Oscar voor Beste Film anders verkozen

Afgelopen met alleen een "kruisje" zetten naast je favoriete film.

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) heeft in een persmededeling bekendgemaakt dat de Oscar voor Beste Film vanaf nu op een andere manier wordt verkozen. Academy-voorzitter Tom Sherak: “In plaats van een kruisje te zetten naast hun favoriete film zullen de juryleden voortaan ook hun tweede, derde en verdere voorkeuren aanduiden. Op die manier krijgen we een winnaar die het breedst wordt gedragen door een meerderheid van het kiezerskorps.” De juryleden moeten met andere woorden hun top-10 doorgeven in plaats van één favoriet.

De nieuwe regel is een gevolg van de uitbreiding van de competitie. Vanaf volgend jaar zullen er immers 10 in plaats van 5 films meedingen naar de Oscar voor Beste Film. Het systeem zal ook gebruikt worden in het nominatieproces. In de andere categorieën blijft de oude regel van kracht: de juryleden duiden enkel hun favoriet aan.

De 82e Oscaruitreiking vindt plaats op zondag 7 maart 2010 in het Kodak Theatre in Hollywood. De nominaties worden bekendgemaakt op dinsdag 2 februari.



NieuwsFilm

meest populair