IMAGINE Logica?

Fantasie is niet altijd even logisch.


Op IMAGINE draait het om de fantasie. Dat fantasie niet altijd even logisch is weten we, we dromen allemaal. In de onderstaande films is de fantasie als leidraad genomen om de grenzen van verhalen te verleggen. Vertellen staat voorop, de logica is slechts a guideline.

Edison and Leo is een stop-motion animation waar je door de alwetende vrouwelijk verteller Zella, het verhaal in wordt gezogen. Deze gebruikt het leven van uitvinder Thomas Edison (elektrisch licht en het generereren van elektriciteit) als basis. Zijn 19e eeuwse leven wordt vertaald naar een nieuwsgierige en egoïstische uitvinder genaamd George T. Edison die in een imaginair land in de ban raakt van The Book of Light, het alwetende boek van een Indianenstam. Hij steelt dit boek en roept op deze wijze rampspoed op hem en zijn familie af. Zijn zoon Leo moet zijn uitvindingdrift ontgelden en wordt elektrisch geladen terwijl oudere broer Faraday voor niets deugt. Deze non-stop animatie van Neil Burns is erg mooi gemaakt en met veel details. Toch moet je van deze techniek houden. Zo komen de poppen waarvan de kaak los kan worden gekoppeld best eng en nep over. Als je een fobie voor poppen hebt, kun je Edison and Leo dan ook beter links laten liggen. Zoon Faraday is werkelijk de meest lelijke en irritante pop ooit gemaakt maar wél in lijn met het verhaal. De film glijdt van de eerste boeiende vijf minuten naar een langdradig einde. Het draait helaas om een flauwe Edison grap die over honderdvijf minuten is uitgesmeerd.
[rating 2.5]


In de Spaanse science fiction film Before the Fall of 3 días is logica iets gelijksoortigs aan de hand. De jonge klusjesman Ale en zijn moeder krijgen net als de rest van de wereld te horen dat er binnen tweeënzeventig uur een meteoriet op aarde zal inslaan en al het leven over is. In plaats dat zijn moeder zich zorgen maakt om het einde der tijden, is het de moordenaar genaamd Soro die door een coupe in de gevangenis vrijkomt. Deze moordenaar heeft in Ale’s familie nog wat zaakjes af te handelen en komt achter hen aan. Het is aan Ale om de gek van hun erf af te houden en zijn neefjes en nichtjes te beschermen. Het acteren en de cinematografie zijn werkelijk fantastisch, zoals de gebruikte roestbruine en grijze tinten die de sfeer in Before the Fall een unheimlich gevoel geven. Het is echter de onzinnigheid van dit alles dat tegen de borst stoot; je familie beschermen tegen een seriemoordenaar zodat je in vrijheid de meteoriet tegemoet kunt zien. Als je, je over deze niet-logica heen kunt zetten, is het een lust voor het oog.
[rating 3]

NieuwsFilm

meest populair