John Hughes overleden

De vader van de tienerkomedie, regisseur van films als The Breakfast Club en Ferris Bueller's Day Off, is 59 jaar geworden.

John Hughes, de man achter de "bratpack"-tienerkomedies uit de jaren tachtig, is donderdag overleden aan een hartaanval. Hij was 59 jaar oud.

John Hughes (geboren 18 februari 1950) begon in de jaren zeventig als schrijver voor het tijdschrift National Lampoon. Zijn eerste grote succes kwam in 1983 met het scenario van National Lampoon's Vacation. Het jaar daarop maakte hij zijn regiedebuut met Sixteen Candles. Hughes zou in de jaren daarna nog verscheidene tienerkomedies opnemen, waaronder jarentachtigklassiekers als The Breakfast Club en Ferris Bueller's Day Off. Ook produceerde en schreef hij Pretty in Pink, met zijn vaste actrice Molly Ringwald in de hoofdrol.

Hughes' naam zal voor altijd verbonden zijn met de tienerfilm. Toch heeft hij ook films geregisseerd voor een volwassen publiek, zoals Planes, Trains & Automobiles (1987) met Steve Martin en John Candy in de hoofdrollen. Met de laatste maakte hij later Uncle Buck. In 1990 schreef en produceerde hij Home Alone, de kerstfilm die van Macaulay Culkin een kindsterretje maakte. Na Curly Sue uit 1991 regisseerde hij nooit meer een film, maar hij schreef nog wel de scenario's voor kinderfilms als Beethoven, Flubber en de Home Alone-vervolgen.

De laatste jaren woonde hij met zijn vrouw Nancy op een boerderij in Noord-Illinois en ondersteunde hij onafhankelijke kunstenaars. Op het moment van overlijden maakte Hughes een ochtendwandeling door de straten van Manhattan, waar hij voor een stedentripje was. Nancy en John waren 39 jaar getrouwd en hadden twee zoons en vier kleinkinderen.

NieuwsFilm

meest populair