Blu-ray

Blu-Ray Review: The Wizard of Oz (70th Anniversary Collector's Edition)

Een geweldige verzameling voor de diehard Oz fans.

door Bram de Groot op 31.12.2009 om 10:29 in Blu-ray


Regie: Victor Fleming | Cast: Judy Garland (Dorothy Gale), Frank Morgan (Professor Marvel / The Gatekeeper / The Carriage Driver / The Doorman / The Wizard of Oz), Ray Bolger (Hunk / The Scarecrow) Bert Lahr (Zeke / The Cowardly Lion), Jack Haley (Hickory / The Tin Man), Billie Burke (Glinda) e.a. | Speelduur: 101 minuten | Jaar: 1939 | Retail release: 18 november 2009 | EAN: 5051888037058

De filmklassieker The Wizard of Oz mag gezien worden als de Avatar uit 1939. De verfilming van het beroemde boek van L. Frank Baum was namelijk revolutionair in het gebruik van kleur. De beelden in landschap Oz zijn in kleur en daarbuiten in zwart-wit, verwerkt tot sepia. Het uiteindelijke resultaat leverde een film op die voor velen geldt als de mooiste aller tijden. De vier regisseur - met Victor Fleming als eindverantwoordelijke - die aan de fantasiefilm werkten, mochten zich uiteindelijk gelukkig prijzen met zeven Oscarnominaties, waaronder voor de Beste Film. Deze werd echter niet in de wacht gesleept, aangezien Flemings eigen Gone with the Wind ermee aan de haal ging. Door The Wizard of Oz werden twee Oscars gewonnen, waaronder één voor het nummer Over the Rainbow. Dit nummer werd door het American Film Institute gekozen tot "the greatest American movie song of all time". Onlangs verscheen er een 70th Anniversary Two-Disc Collector's Edition op Blu-Ray, boordevol allerlei extra's over deze filmklassieker.

In The Wizard of Oz wil de buurman van Dorothy haar hondje Toto laten inslapen. Ze besluit weg te lopen, maar wordt door een tornado meegevoerd naar het land van Oz. Ze wil graag weer terug naar haar eigen wereld. De enige die dat voor elkaar kan krijgen is The Wizard of Oz.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van (let op!) de Amerikaanse uitgave van de 70th Anniversary Ultimate Collector's Edition:

WAARDERING & BOX OFFICE
Van de zeven Oscarnominaties in 1940 worden de Oscars voor de Best Song en Best Score gewonnen. Op Rotten Tomatoes krijgt The Wizard of Oz de volle 100%. De IMDb noteert een 8.3 (bij 95 duizend stemmen) en daarmee staat de film op een 119e plaats in de IMDb Top 250. Op FilmTotaal is het cijfer een 8. Er is geen FilmTotaal recensie geschreven.
De film haalt met een budget van $2,777 miljoen wereldwijd $17.678.431 miljoen op. Beide bedragen zijn enorm voor die tijd.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de dubbel disc Blu-Ray Collector's Edition. Het recensie-exemplaar komt in een speciale verpakking en dus niet in een standaard Blu-Ray keepcase. Bij deze prachtige verpakking is niet alleen gedacht aan de buitenkant. Naast de twee schijven, zit er in de verpakking ook een kopie van het originele promotieboek uit 1939 en een reproductieportefolio bestaande uit het origineel premièreprogramma, de toegangskaart en uitnodiging, het MGM Studio News, de Photoplay Studies Guide en een aantal publiciteitsfoto's. Erg fraai! Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergrotingen):

DE EXTRA'S
De Collector's Edition bevat méér dan 16 uur aan extra's, bestaande uit een hele reeks docu's en films. Hieronder een overzicht van de extra's op de eerste disc, opgedeeld in hoofdstukken:

Behind The Story * * * * *
Er kan gekozen worden uit audiocommentaar (zonder ondertiteling) en zeven video's met verschillende invalshoeken. Het audiocommentaar wordt begeleid door Oz historicus John Fricke. Naast een flinke dosis facts, productiefeiten en herinneringen komen er ook heel wat acteurs en actrices aan het woord. Zelfs Buddy Ebsen, die was gecast als het personage Tin Man. Hij overleed bijna aan een allergische reactie na het inademen van aluminiumstof van de make-up. De zeven video's zijn The Wonderful Wizard of Oz: The Making of a Movie Classic ("making of" met actrice Angela Lansbury), The Art of Imagination: A Tribute to Oz (docu uit 2005, met reacties van o.a. regisseur Peter Jackson), Because of the Wonderful Things It Does: The Legacy of Oz (ook uit 2005, met een blik op de invloed van Oz op het hedendaagse filmlandschap), Memories of Oz (docu uit 2001), The Wonderful Wizard of Oz Storybook (Het plaatjesboek voorgelezen door Angela Lansbury), Prettier Than Ever: The Restoration of Oz (docu over het digitaal restaureren van de film voor de 2005 release) en We Haven't Really Met Properly... (mini docu's over negen cast-members).

Audio opties * * *
Bij het afspelen van de film is het mogelijk om twee audiotracks in te stellen, namelijk de Music and Effects Track en de Original Mono Track. Ook kan er een jukebox worden geraadpleegd waarin meerdere liedjes en fragmenten geluisterd kunnen worden. Ook zijn de drie audiofragmenten "Leo Is On the Air" Radio Promo, "Good News of 1939" Radio Show en 12/25/50 Lux Radio Theater Broadcast (uit 1950) te beluisteren. Deze radio-opnames zijn helaas niet ondertiteld. Voor de diehard Oz fan.

Sing-Along * * *
Dit is een karaoke-optie die tijdens het afspelen van de film naar voren kan komen. Ook kunnen de nummers afzonder gekozen worden. Voor de liefhebber, zeker leuk gedaan.

Extra's * * * * *
Vijf extra's die niet direct te maken hebben met de film. De meest opvallende extra is Texas Contest Winners. In één van de opnames is Buddy Ebsen te zien als Tin Man. Onder Still Galleries zijn er 18 galerijen te bekijken met foto's uit de film, promotiemateriaal en vele afgeleide activiteiten, zoals de première.

Trailers * * * * *
Zes trailer uit 1939 (teaser), 1940, 1949 (2x) , 1970 en 1998 (heruitgave voor bioscoop). Mooi geheel en erg leuk om te zien dat ze in 1939 ook aan teaser deden.

Additional Footage * * * * *
Dit hoofdstuk bestaat uit drie onderdelen. De eerste is een overzicht van persoonlijke video's (o.a. op de filmset) van componist Harold Arlen. Het tweede gedeelte zijn Outtakes and Deleted Scenes met 5 scènes. Het laatste deel It's a Twister! It's a Twister! The Tornado Tests gaat over de test van de tornado die Dorothy richting Oz brengt.

Online * *
Toegang tot de BD-live omgeving van Warner Bros. Hiervoor is een internetverbinding noodzakelijk.

Op de tweede disc staan een reeks documentaires en (korte) films:

Behind The Story * * * *
Hieronder vallen de drie docu's Victor Fleming: Master Craftsman, L. Frank Baum: The Man Behind the Curtain en Hollywood Celebrates Its Biggest Little Stars. De eerste docu gaat over Victor Fleming, de regisseur van zowel The Wizard of Oz als Gone with the Wind (beide uit 1939). De tweede docu gaat over de schrijver van het originele boek. De laatste kortere docu gaat over de Munchkins, de bewoners van Munchkin Country in Oz. Deze werden gespeeld door een grote groep mensen met dwerggroei. Velen jaren later werden zij geëerd met een ster op de Walk of Fame. In deze docu komen er velen aan het woord. Erg aardig om eens te bekijken.

Extra's * * * * *
Dit is een belangrijk onderdeel van de collectie. Je kunt namelijk andere Oz films bekijken. Dit zijn The Dreamer of Oz (tv film, 1990), The Wonderful Wizard of Oz (allereerste verfilming, 1910), His Majesty, The Scarecrow of Oz (film, 1914), The Magic Cloak of Oz (film, 1914), The Patchwork Girl of Oz (film, 1914), The Wizard of Oz (film, 1925) en The Wizard of Oz (animatiefilm, 1933). Mooie verzameling voor een echte liefhebber.

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld Panasonic TH-42PZ80E met Blu-Ray via Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: De Blu-Ray van The Wizard of Oz komt volgens de hoes in HD 1080p 4x3 1.37.1. Dit is niet-breedbeeld. Uiteraard ontbreken de zwart-wit/sepia beelden niet in deze uitgave. De kleuren van de film zijn zeker geweldig, maar het is wel overduidelijk dat het gaat om een oudere film. De restauratie heeft hoogstwaarschijnlijk een beter beeld opgeleverd ten opzichte van het origineel, al betekent dit niet dat het een moderne "look" geeft. De toegevoegde waarde van 1080p valt te betwijfelen. Mogelijk is deze vraag alleen goed te beantwoorden door de echte Oz-expert die meerdere uitgaven heeft gezien. Een 7,5.

Geluid: Er wordt een Engelse geluidstracks in Dolby True HD 5.1 meegeleverd. De Franse, Duitse, Italiaanse, Portugese en Spaanse geluidstracks komen in Mono 1.0. Tevens is er de mogelijkheid om via de extra's op de eerste disc twee andere Engelstalige audiotracks in te stellen: de Music and Effects Track (Dolby Digital 5.1) en de Original Mono Track (in Mono 1.0). Erg uitgebreid allemaal. Het klinkt uiteraard niet zo voortreffelijk als bij een moderne film. Een 8.

Ondertitels: De ondertitels bij de film een bepaalde extra's zijn in het Nederlands, Frans, Fins, Deens, Zweeds, Spaan, Portugees, Noors en Italiaans.

CONCLUSIE
Veel van de mensen die dit lezen, kiezen mogelijk liever voor een bezoek aan Avatar dan voor avondje The Wizard of Oz uit het verre verleden. Toch valt het aan te raden om deze filmklassieker een kans te geven. Het is niet alleen een ijzersterke verfilming van het boek, ook is het ontzettend aardig om het verschil te zien met de huidige CGI blockbusters.
De 70th Anniversary Collector's Edition is indrukwekkend. De extra's geven een enorme overload aan informatie, het beeld van de film zelf ziet er voor een pre-WOII film prima uit en net als bij een nummer van The Beatles is een mono 1.0 geluidstrack eigenlijk al voldoende. De meegeleverde hoes en de fraaie boekjes en ander historisch printwerk maakt deze set compleet. De meerwaarde van High Definition valt bij deze titel te betwijfelen, aangezien de extra's in Stadaard Definition zijn. Desondanks is dit met recht een collector's item. Het wachten is op een remake, bijvoorbeeld door Tim Burton.

Beeld
8
Geluid
7,5
Extra's
9,5
Verpakking
9
Eindcijfer
8,5


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie is er ook een 4 disc DVD Collector's Edition beschikbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

tripleforce

Avatar

Ik heb deze film echt belachelijk vaak gezien toen we nog TNT classic movies via de kabel kregen, deze film werd bijna elke week uitgezonden...amusement ten top!

LG DIRECTD

Avatar

Fraaie effecten voor uit z'n tijd. Avatar zal ook maar 1 oscar winnen. Best Visual Effects

nieuwslaatste nieuws

meest populair