Blu-Ray Review: Transformers: Revenge of The Fallen

Michael Bay voor de tweede keer aan de haal met geliefde Autobots en Decepticons.

Bram de Groot 17 december 2009 12:23 in Blu-ray


Regie: Michael Bay | Cast: | Megan Fox (Mikaela Banes), Shia LaBeouf (Sam Witwicky), Peter Cullen (Optimus Prime), Hugo Weaving (Megatron), Josh Duhamel (Captain Lennox), John Turturro (Agent Simmons), e.a. | Speelduur: 150 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 19 november 2009 | EAN: 8714865331361 | FilmTotaal recensie

Er was flink wat kritiek op deze laatste film van Michael Bay. Transformers: Revenge of the Fallen duurde te lang, de logica zou ontbreken en de actie was bijna slaapverwekkend. Desondanks veroverden de Transformers wederom ons planeetje. Met een monsteropening in het eerste weekend tot een waanzinnige wereldwijde opbrengst in de box office. Het derde deel staat alweer in de steigers en deze moet in 2011 in de bioscoop gaan draaien. Toen in oktober de DVD en Blu-Ray in de States verschenen, werden er gelijk 7,5 miljoen exemplaren verkocht, waaronder 1,2 miljoen Blu-Ray schijven. Sinds kort is Revenge of the Fallen ook in Nederland verkrijgbaar.

In Transformers: Revenge of the Fallen begint Sam net te wennen aan zijn nieuwe leven als student, maar dan belandt hij tegen wil en dank opnieuw in een oorlog tussen de Autobots en de Decepticons. Met behulp van zijn vrienden en commandanten van het veiligheidsbureau NEST probeert hij samen met de Autobots een nieuwe verwoestende confrontatie met de Decepticons te vermijden.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer. Klik verder voor de bekende HD formaten.

WAARDERING & BOX OFFICE
Revenge of the Fallen krijgt op Rotten Tomatoes 19%. Op de IMDb staat de tweede Transformers er een stuk beter voor met een 6.1 (bij 78 duizend stemmen). Op FilmTotaal is het cijfer een 6,7. Revenge of the Fallen werd niet bepaald goed ontvangen door FT recensent Evert de Vries. Hij gaf 1,5 ster.
Een reactie van de vaste FT bezoeker Oboema: Robots en geile wijven... Maar helaas met een draak van een plot.
Transformers 2 haalt met een budget van $200 miljoen wereldwijd bijna $835 miljoen op. De filmt opent in States eind juni 2009 met een enorm bedrag van $109 miljoen in het eerste weekend. Ook het weekend daarop scoort ($43 miljoen) de film voldoende om de best-draaiende film te zijn. In Nederland draait de film redelijk met $3,7 miljoen.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de dubbel disc Blu-Ray special edition. Het recensie-exemplaar is basic verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. Daar zit echter wel een fraaie kartonnen sleeve omheen. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting):DE EXTRA'S
De extra's zijn met name op de tweede schijf terug te vinden. Op de eerste schijf staat enkel:

Commentary by Michael Bay, Roberto Orci en Alex Kurtzman * *
De regisseur (Bay) en de twee scriptschrijvers (Orci en Kurtzman) komen aan het woord. Er wordt weer veel gekletst. Voor mensen die dit 150 minuten kunnen aanhoren is het leuk. Voor de minder geduldige mensen onder ons is het allemaal net even te veel om 2,5 uur naar Michael Bay en co. te luisteren.

De extra's op de tweede schijf zijn:

The Human Factor: Exacting Revenge of the Fallen * * * * *
De "making of" docu van ROTF die bestaat uit zeven delen van totaal ruim 1,5 uur. De titels van de zeven hoofdstukken zijn Seeds of Vengeance, Domestic Destruction, Joint Operations, Wonders of the World, Start Making Sense, Under the Gun en Running the Gauntlet. Het gaat bijvoorbeeld over de verschillende opnamelocaties, in het Midden-Oosten en in de States. Uiteraard wordt er ook ingegaan op de verschillende personages en de grafische toepassingen.

A Day With Bay: Tokyo * *
Zo'n 24 uur met Bay in een klein kwartier. Zijn film ging in Tokyo in première, terwijl hij vlak voor het event nog hier en daar aan het sleutelen was aan geluidseffecten. We zien interviews en persmeetings én krijgen hier en daar extra uitleg van Bay. Niet heel spannend.

25 Years of Transformers * * * *
Een kleine 10 minuten over de historie van de Transformers. Voor sommige bekend, voor de jongere generatie misschien compleet nieuwe informatie. Ook veel info over Hasbro. Leuk.

NEST: Transformer Data Hub * * * * *
Meer weten over robots als Optimus Prime, Jetfire, Ironhide, Bumblebee, Skids & Mudflap, Megatron, Starscream, Devastator, Soundwave, Ravage en The Fallen? Dan kom je in deze extra aan je trekken. Lees meer over hun verleden en bekijk hoe ze eruit zien in bijvoorbeeld de Marvel Comic of de originele tv-serie. Bekijk ook foto's van Hasbro uitgaven. Erg gaaf!

The AllSpark Experience (exclusief op Blu-Ray) * * *
Creatief extraatje. Je kunt je eigen voertuig samenstellen en hier vervolgens de AllSpark op loslaten. Daarna zie je hoe de robot-versie er uitziet. Voegt verder weinig toe aan de film, maar je zit zo een paar minuutjes te puzzelen. Had iets uitgebreider gemogen.

Deconstructing Visual Bayhem * * * *
Zo'n 1,5 jaar voordat er daadwerkelijk werd geschoten ging Bay al aan de gang met de previsualisatie. In deze extra kun je de previsualisatie van een groot aantal scènes vergelijken met het eindresultaat. Gaaf!

Deleted / Alternate Scenes * *
Drie verwijderde of aangepaste scènes. De laatste is een extra scene met het irritante personage Leo Spitz (Ramon Rodriguez). Heel magere scènes.

Giant Effect Movie * * *
25 minuten explosies, grappen, gelach en en setbeelden uit o.a. "Egypte".

Linkin Park - New Divide * *
Videoclip, leuk voor de Transformers / Linkin Park fans.

The Matrix of Marketing * *
De bioscooptrailers, enkele tv spots en vele posters en merchandise.

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld Panasonic TH-42PZ80E met Blu-Ray via Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: De Blu-Ray van RotF komt in 1080p HD 2.40 : 1. Op het eerste oog ziet het beeld er uitstekend en haarscherp uit. Echter is er bij sommige scènes toch wat ruis (grain) aanwezig. Het is niet storend, misschien zelfs bedoeld, en daarom valt het ook niet direct op. Mede omdat het een futuristische film is, had de grain achterwege mogen blijven. Maar dit kan een erg persoonlijke mening zijn. De kleuren en scherpte zijn fantastisch. Er is in meerdere omgevingen geschoten en dat geeft een mooi geheel weer. Een 9.

Geluid: Er zijn een Engelse (DTS-HD), Duitse, Franse, Spaanse en Italiaanse (allen Dolby Digital) geluidstracks aanwezig. Het geluid is van prima kwaliteit. Heerlijk die stem van Soundwave! Niets op aan te merken. Een 9,5.

Ondertitels: De ondertitels zijn in het Nederlands, Deens, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Noors, Fins, Zweeds en Engels (voor doven en slechthorenden).

CONCLUSIE
Het is overduidelijk dat Revenge of The Fallen geen klassieker is of wordt. Het acteerwerk is zwak, de actiescènes zwaar over de top en het had allemaal wel wat korter gekund en gemogen. Aan de andere kant scoort deze film hoog als actiespektakel. Veel schietwerk, verscheurd robotmetaal en met Megan Fox en Isabel Lucas had Bay de beschikking over twee grote Hollywoodbabes. De Blu-Ray stelt de liefhebbers van de nieuwste generatie Autobots en de Decepticons zeker niet teleur. Het beeld en geluid zijn van de bovenste plank, de extra's zijn vrij uitgebreid en het is leuk dat er een extra sleeve omheen zit. Overigens zijn er opvallend veel versies verkrijgbaar van de DVD uitgave.

Beeld
9
Geluid
9,5
Extra's
8,5
Verpakking
7
Eindcijfer
8,5


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie zijn er ook een single disc en dubbel disc DVD beschikbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop. Ook is er in beperkte mate een steelbook versie beschikbaar bij een gelimiteerd aantal winkels. Tevens is er ook een Limited Edition beschikbaar in een "Bumblebee" verpakking:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Paramount voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm