IDFA 2009 [aankondiging]

Op 19 november strijkt het grootste documentairefestival ter wereld weer neer in Amsterdam.

Volgens de slogan ‘De werkelijkheid verzin je niet’ van het International Documentary Film Festival Amsterdam mogen we ook dit jaar weer een bizarre realiteit verwachten. Vanaf 19 november staat onze hoofdstad tien dagen lang in het teken van documentairefilms. Een belangrijk thema in deze 22e editie is de vraag wat normaal is (of juist niet). Daarnaast zijn er verschillende competitieprogramma’s, workshops, masterclasses, debatten en overige themaprogramma’s. Hier alvast een kleine greep uit de selectie.

Het IDFA opent met een Pools-Sloveense coöperatie onder leiding van regisseur Dariusz Jablonski. Deze War Games and the Man Who Stopped Them handelt over de Poolse kolonel Ryszard Kuklinski die de CIA tijdens de Koude Oorlog veertigduizend documenten van het Warschaupact verschafte. Werd de man hierdoor een landverrader of juist een nationale held? Kuklinski stierf ironisch genoeg vlak voor het eerste interview ten behoeve van de documentaire, waarna zijn echtgenote de filmmaker vroeg om zorg te dragen voor zijn as.

Verder zijn er onder de noemer Niet Normaal elf recente documentaires in het programma opgenomen die het thema ‘normaal’ behandelen. De Amerikaanse film The Horse Boy gaat bijvoorbeeld over de zoektocht van twee ouders naar een Mongoolse sjamaan die in staat moet zijn om hun autistische kind een zo normaal mogelijk leven te geven. De Australische documentaire A Good Man gaat over een rolstoelgebonden vrouw en haar echtgenoot die eveneens een normaal leven willen leiden, maar tegelijkertijd een bordeel openen. Niet Normaal verloopt in samenwerking met de gelijknamige kunstmanifestatie die op 16 december van start gaat in de Beurs van Berlage.

Natuurlijk zijn er ook films geselecteerd voor de IDFA Competition for Feature-Length Documentary, de voormalige Joris Ivenscompetitie. Voor deze ‘hoofdprijs’ van het festival zijn zeventien films in de running, afkomstig uit achttien verschillende landen. Twee documentaires komen van eigen bodem: Farewell van Ditteke Mensink en The Player van John Appel. De eerste is compleet opgebouwd uit archiefmateriaal en handelt over Lady Grace Drummond-Hay, de enige vrouw aan boord van de Graf Zeppelin. Vlak voor de economische depressie van 1929 beschreef zij in opdracht van William Hearst de wereldreis van het luchtschip. In The Player duikt de regisseur in het leven van zijn overleden vader die aan een gokverslaving leed. Aan de hand van andere gokverslaafden probeert hij een biografische karakterschets te maken.

Ten slotte eert het IDFA de documentairemaker Frederick Wiseman ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag in januari 2010. Wiseman debuteerde in 1967 als filmmaker met Titicut Follies en was in de geschiedenis van het festival meermaals te gast. Tijdens de eerste editie van 1988 was hij zelfs juryvoorzitter. Dit jaar heeft hij een retrospectief samengesteld van zijn eigen films, gaat hij op 22 november een masterclass geven en wordt er stilgestaan bij Wiseman als toneelregisseur. Zijn oeuvre wordt vooral onder de noemer Direct Cinema geschaard, een documentairevorm die complete objectiviteit nastreeft.

Voor de overige competities, het volledige programma en de masterclasses kunt u terecht op www.idfa.nl. Het festival duurt tot en met 29 november.

NieuwsFilm

meest populair