Algemeen

Veel minder films in 2010

De wereldwijde economische crisis en het illegaal downloaden worden o.a genoemd als reden.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Filmtotaal op 20.10.2009 om 16:19 in Algemeen
Hollywood maakt zich op voor een flinke daling van het aantal uitgebrachte films. Kenners voorspellen dat het aanbod in 2010 zal dalen tot 400 films of lager. Vorig jaar maakte Hollywood nog een recordaantal van 606 films.

Hoofdreden voor deze daling is uiteraard de wereldwijde economische crisis. De banken, de belangrijkste sponsors van big- en middlebig-budgetfilms, hebben in totaal 12 miljard dollar minder in de filmindustrie geïnvesteerd. Een tweede reden ligt bij de gekelderde verkoop van DVD's met als aangevoerde reden het illegaal downloaden. Tenslotte lijkt er een einde te zijn gekomen aan de hegemonie van de Amerikaanse films. In navolging van Frankrijk tekent zich ook in andere landen een trend naar interesse voor de eigen filmmarkt af.

De grote blockbusters zullen waarschijnlijk weinig te lijden hebben onder deze ontwikkelingen.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MovieThom

Avatar

Het ziet ernaar uit dat ik 1 van de weinigen ben die alle DVD`s legaal (jawel!!!!) koop. Maar zoals sommigen hierboven al opmerken mag het inderdaad wel wat minder met die anti-piraterij "reclames" op die DVD`s. Op sommige DVD`s kan ik die flauwekul niet eens skippen en moet je telkens die rotzooi aanzien.

WoUtoMatiC

Avatar

ITunes heeft allang bewezen dat de meeste mensen best willen betalen voor downloads. Maar voor de filmwereld is dit blijkbaar te hi-tech?

Dat de inkomsten teruglopen ligt aan Hollywood's gebrek aan toekomstvisie, niet aan piraterij.

esteban

Avatar

Er zal eerst en vooral iets moeten veranderen aan het gedrag van de massa. Het is makkelijk te schreeuwen dat er geen "originele films" meer verschijnen, anderzijds is het schrijnend te zien dat het nét die films zijn die het meest worden bezocht. Dit terwijl er op z'n minst om de twee weken wel iets in de bioscoop draait dat absoluut de moeite waard is. Maar daar zit dan weer geen kat in de zaal, om het wat uitvergroot uit te drukken. Een cirkel, zowaar.

El Chivo

Avatar

Dat is wel erg optimistisch :)

Vooral de projecten met de minste risico's zullen doorgaan en de Hollywoodstudio's die de beste/meeste franchises hebben zullen het minste problemen kennen.

Weddy Jazza

Avatar

Met andere woorden alleen bij echt goede scripts durven ze het door te voeren. Dus komen er alleen goede films door :D of is dit wat kort door te bocht :P

Wessel

Avatar

En het kopen van films mag wel wat aantrekkelijker gemaakt worden.

Als ik NU een film wil downloaden kost dat me 20 minuten en dan heb ik hem voor 0 euro op DVD-kwaliteit, met Nederlandse ondertiteling.

Als ik een legale DVD wil zien moet ik 15 tot 20 euro betalen en bij wijze van spreken eerst 20 minuten minuten wachten op al die vervelende, zinloze anti-piraterij-'je steelt geen tasjes'-rotzooi. En als het dan een vrij waardeloze prequel/sequel/remake dan kan de filmmaatschappij fluiten naar mijn centen.

Oboema

Avatar

Joh, steek de hand eens in eigen boezem. Zou het misschien er aan kunnen liggen dat we tegenwoordig de kont niet kunnen keren of er is van je favoriete film alweer een remake, prequel, sequel of reboot gemaakt?

Wees creatief en ik kom weer elke week in de bios :-S

timdekw

Avatar

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik waarschijnlijk nog geen 606 films gezien heb dit jaar. Misschien ook wel, maar ik heb sowieso nogal wat films in te halen van vorige jaren dus dat er eens een keer wat minder films worden gemaakt zal mij een zorg zijn, zolang de kwaliteit maar goed is.

El Chivo

Avatar

En hier een wat uitgebreider artikel uit De Standaard, over dezelfde materie.

Tako

Avatar

Maar als je dit leest is er weinig aan de hand...

Thiver

Avatar

Lumière "Het internetlandschap zal er over een jaar of 10 vast totaal anders uitzien; geregeld, bureaucratisch en met identificatieplicht."

En dan zullen we terugkijken op deze tijd als ware het een soort wildwesttijdperk. ;)

Lumière

Avatar

Door de slechte cijfers, al dan niet dankzij de crisis veroorzaakt, is het voor hen makkelijker om illegaal downloaden aan te pakken, dunkt mij. Het internetlandschap zal er over een jaar of 10 vast totaal anders uitzien; geregeld, bureaucratisch en met identificatieplicht.