Algemeen

"M. Night Shyamalan zakt steeds dieper weg"

Opmerkelijk dalende waardering voor films van de regisseur van The Sixth Sence en The Last Airbender.

door Bram de Groot op 15.07.2010 om 10:39 in Algemeen
In onderstaande grafiek zie je de waarderingspercentages toegekend aan de films van M. Night Shyamalan door de website Rotten Tomatoes. Uit de grafiek blijkt dat zijn films sinds zijn meesterwerk The Sixth Sence (1999) steeds verder wegzakken in waardering. De film met Bruce Willis kreeg nog 86%, Unbreakable (2000) daalde al naar 74% en het laagste percentage leek hij te behalen met The Happening. Deze film kreeg in 2008 slechts 18%. De bejubelde en bekritiseerde regisseur weet zichzelf echter te overtreffen door 8% te scoren met zijn laatste film The Last Airbender, die onlangs verscheen.

Opvallend aan bovenstaande grafiek is dat we ergens rond 2012 / 2013 de eerste film kunnen verwachten met een (uiteraard onmogelijk) negatieve waardering. Smaken verschillen uiteraard...

Klik voor een vergroting29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

esteban

Avatar

Je gaat toch wat kort door de bocht, Benjamin.

Uitgerekend (bovenal) "The Village" en "Lady in the Water" zijn niet bepaald titels die hoe dan ook een groot publiek kunnen bekoren. Schuif de gemiddelde massa-mens (ik viseer hier even talloze werk-collega's) eens 'n titel als "Memento" of "Insomnia" voor. "Stom!", "Waar ging dat nu over?", "Slaapverwekkend", "Saa-haai!", dat zijn reacties die ik dan krijg. Al zeker niet geschikt voor 'n Shyamalan. Een man die nochtans (of de verhalen je nu liggen of niet) op zoveel gebieden iets bijzonders te bieden heeft.

Ik weet niet of mensen zich ervan bewust zijn, maar neem nu bv. Alfred Hitchcock ... die man z'n prenten werd destijds ook héél dubbel onthaald. Vooral door "het grote publiek". Nu spreekt m'n over onweerlegbare klassiekers van de meester, toen lag dat wel even anders. Laat ik eens gewaagd doen : Volgens mij zal er binnen 50 jaar heel anders gesproken worden over M. Night Shyamalan. Hopelijk maak ik het zelf nog mee.

benjamin

Avatar

Mcjansen " The Last Airbender moet ik nog gaan zien, maar ook daar verheug ik mij ontzettend op. En na het zien van de "Devil" Trailer ben ik weer helemaal Shyamalan-enthousiastic ;) Deze man begrijpt het, het (grote) publiek niet."


Sorry, maar altijd als jij op een bericht over Shyamalan reageert komt het er op neer dat jij precies de enige ter wereld bent die die man begrijpt. Het (grote) publiek snapt niet alles, maar critici zijn ook negatief over zijn 'Last Airbender' en die kijken ook wel iets verder dan hun neus lang is over het algemeen.

Mcjansen

Avatar

Waarom werd het vanaf The Village volgens mensen slecht? Omdat het geen horror elementen meer bevatte en de spanningsboog uit Signs, Unbreakable, en The Sixth Sense ook niet meer aanwezig was? The Village is een donkere romantische film, met zoveel boodschappen! zo mooi verteld, maar iedereen zit maar te staren naar de anticlimax, 'de rode monsters in het bos'. Kijk eens verder. Zelfde geldt voor The Happening. Shayamalan heeft het allemaal proberen uit te leggen in een notendop in Lady in the Water. Er wordt een verhaal verteld, je gaat er helemaal in mee of niet. The Happening is dan ook echt een vreemde eend, maar zo logisch en het klopt.

The Last Airbender moet ik nog gaan zien, maar ook daar verheug ik mij ontzettend op. En na het zien van de "Devil" Trailer ben ik weer helemaal Shyamalan-enthousiastic ;) Deze man begrijpt het, het (grote) publiek niet.

esteban

Avatar

De regisseurs wiens carrieres met gelijkaardige grafieken kunnen vertoond worden, zijn niet op één hand te tellen. Integendeel. Om nog maar te zwijgen van de namen waarbij de beste scores nog niet aan die van "Unbreakable" geraken.

Het is natuurlijk een terugkerende modetrend om M. Night Shyamalan extra hard de grond in te boren. Naar mijn mening heeft de man slechts één misser, zijnde "The Happening". En dan durf ik als kieskeurige filmliefhebber stellen dat ik dat jaar minstens 10 films gezien heb die de Whalberg-prent wel op een meesterwerk deden lijken. De meeste reviews van "The Last Airbender" gaan grotendeels over z'n drie laatste films. Mensen hebben blijkbaar een rekening te vereffenen met Shyamalan, geen haar op hun hoofd dat er aan denkt om de positieve punten (want die zijn er, ongetwijfeld) ook maar eventjes te belichten. Hij mag hier en daar wel eens de mist in gaan, voor zijn visie als cineast neem ik graag mijn petje af.

Blade-X

Avatar

Galu "HJahahha dat grafiekje. Bestaat zo een van elke regissseur?"

Op IMDbPRO kan je dat wel vinden denk ik.

11qqaazz

Avatar

Ik kan haast niet wachten op de Avatar DVD en de Avathar, the making of.
Ben ook benieuwd of Redletter deze film binenkort behandeld.

Galu

Avatar

HJahahha dat grafiekje. Bestaat zo een van elke regissseur?

benjamin

Avatar

Niet echt nieuws, dit is gewoon de algemeen aangenomen waarheid. Zijn eerste films waren goed tot cavakes en vanaf The Village werd het slecht.

aspers

Avatar

AVGN "Ja ik heb de film gedownload, want als iedereen al zegt dat het een slechte film is heb ik geen zin om er geld aan te geven in de bioscoop..."Oh ja, dat kijkt ook zo lekker zo'n cam versie. Goed geluid, lekker scherp beeld, mooie SFX.
Ja, zo kom je er lekker in! :+

patrick_h

Avatar

Timothy "Ondanks de negatieve toon op RT, geloof ik niet dat een film als The Last Airbender slechts een (naar boven afgeronde) 1 waard is. Misschien is het geen meesterwerk (ik heb de film nog niet gezien), maar het laagst denkbare cijfer lijkt me overdreven. Die mensen hebben Fist Of Fear Touch Of Death blijkbaar nog nooit gezien!"


Misschien moet je eens kijken hoe het RT-percentage berekend wordt. Het is namelijk geen gemiddelde cijfer.

AVGN

Avatar

Ereptile "Je hebt m al gezien? :? Ik ga, hoe dan ook kijken wat het is geworden. En ik ben zelf een fan van de tekenfilmserie. Ben al meerdere keren gewaarschuwd zelfs :P Maar als ik de trailers over en over bekijk, lijkt het me toch leuk :P Das de kracht van een trailer hea ;)

En dit word, geloof het of niet, de eerste film van M.N.Shammy die ik ga zien :P"


Ja ik heb de film gedownload, want als iedereen al zegt dat het een slechte film is heb ik geen zin om er geld aan te geven in de bioscoop...

Koruam

Avatar

Ik vond the Happening wel een leuke film opzich, of dat komt omdat Zooey Deschanel erin speelde maar ik vond het niet zo slecht als mensen doen zeggen.
Over the Last Airbender kan ik nog niet oordelen

Ravero

Avatar

Toch jammer voor de goeie man, zijn films boeide mij altijd wel met name natuurlijk signs, the sixth scence en unbreakable

wla

Avatar

In tegenstelling tot wat verschillenden hier denken is "the sixth sense" niet zijn eerste film. Daarvoor waren er nog "Praying with Anger" (5.3 op imdb) en "Wide Awake" (6.2 op imdb).

Il Padrino

Avatar

Timothy "Ondanks de negatieve toon op RT, geloof ik niet dat een film als The Last Airbender slechts een (naar boven afgeronde) 1 waard is. Misschien is het geen meesterwerk (ik heb de film nog niet gezien), maar het laagst denkbare cijfer lijkt me overdreven. Die mensen hebben Fist Of Fear Touch Of Death blijkbaar nog nooit gezien!"


10% op RT wil niet zeggen dat de film een 1 krijgt, maar dat slechts 10% van de kritieken positief is (c.q. 10 % van de recensenten geeft de film een voldoende). Dus als alle recensenten de film een 4.5 uit 10 geven krijgt de film 0% op RT, maar is de gemiddelde waardering nog steeds 4.5

Ereptile

Avatar

AVGN "Ik heb 1 tip: ga niet naar "The last airbender" kijken, het is de slechtste film die ik dit jaar al gezien heb.

Zelf als je fan bent van de tekenfilmseries (zoals ik) zal je zeer ontgoocheld zijn..."


Je hebt m al gezien? :? Ik ga, hoe dan ook kijken wat het is geworden. En ik ben zelf een fan van de tekenfilmserie. Ben al meerdere keren gewaarschuwd zelfs :P Maar als ik de trailers over en over bekijk, lijkt het me toch leuk :P Das de kracht van een trailer hea ;)

En dit word, geloof het of niet, de eerste film van M.N.Shammy die ik ga zien :P

heywoodfloyd

Avatar

Ik vond Unbreakable, Signs, The Village en The Happening zeer sfeervolle en onderhoudende films. The Sixth Sense is zeker goed, maar inconsistent en overhypet, Night heeft zeker wel betere films gemaakt hierna. Eigenlijk was ik tot nu alleen maar teleurgesteld in Lady in the Water, wat ik een miskleun acht. The Last Airbender heb ik nog niet gezien, maar iets zegt me dat alle negatieve kritiek zwaar overdreven is. Shyamalan is gewoon een zondebok van de critici. Lekker makkelijk.

Als je niet van M. Night Shyamalan's stijl houdt, lijkt me de oplossing toch vrij simpel. Kom met argumenten, move the fuck on, en kijk niet meer naar zijn films. Kom je met flauwe, nietszeggende shit als dit, dan vind ik dat je helemaal je bek moet houden.

Beetje jammer ook dat het zo gechargeerd wordt door FilmTotaal. Hoezo heeft dit nu wel opeens nieuwswaarde dan?!

Wat de Shyamalan-haters betreft: snap the fuck out of it!

B@chelor

Avatar

aspers "Dat lukt Shyamalan niet, dat lukt geen enkele regisseur! En dan is het heel gemakkelijk om hem met z'n allen de grond in te boren!

!"


Lukt Nolan wel.

major malfunction

Avatar

Aiiii... The last Airbender krijgt een 4.4 op IMDB echt superslechte kritieken! Lees en huiver... http://www.imdb.com/title/tt0938283/usercomments

AVGN

Avatar

Ik heb 1 tip: ga niet naar "The last airbender" kijken, het is de slechtste film die ik dit jaar al gezien heb.

Zelf als je fan bent van de tekenfilmseries (zoals ik) zal je zeer ontgoocheld zijn...

aspers

Avatar

Het is heel gemakkelijk om iemand de grond in te boren die zin carrière begon met een meesterwerk. Dat niveau kun je never nooit niet volhouden. Dat lukt Shyamalan niet, dat lukt geen enkele regisseur! En dan is het heel gemakkelijk om hem met z'n allen de grond in te boren!

Het probleem bij 'the Village' was de verkeerde marketing campagne. De verwachtingen over het soort film waren heel anders dan de film zelf. En daardoor werd er door iedereen geroepen dat het een k#t film was. Ik vond hem zeer verassend en origineel.

Ook 'Lady in the Water' was een ontzettend vermakelijke film. Heel anders dan zijn voorgaande films. Zoals hij zelf al vertelde 'a bedtime story'.

En ja, 'the happening' was de slechtste B film die ik ooit gezien heb! O+

Maar, ik geef de hoop nog niet op!

Mcjansen

Avatar

Ik ga hier geen eens iets meer over zeggen, Shyamalan blijft in mijn ogen één van de beste en meest creatieve filmmakers van dit moment.

wla

Avatar

B@chelor "Op zich zijn zijn verhalen wel aardig, alleen de uitwerking is butt. Misschien moet hij voortaan een andere regisseur het verhaal uitwerken, en niet hijzelf."


Zoals in Devil. Als dat een goeie film is gaat hij misschien via die weg voort.

Off topic: Een regisseur met een slechte reputatie (qua regie) die goede verhalen bedenkt, en dan een film (the last airbender) gaat regisseren waar het verhaal al voor het overgrote deel vast ligt. Was dat niet gedoemd om te mislukken?

Timothy

Avatar

Ondanks de negatieve toon op RT, geloof ik niet dat een film als The Last Airbender slechts een (naar boven afgeronde) 1 waard is. Misschien is het geen meesterwerk (ik heb de film nog niet gezien), maar het laagst denkbare cijfer lijkt me overdreven. Die mensen hebben Fist Of Fear Touch Of Death blijkbaar nog nooit gezien!

MarPesz

Avatar

Ik vond Lady in the Water eigenlijk best ok, de Happening was echt bizar slecht daarentegen!
Maar heb wel sympathie voor zijn verhalen..
Ik ga sowieso wel kijken naar die luchtbuiger. Ben wel heel benieuwd.. maar 8% vond die film goed... bizar!

B@chelor

Avatar

Stok "Ik heb er wel vertrouwen in dat hij ooit weer een goede film maakt."


Op zich zijn zijn verhalen wel aardig, alleen de uitwerking is butt. Misschien moet hij voortaan een andere regisseur het verhaal uitwerken, en niet hijzelf.

wla

Avatar

Op imdb is het eenveel constantere dalende lijn (sinds "The Sixth Sense"). En qua waarderingen vind ik imdb betrouwbaarder.

Stok

Avatar

Ik heb er wel vertrouwen in dat hij ooit weer een goede film maakt.

B@chelor

Avatar

Ik vind zijn eerste 3 films redelijk tot goed. Vanaf The Village werd 't crap en nog eens crap. En toch geld krijgen van de studiobazen om nog meer crap te maken.

NieuwsFilm

meest populair