Cannes krijgt ook Roze Palm

Italië boycot filmfestival vanwege "discutabele" documentaire.

Op het Filmfestival van Cannes wordt dit jaar voor het eerst een 'Roze Palm' uitgereikt. Deze 'Queer Palm' wordt gegeven aan een film op het festival die een positieve bijdrage levert aan de internationale beeldvorming van homoseksuelen, lesbiennes en transgenders.

Dat melden de initiatiefnemers van de prijs vrijdag op hun website. De prijs, die in het laatste weekend van het festival wordt uitgereikt, kan gaan naar elke film die in één van de vier belangrijkste selecties van het evenement te zien is. Het initiatief komt van de Franse regisseurs Olivier Ducastel en Jacques Martineau. De jury bestaat uit organisatoren van Europese homofilmfestivals en een aantal internationale journalisten. Het filmfestival vindt van 12 tot 23 mei aanstaande plaats.

Overigens is ook bekend geworden dat Italië het filmfestival boycot. De Italiaanse minister van Cultuur heeft dit laten weten nadat het festival de documentaire Draquila had geselecteerd over de aardbeving die in april 2009 de Italiaanse stad L'Aquila verwoestte. Hierbij vielen 308 doden. In documentaire maakt satiricus Sabina Guzzanti de corruptie en het machtsmisbruik door de Italiaanse overheid na de ramp belachelijk.



NieuwsFilm

meest populair