Fantastic Shorts #1 – Kort én Krachtig

European Fantastic Shorts - fantasierijke hersenspinsels van Europese filmmakers.


Op IMAGINE hebben liefhebbers van horror, fantasy en sciencefiction de kans om naast de grote producties ook van de korte hersenspinsels van Europese filmmakers te genieten, te griezelen en te gruwelen. De komende drie dagen worden European Fantastic Shorts #1 en European Fantastic Shorts #2 op het festival vertoond. Twee programma’s van elk tien korte, op zijn minst gezegd ‘andersoortige verhalen.’ Een greep uit deel 1:

Of Cats and Women is de Vlaamse adaptatie van het gelijknamige korte verhaal van de Schotse schrijfster Laura Hird. In dit verhaal is de jaloerse ex-vrouw op de kat van haar ex-man en diens nieuwe liefje aan het proefdraaien, wat ze op een later tijdstip voor de laatste in petto heeft. De donkere en mistroostige mise-en-scène en het doordraaien van de maniakale vrouw doen denken aan Tim Oliehoek’s fantastische korte film Isabelle naar de gelijknamige roman van Tessa de Loo. Anders dan in de laatstgenoemde film is hier echter geen ruimte voor medeleven, pure wraak is waar de vrouw voor leeft. Een gemiste kans omdat je nu meer meeleeft met het lot van de kat dan de verlaten echtgenote. [rating 2]

Het Spaanse Lazarus Taxon is van een geheel andere orde. Het is sciencefiction gestoeld op het verleden. Een plaag heeft alles opgeslurpt tot en met de laatste glimlach. Een vader brengt zijn dode dochter met een boot naar een afgelegen plek daar waar, zo vertelde een man hem, zijn vrouw weer tot leven werd gewekt. De gehele sfeer van de film is extreem naargeestig door de enorme hoeveelheid grijstinten, de middeleeuwsachtige kostuums met grote kappen en de abstracte details van de wereld om hen heen. Het heeft iets weg van de game Assassin’s Creed. Eenmaal op de plek aangekomen, blijkt de opvatting van de vader voor het tot leven wekken van zijn dochter, ernstig af te wijken met de opvatting van zijn gastheer. Lazarus Taxon geeft op gruwelachtige wijze vertrouwen weer in de overlevingsdrift van de mens.
[rating 3]

De Nederlandse animatie Whiplashed van Arnoud Rijken is een fantastisch vormgegeven zoektocht van een man over het auto ongeluk van hem en een vrouw. Wat begint met medeleven voor de achtergebleven man slaat naar het andere uiterste wanneer hij zijn geheugen bij vlagen terug krijgt. Het verhaal is niet bijster indrukwekkend, de visuele stijl is echter adembenemend. Het is de combinatie van fotorealistische personages in scherpe lichtdonker contrasten, weergegeven met een felgekleurde dikomlijnde setting. Het is een stap verder in animatiestijl dan een film als Waltz with Bashir. Whiplashed was vorig jaar te zien op het Holland Animation Film Festival en nu op IMAGINE. Pak die kans!
[rating 3]

NieuwsFilm

meest populair