Algemeen

Steven Spielberg baalt van teveel SFX

De film begint met een special effect, eindigt met een nog groter special effect en daar tussenin is het ook een groot special effect.

door FilmTotaal op 17.07.2010 om 13:52 in Algemeen
Ja je leest het goed. Steven Spielberg lijkt weinig op te hebben met regisseurs die 'teveel' special effects gebruiken in hun films. In een interview met Empire plaats, de inmiddels 63-jarige regisseur, een aantal zeer kritische kanttekeningen richting zijn colleague. SFX zijn prima maar met mate!

There's so many tools we have now in the toolshed and it's just a matter of individual choice of how we use these tools. I frankly think that special effects are becoming too special. There are too many special effects in all these movies today. It means that the movie starts on a special effect, ends on a bigger special effect, and the middle is the same special effect."

Spielberg is natuurlijk nog altijd een icoon in de filmwereld, maar of andere regisseurs hiernaar gaan luisteren?

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

odracir

Avatar

Ik vind ook dat er vaak teveel CGI in een film gebruikt wordt. Ik ben ook zeer huiverig voor Rise Of The Apes. Daarin willen ze met CGI apen gaan werken. Als ze in die CGI niet voldoende tijd en geld insteken, dan zal de film gigantisch gaan floppen. De ouderwetse Make-up zal veel beter passen in deze film.

spiderm8n

Avatar

Jarenlang was hij de koning van de special effects films ... dus is een beetje vreemd dat juist hij daar over klaagt ...
Toch begrijp ik hem denk ik wel .....

Ik ben zelf Scifi freak .. we weten allemaal dat een een belangrijk onderdeel van een goede scifi/Fantasy film/serie natuurlijk geloofwaardige special effecten bevat.

En daar schort het de laatste tijd weleens aan ......
want hoewel de techniek alleen maar beter hoort te worden ...schiet de geloofwaardigheid van de Effect er toch vaak bij in .

Er wordt teveel cgi gebruikt .... en niet altijd van de hoogste kwaliteit ... de cgi van bv. 2012 & Clash of the titans vond ik gemiddeld ....
Vooral met wezens van vlees en bloed ziet het er vaak FAKE uit
1 van de beste CGI wezens is denk ik nog steeds GOLLUM van LOTR
( en die is toch echt al van 8 jaar geleden !!! )

Ik denk niet dat het aan de techniek ligt maar aan de bekwaamheid van de animators en belangrijk: de tijd die er in gestopt wordt ...... Tegenwoordig is een SFX film in een jaar af .. en voorheen was dat 2 tot 3 jaar ....

Remco

Avatar

En toch hoop ik op een vijfde Indiana Jones, als ze de magie van de oude delen terug kunnen brengen door echt op lokatie te filmen en niet al die CG bullshit. Het zal moeilijk worden maar de vierde film is helaas niet geworden wat ik ervan gehoopt had. Aan de andere kant is het geen super slechte film alleen ben je hem gelijk weer vergeten als je uit de bios komt.

skullsplitter

Avatar

MikeyMo "en dat zegt de man die ons een CGI-knaagdier in de openingsscene van Indiana Jones gaf"


En de CGI afdeling opdracht na opdracht gaf... (al is dat grotendeels George Lucas zijn schuld, daar niet van)

Galu

Avatar

Jah wat zegt die nu ... Hij zelf een kuifje in de stijl van Avatar... ???

flatland

Avatar

Waar Transformers 1 nog redelijk geslaagd was, en wellicht meer in balans qua gebruik VXF, sloeg deel 2 nergens op inderdaad. Misschien heeft Dhr. Spielberg daar van geleerd en heeft dat hem o.a. tot deze uitspraken gebracht. Vermoedelijk zullen ze deel 3 weer in balans proberen te krijgen.

Daarnaast geldt natuurlijk ook dat Dhr. Spielberg een goede neus voor zaken heeft. Dus ja, vanuit dat oogpunt is het begrijpelijk dat hij met Bay blijft werken...

ThomasG

Avatar

flatland "Naar mijn idee geeft hij helder aan dat het te pas en onpas gebruik van visual effects (want daar gaat het over, iets anders is special effects) niet een kwalitatief goede film/verhaal oplevert. Hij doelt op het gebruik van visual effects als ondersteuning van een verhaal wat wel ergens op slaat.

Het is bijzonder om te zien dat iedereen boven op een opmerking duikt, uit z'n verband trekt en bijna als sensatie naar buiten brengt."


Ik ben het met je eens maar, als je vervolgens je naam verbind aan een regisseur voor wie deze uitspraken op het lijf zijn geschreven. (Michael Bay) moet je jezelf misschien toch ff achter de oren krabben.

GalO

Avatar

Alle 2 de transformers films ->>>>>>> Indy 4 kwa geloofwaardigheid van de SFX...

hij heeft gelijk maar hij zegt pas echt wat als hij zijn eigen fouten erkend.

B@chelor

Avatar

Wat zei Spielberg, volgens Mr. Bay, na het zien van ROTF (VX extravaganza)? F*cking awesome??

benjamin

Avatar

Er is niks mee met Special Effects, als het maar een middel blijft en geen doel op zich wordt. Het belangrijkste blijft een sterk verhaal. Groot gelijk, meneer Spielberg.

flatland

Avatar

Het valt me op dat zowel hier als op andere sites deze quotes van Spielberg uit hun verband worden getrokken. Want wat zegt Dhr. Spielberg nu eigenlijk? Naar mijn idee geeft hij helder aan dat het te pas en onpas gebruik van visual effects (want daar gaat het over, iets anders is special effects) niet een kwalitatief goede film/verhaal oplevert. Hij doelt op het gebruik van visual effects als ondersteuning van een verhaal wat wel ergens op slaat.

Het is bijzonder om te zien dat iedereen boven op een opmerking duikt, uit z'n verband trekt en bijna als sensatie naar buiten brengt.

En vergeet niet dat Dhr. Spielberg zelf druk is met Tintin/Kuifje wat net als Avatar een groot visual effects productie is.

Jesse99

Avatar

Hij heeft gelijk, maar het klinkt na CGI-feest Indiana Jones 4 natuurlijk wel een beetje vreemd uit zijn mond.

Ereptile

Avatar

Mjah wat is tegenwoordig nog orgineel als het om SFX gaat? Bijna alles kunnen ze al maken. (Van een simpel knaagdier tot en met een heel leger van Orcs).
Het ligt alleen aan de manier waarop de SFX worden "gepresenteerd" in een film. En veel filmmaatschappijen denken volgens mij dat het grote geld nu in 3D ligt, waardoor FX beter uitkomen in een film.
Ik denk zelf echter dat CG animatiefilms populairder gaan worden Smiley face (bijv. The Owls of GaHoole, Toy Story 3 etc.) En anders toch wel de manier waarop "Avatar" is gemaakt. Dan komt de hele film, of een groot gedeelte, uit een computer. Maar weinig nieuwe films kunnen op tegen de classics Smiley face

Maar dat bedenk ik me dan hea :P

MikeyMo

Avatar

En dat zegt de man die ons een CGI-knaagdier in de openingsscene van Indiana Jones gaf

Remco

Avatar

Haha je inderdaad. Of de laatste Indiana Jones waar de effecten ook overduidelijk waren. Maar toch is hij wel 1 van de weinige regisseurs die effecten heeft gecombineerd met goede karakters en een goed verhaal. E.T. werkt immers nog altijd........

ThomasG

Avatar

"There are too many special effects in all these movies today. It means that the movie starts on a special effect, ends on a bigger special effect, and the middle is the same special effect."

En toch heb je de afgelopen jaren geld gepompt in de Transformers trilogie ... beetje hypocriet Steven.

nieuwslaatste nieuws

meest populair