi films die buiten de conventies van het genre treden. Daarvoor hebben ze films uit onder andere Japan (The Clone Returns Home), Frankrijk (Dante 01) en de V.S. (onder meer animatiefilm From Inside) verzameld op het festival. Aanstaande maandag presenteert Cory McAbee een “musical ruimte-western” voor op de mobiele telefoon, maar daarover zal ik pas na afloop over kunnen rapporteren.

Een van de hoogtepunten van het festival is wat mij betreft het in één avond gedraaide 11 Minutes Ago. Deze Amerikaanse low budget SF gaat over een man die uit de toekomst reist naar een hedendaagse bruiloft om een schoon luchtmonster mee te nemen naar zijn tijd, waarin de lucht ernstig vervuild is. Hij kan niet langer dan elf minuten blijven, maar in die korte tijd wordt hij verliefd op één van de bruidsmeisjes. Zij kent hem echter al, dus moet hij al eerder op het feest verschenen zijn. Hij reist non-lineair nog zeven keer terug naar ons heden, ondanks dat elke elf minuten in zijn eigen tijd maanden voorbereiding kost, om in anderhalf uur tijd in ons heden iets op te bouwen met de vrouw. Dit gecompliceerde verhaal is de basis voor een inventieve, innemende romantische film. Gedraaid voor een appel en een ei toont deze film aan dat creativiteit en originaliteit soms het enige zijn dat je nodig hebt om iets heel moois te maken. Elders zal je 11 Minutes Ago waarschijnlijk niet meer tegenkomen, dus mis hem niet op IMAGINE!
[rating 4.5]

Sleep Dealer heeft wel een redelijk budget, aan de special effects te zien (hoewel deze niet kunnen concurreren met Hollywood), maar is daarom niet minder creatief. In een nabije toekomst gaan Mexicaanse arbeiders niet meer illegaal de grens over naar de VS, maar ze sluiten zich aan op een computer om zo op afstand machines aan de noordzijde van de grens te bedienen, die het zware werk verrichten. Het verschil tussen arm en rijk is nog groter geworden, en de twee zijn letterlijk meer dan ooit gescheiden. De politieke laag die debuterend regisseur aan zijn verhaal over een jongen en het meisje dat hun herinneringen verkoopt op het internet toevoegt is duidelijk te onderscheiden en maakt Sleep Dealer tot het zoveelste voorbeeld van dat sciencefiction films niet over de toekomst gaan maar eigenlijk over het heden, en daardoor veel relevanter zijn dan veel mensen denken. Jammer dat het subplot met de gevechtspiloot met gewetenswroeging niet helemaal goed wordt uitgewerkt, maar verder is dit een prima film.
[rating 3.5]

Het Canadese Truffe is minder geslaagd dan bovenstaande titels. Eveneens in de nabije toekomst groeien er in een bepaald gedeelte van Quebec opeens enorm veel zwarte truffels, een dure lekkernij. Charles heeft een neus voor het vinden van de truffels, maar een groot bedrijf maakt hem en zijn vrouw het leven zuur. Op een gegeven moment blijkt dat het bedrijf niet geheel van deze wereld is. De maffe wezens die mensen overnemen zijn wel geinig, maar verder is dit soort film wel vaker stukken beter gemaakt. Het uitgangspunt lijkt in eerste instantie origineel, maar de uitwerking ervan stelt teleur. Het resultaat is een sympathieke poging maar geen goede film.
[rating 2]

NieuwsFilm

meest populair