Blu-ray

Blu-Ray Review: Millennium: Mannen Die Vrouwen Haten

De Extended Version van de zeer succesvolle Zweedse thriller.

door Bram de Groot op 24.12.2009 om 12:10 in Blu-ray


Regie: Niels Arden Oplev | Cast: Michael Nyqvist (Mikael Blomkvist), Noomi Rapace (Lisbeth Salander), Sven-Bertil Taube (Henrik Vanger), Peter Andersson (Nils Bjurman) e.a. | Speelduur: 180 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 24 november 2009 | EAN: 5425019004071 | FilmTotaal recensieIn Millennium: Mannen Die Vrouwen Haten zijn Mikæl Blomkvist en Lisbeth Salander twee tegenpolen. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team. Mikæl wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikæl zich hier nog eens op stort. Aanvankelijk lijkt het onderzoek nergens op uit te lopen. Totdat Mikæl met hulp van Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Millennium: Mannen Die Vrouwen Haten.

WAARDERING & BOX OFFICE
Mannen Die Vrouwen Haten krijgt op Rotten Tomatoes 94% (RT Community). Op de IMDb staat het eerste deel uit de trilogie op een 7.6 (bij 9.000 stemmen). Op FilmTotaal is het cijfer een 8,6. MDVH werd goed ontvangen door FT recensent Arman Avsaroglu. Hij gaf 4 sterren.
De film haalt met een onbekend budget wereldwijd bijna $66,5 miljoen op. De filmt heeft (nog) niet in de States gedraaid. In Nederland draait de Zweedse film redelijk tot goed. De totale opbrengst voor ons landje is onbekend.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray Extended Version. Het recensie-exemplaar is in een standaard Blu-Ray keepcase verpakt en er zit een mooie kartonnen sleeve omheen. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting):DE EXTRA'S
De film wordt aangeboden als een soort tweedelige mini-serie en kunnen afzonderlijk geselecteerd worden om te bekijken. De extra's zijn vrij beperkt, aangezien de enkele schijf ook de drie uur durende film herbergt.

Documentaire over Stieg Larsson * * * * *
Docu van zo'n 50 minuten over de onbekende schrijver Stieg Larsson. Hij overleed nog voordat de drie boeken werden uitgegeven. In deze Engelstalige docu wordt het succes van de boeken besproken en komen vele bekenden en familieleden van Larsson aan het woord. Ook de cast-leden van de film geven hun mening over de boeken. Grappig is om te horen dat Stieg Larsson er vermoedelijk tegen zou zijn als er meer dan drie films gemaakt zouden worden over zijn werk. Een Amerikaanse remake is namelijk al voorbereiding.

Making of the soundtrack * * *
Deze korte docu, van nog geen 5 minuten, laat zien hoeveel tijd er in de film gestoken is door de Deense componist Jacob Groth.

Millennium The Tour * * * *
Kort filmpje waarin de commerciële Millennium Tour wordt gevolgd door de filmproducent en de beste vriend van Larsson. Het is een route die fans kunnen afleggen, waardoor ze meer komen te weten over Stieg Larsson en de film. De Vlaamse inleiding doet vermoeden dat het hier gaat om een docu van een Belgische omroep.

Interviews met cast & crew * * *
Wederom een korte docu (ruim 9 minuten) waarin de twee hoofdrolspelers en de regisseur aan het woord komen. Ook de "natuurlijke" Noomi Rapace is te zien (met lang haar).

Preview Millenium 2 en Millennium 3 * * * *
Erg aardig dat deze al meegegeven zijn op de Blu-Ray. Tip: Alleen kijken als je de boeken hebt gelezen!!!

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld Panasonic TH-42PZ80E met Blu-Ray via Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: De Blu-Ray van Millennium 1 komt volgens de hoes in HD 1080p / 25i 1.78. Het formaat is aangepast aan het standaard beeldschermformaat, waardoor het op een normale flatscreen beeldvullend is. Echt in het oog springend is de kwaliteit eerlijk gezegd niet. Eerder gewoon goed. Tevens is er soms grain te zien, al is dit niet daadwerkelijk storend. Een 8.

Geluid: Er is een Zweedse geluidstrack in DTS-HD 5.1 meegeleverd. De film moet het niet hebben van geluidseffecten. Er is veel dialoog en de muziek speelt een ondergeschikte rol. Desondanks klikt het erg goed. Het Zweeds is voor de gemiddelde kijker wel even wennen. Een 8,5.

Ondertitels: De ondertitels zijn enkel in het Nederlands meegeleverd.

CONCLUSIE
Voor wie het boek heeft gelezen en de bioscoopversie heeft gezien, weet dat een aantal zaken wat beperkter in beeld komen. Deze thuisversie, opgedeeld in een tweedelige mini-serie, neemt net even wat meer de tijd om het verhaal te vertellen. Dat de rol van Noomi Rapace als de toch best rare Lisbeth Salander voortreffelijk is, mag nogmaals gezegd worden.
De Blu-Ray uitgave is voor een Zweedse film een zeer goede. Er zitten enkele redelijke extra's bij en de kwaliteit van het beeld en geluid is gewoon acceptabel. De Blu-Ray van de eerste Millennium is, mede door de sleeve, net als de geschreven trilogie een prima exemplaar voor in de boekenkast. In januari en maart 2010 volgen de films van deel 2 (De vrouw die met vuur speelde) en 3 (Gerechtigheid). Ook een Amerikaanse remake is ondertussen onderweg...

Beeld
8
Geluid
8,5
Extra's
7,5
Verpakking
7
Eindcijfer
8-


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie is er ook een dubbel disc DVD beschikbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Lumière Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair