Op de set van Sonny Boy - deel 1 [blog]

Koffie, quitclaims en figuratie: een week uit het leven van een productieassistent.

John Baak 23 februari 2010 16:57 in Featured

Voor velen heeft film iets magisch, iets ongrijpbaars. Een film kan je transporteren naar een andere wereld, waar gedurende anderhalf tot drie uur lang (uitzonderingen daargelaten) de ene na de andere interessante gebeurtenis plaatsvindt en personages geïntroduceerd worden die al dan niet tot de verbeelding spreken.

Velen weten echter ook dat het maken van een film geen gemakkelijke opgave is; er komt veel bij kijken. Denk aan techniek (camera, licht, montage), personeel, locaties en catering. Film is een medium van samenwerking, een ‘kunstvorm’ waarbij mens en techniek een symbiose aangaan om tot een resultaat te komen dat beider prestaties overstijgt. Dit wordt echter alleen bereikt met veel bloed, zweet en tranen (bedankt, Ramses).

Het is op dit punt dat het voorstellingsvermogen van veel filmfans mogelijk tekortschiet. Het maken van een film gaat niet gepaard met veel glitter en glamour, het is geen achtbaanrit die de makers langs het ene na het andere spektakel voert. Het is hard werken voor iedereen en een organisatorische hel die zijn weerga niet kent. Het is echter ook lol hebben, vrienden maken en de vorming van een iets prachtigs van dichtbij meemaken.

Dit alles heb ik ondervonden in mijn eerste dagen op de set van Sonny Boy, de nieuwste film van Maria Peters (De Tasjesdief, Kruimeltje, Pietje Bell). Gedurende de 56 dagen tellende shoot ben ik aanwezig als productieassistent, een soort manusje-van-alles. Dit betekent dat ik koffie haal, figuranten begeleid, acteurs ophaal en wegbreng, sneeuw wegveeg, auto’s camoufleer etc. Het is erg divers en vermoeiend, maar bovenal ontzettend leuk. Daarbij geeft het mij een prachtig inzicht in de manier waarop het door mij zo geliefde medium tot stand komt, hetgeen op zichzelf al onbetaalbaar is.

Ik wil mijn belevenissen graag met jou, medefilmfan, delen in deze wekelijkse blog op FilmTotaal. Ik zal ingaan op alle aspecten die bij de creatie van Sonny Boy aan de orde zijn, van de setdresser tot de locatiemanager, van quitclaims tot huurauto’s, alles komt aan bod. Ik hoop op die manier meer inzicht te geven in het reilen en zeilen achter de schermen van een grote Nederlandse film, om zo je waardering voor films en hun makers te vergroten en je wellicht enthousiast te maken voor een baan in de filmindustrie. Bovenal hoop ik dat de blogs net zo leuk en interessant zijn als mijn werkzaamheden voor Sonny Boy. Ongetwijfeld een lastige opgave, want het is (tot nu toe) elke dag genieten!

NieuwsFilm