Blu-ray

Blu-Ray Review: G.I. Joe: The Rise of Cobra

G.I. Joe poppetjes komen tot leven in "Sommersized" actiespektakel.

door Bram de Groot op 13.01.2010 om 13:59 in Blu-ray


Regie: Stephen Sommers | Cast: Dennis Quaid (General Hawk), Christopher Eccleston (McCullen / Destro) Ray Park (Snake Eyes), Sienna Miller (Ana / The Baroness), Channing Tatum (Duke), Jonathan Pryce (U.S. President), Marlon Wayans (Ripcord), Byung-hun Lee (Storm Shadow), Joseph Gordon-Levitt (The Doctor / Rex) e.a. | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 16 december 2009 | EAN: 8714865330722 | FilmTotaal Recensie

Na de speelgoedverfilming van Transformers worden komende jaren flink wat andere speelgoedpoppetjes uit de kast getrokken om verfilmd te worden. De eerste in de reeks die het succes van de wendbare robots moest gaan evenaren, waren de mannen van G.I. Joe. De verrichtingen van het speciale commandoteam, die het in de jaren '80 tekenfilmserie voornamelijk opneemt tegen de kwaadaardige Cobra, moesten verfilmd worden door de Stephen Sommers. De regisseur, met name bekend van de eerste twee The Mummy films, kwam vlak voor de release van G.I. Joe: Rise of Cobra in het nieuws omdat hij mogelijk de regiestoel had moeten afstaan. De film was volgens de media behoorlijk afgekraakt na de eerste publieke screenings. De naam van Sommers prijkt echter wel op het bioscoopaffiche als het actiespektakel wereldwijd wordt losgelaten op het publiek. De reacties, met name van de critici, waren niet allemaal even positief. Desondanks is het bioscoopavontuur van de Joe’s zeker niet onverdienstelijk. Sinds eind vorig jaar is de Blu-Ray versie verkrijgbaar.

In G.I. Joe: Rise of Cobra moet het elite korps G.I. Joe, het opnemen tegen de kwaadaardige Cobra. Deze organisatie handelt in verboden wapens. Wanneer de leider van Cobra door heeft dat G.I. Joe zijn wapenhandel in gevaar brengt, slaat hij keihard terug.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer of klik door naar de HD versies.

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt G.I. Joe: Rise of Cobra 36%. De IMDb noteert een 5.8 (bij 37 duizend stemmen). Op FilmTotaal is het cijfer een 5.7. FT-recensent Frank Stol gaf in zijn recensie 2 sterren.
De reactie van de vaste FilmTotaal bezoeker Timbo75: Bij deze film moet je echt geen diepgaand verhaal of uitgewerkte karakters verwachten. Deze film hoort van het doek te knallen en die verwachting wordt waargemaakt! Het verhaal loopt vlot, alles is of wordt uitgelegd en met de actie zit het wel goed. Dus niet nadenken maar gewoon lekker zitten en kijken maar!
Met een budget van $175 miljoen opent G.I. Joe: Rise of Cobra in States met een bedrag van $55 miljoen en sloot uiteindelijk met ruim $150 miljoen. Wereldwijd stopt de teller op een ruim 300 miljoen dollar. In Nederland draait de film matig met een opbrengst van $1,3 miljoen.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase. Op de hoes staat aangegeven dat er een holografische ervaring kan worden geactiveerd. Na ruim een uur puzzelen is het niet gelukt om deze ervaring te bekijken. Desondanks toch een korte impressie dankzij onderstaand promofilmpje (van de Amerikaanse retail uitgave):Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergrotingen):DE EXTRA'S
De Blu-Ray disc bevat niet bijzonder veel extra’s, die overigens in HD zijn:

Commentary by director Stephen Sommers and producer Bob Ducsay * *
Regisseur Sommers en producent Ducsay vertellen gezamenlijk meer over de productie en de film. De mannen hebben samengewerkt aan vele films, zoals The Mummy, Van Helsing en Deep Rising. Helaas is het geheel niet Nederlands ondertiteld.

The Big Bang Theory: The making of G.I. Joe * * * * *
Grappig in deze “Making of” van een half uur is de uitspraak “Sommersize”, waarmee duidelijk wordt gemaakt dat regisseur Sommers alles groter maakt dan in het script staat vermeldt. (Is het een broer van Michael Bay?) Zelf zegt de regisseur dat hij nooit films zal maken over dokters en advocaten en dat hij het publiek graag meeneemt naar een nieuwe en onbekende wereld. Het uiteindelijk resultaat geeft duidelijk aan dat alles flink wordt uitvergroot. De gehele docu is overigens best aardig om te zien. De verschillende personage worden besproken en bepaalde scènes worden uitgelegd aan de hand van beelden van achter de schermen. Ook komen de special effects en stunts onder de aandacht.

Next-gen action: The amazing visual FX and design of G.I. Joe * * * *
Ruim twintig minuten over de enorme hoeveelheid CGI beelden in de film. Erg gaaf om dit te zien omdat er veel van de scènes vrij aardig zijn gelukt. Denk aan de achtervolgingsscène in Parijs en de onderwaterscene. De laatste werd gemaakt omdat regisseur Sommers altijd al een soort James Bond Thunderball onderwaterscene had willen maken.

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld Panasonic TH-42PZ80E met Blu-Ray via Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: De Blu-Ray van de eerste G.I. Joe komt volgens de hoes in 1080p HD 2.40 : 1 Anamorphic Widescreen. Het beeld ziet er netjes uit. Sommige scènes lijken wat aan de donkere kant, waardoor niet alles even duidelijk overkomt. Dit kan uiteraard ook bedoeld zijn. Prima beeld, een 9.

Geluid: Er wordt een Engelse geluidstracks in DTS-HD 5.1 en een Duitse, Spaanse, Franse en Italiaanse track in Dolby Digital 5.1 meegeleverd. Ook op het geluid valt weinig aan te merken. Het komt allemaal goed tot zijn recht tijdens de explosies in de vele actiescènes. Ook een 9.

Ondertitels: De ondertitels bij de film een bepaalde extra's zijn in het Nederlands, Engels, Deens, Duits, Spaans, Frans, Italiaans, Noors, Zweeds, Fins en Engels voor doven en slechthorenden.

CONCLUSIE
Ondanks de flinke kritiek op de film, was een groot deel van het publiek redelijk tevreden over G.I. Joe: Rise of Cobra. Het actiespektakel vliegt in een razend tempo aan de kijker voorbij en de visual en special FX zijn afwisselend, maar veelal indrukwekkend.
Aangezien we het hebben over een recente titel, zijn het beeld en geluid van deze Blu-Ray uitgave uiteraard van de juiste kwaliteit. De rest is vrij standaard. De extra’s zijn aardig maar erg beperkt en de “holografische ervaring” kan schijnbaar niet bij iedereen worden geactiveerd. Een sequel is ondertussen onderweg. Echter zonder te worden ge-"Sommersized", aangezien regisseur Stephen Sommers niet terugkeert.

Beeld
9
Geluid
9
Extra’s
6
Verpakking
6
Eindcijfer
7,5


VERKRIJGBAARHEID
Naast de single disc Blu-Ray is er ook een single disc DVD beschikbaar (ook met Steelcase), o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Paramount Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jimb

Avatar

Ik vond het echt een draak van een film, maar kijkend naar Sommers films heeft sowieso alleen de eerste mummy me vermaakt, de rest vond ik echt tenenkrommend slecht (te 'over de top', zinloos, slechte casting/acteerwerk).
Sommers doet niet vele onder voor Boll ;)

Jammer dat de score van de film nooit meegenomen word in de uiteindelijke score van de films, dit aspect is namelijk minstens net zo belangrijk als de kwaliteit van het beeld en geluid.

Decepticon

Avatar

Voor de holografische ervaring hoef je toch alleen maar die ene kaart voor de webcam te houden? Niet dat ik 1 heb.

Ik geef beeld en geluid allebei een 10, het geluid donderde door mijn kamer heen met DTS.
Verder idd weinig extra's als je het vergelijkt met (ook Paramounts) Transformers 2-disc die vol staat met extra's, had ik dat bij deze ook verwacht.
Verpakking voor mij een 8, mooie cover, misschien mooier geweest als ze 1 van die waanzinnige voertuigen erbij opgezet hadden.

LG DIRECTD

Avatar

Het geluid is helemaal niet goed ! Tijdens actie scènes word het 4de en 5de geluid kanaal niet genoeg benut! jammeer

Decepticon

Avatar

LG DIRECTD "Het geluid is helemaal niet goed ! Tijdens actie scènes word het 4de en 5de geluid kanaal niet genoeg benut! jammeer"
Wordt voor jou tijd om een andere installatie te halen.

Galu

Avatar

Echt niks met m'n instalatie te maken eh ! gwn slechte geluidsmontage...

NieuwsFilm

meest populair