Film op je mobiel

Films op je mobiele telefoon kijken, de toekomst van cinema?


Films op de mobiele telefoon, is dat de toekomst? Cory McAbee, die eerder The American Astronaut maakte, presenteerde vandaag op IMAGINE zijn nieuwste film Stingray Sam, die gemaakt is om als miniserie op de mobiele telefoon te bekijken. Tegelijk kan Stingray Sam ook prima als uurlange film op het witte doek bekeken worden, zo bleek vandaag tijdens de Europese première (en eerder dit jaar op het Sundance Film Festival. Het is zelfs voorlopig nog niet mogelijk om de absurdistische sciencefictionwestern/musicalcomedy op de mobiele telefoon te ontvangen en te bekijken.

Stingray Sam bestaat uit zes afleveringen van ongeveer tien minuten, waarin het titelpersonage (een loungezanger op Mars) samen met maat The Quasar Kid een klein meisje op een verre planeet moet redden. Onderweg maken ze de mafste dingen mee. Elke episode bevat een liedje alternatieve gitaarrock van Cory McAbee’s band (American Astronaut) en een collage van foto’s die een beetje doet denken aan het werk van Terry Gilliam in Monty Python’s Flying Circus. David Hyde Pierce (bekend als Niles Crane in de sitcom Frasier) verzorgt een humoristische voice-over bij de plaatjes. McAbee, in eerste instantie muzikant, nam naast het script en de regie ook de hoofdrol voor zijn rekening, en nam met zijn band de vaak hilarische muziek op. Zijn kleine dochtertje speelt het meisje.

Naast een komisch avontuur vol krankzinnige personages en zwangere mannen is Stingray Sam een film/serie over de Verenigde Staten en de Amerikaanse cultuur. Dat zit hem o.a. in de western beelden, de sci-fi ‘serial’ (een reeks korte biosfilms) zoals die in de jaren ’20 tot en met ’40 in de Amerikaanse bioscoop draaide en de filmmusical. Maar daarnaast ook in de maatschappijkritiek: een fabriekplaneet die omgebouwd wordt tot gevangenis waarin de werkers kosteloos worden uitgebuit is een duidelijke persiflage op de huidige commerciële gevangenissen in de V.S., en de betekenis hoe de grote bedrijven met de lagere klassen omgaan behoeft geen uitleg. Elke aflevering wordt begeleidt door reclame voor pruimtabak, volgens Cory McAbee ook heel Amerikaans. Stingray Sam is intelligent, grappig en charmant en van begin tot eind zeer vermakelijk, ook in de bioscoop, ondanks dat elk deel wordt ingeleid door dezelfde korte titelsequentie.

[rating 4]

McAbee was niet alleen bij de vertoning van zijn film aanwezig, na afloop gaf een zogenaamde masterclass waarbij hij met een goed gevoel voor humor en leuke anekdotes over zijn dochter op de set vertelde hoe zijn film tot stand kwam en waarom hij een film/serie voor alle schermgroottes maakte. In 2006 werd hij als één van vijf filmmakers op Sundance gevraagd iets te maken voor op de telefoon. McAbee maakte de short Reno (Hier te zien op Youtube), waarin hij speelde met loops en hoe je iets goed zichtbaar maakt op een klein scherm. Daarna ging hij daar meer mee doen, en al snel werd duidelijk dat hij een heel klassieke film moest maken. Dat wil zeggen: geen snelle camerabewegingen of montage, want dat ziet er op zo’n klein schermpje niet uit. Op de vraag of dit soort films nou de toekomst is en dat groot Hollywood spektakel zal verdwijnen, antwoordt hij ontkennend. Volgens McAbee zullen grote Hollywoodfilms er altijd blijven, en het is nog maar de vraag of zijn soort films nog lang zullen gemaakt worden.

Voorlopig is er volgens hem nog geen geschikte manier gevonden om geld te verdienen aan zulk soort films, zonder dat deze meteen overal gratis te vinden zijn op het internet. Dit is één van de redenen dat de film vooralsnog alleen op festivals heeft gedraaid: of hij daadwerkelijk op de mobiele telefoon werkt is nog niet uitgetest. De bedrijven voor welk McAbee zijn film/serie heeft gemaakt, weten nog niet goed hoe ze daar echte winst uit kunnen halen. Het hele gebeuren komt daardoor voorlopig nog meer over als een leuk experiment dan iets dat we echt meer kunnen verwachten in de toekomst. Ondertussen probeert McAbee nog altijd financiering voor een script van een ‘normale’ film te krijgen: Werewolf Hunters in the Midwest. Het is te hopen dat dit de inventieve filmmaker ooit gaat lukken. Stingray Sam staat nu in ieder geval op nummer één in de ranglijst voor de publieksprijs van IMAGINE, zou dat helpen?

NieuwsFilm

meest populair