Blu-ray

Blu-Ray Review: Shutter Island

Martin Scorsese geeft Leonardo DiCaprio een indrukwekkende psychologische zoektocht.

door Bram de Groot op 19.07.2010 om 10:30 in Blu-ray


Regie: Martin Scorsese | Cast: Leonardo DiCaprio (Teddy Daniels), Mark Ruffalo (Chuck Aule), Ben Kingsley (Dr. Cawley), Max von Sydow (Dr. Naehring), Michelle Williams (Dolores), e.a. | Speelduur: 138 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: 18 februari 2010 | Retail release: 1 juli 2010 | EAN: 8714865331590 | FilmTotaal Recensie

Martin Scorsese mag door zijn klassiekers zoals Taxi Driver (1976), Goodfellas (1990) en The Departed (2006) gerekend worden tot één van de beste regisseurs aller tijden. Met Shutter Island, die eerder dit jaar na een lange vertraging in de bioscoop verscheen, leek het er even op dat Scorsese zichzelf ging overtreffen. Het verhaal, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van auteur Dennis Lehane, en de hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio, één van de beste acteurs van zijn generatie, waren in combinatie met een fantastische trailer goede signalen dat we te maken kregen met mogelijk dé film van 2010. Dit bleek achteraf niet helemaal te zijn gelukt. De film is visueel prachtig, er wordt goed acteerwerk afgeleverd en de film blijft de kijker zeker boeien, maar zoals vaker: de film haalt het - helaas - niet bij het boek. Sinds kort is voor de liefhebber (en die zijn er genoeg) de psychologische thriller op Blu-Ray en Dvd verschenen.

SYNOPSIS
Shutter Island vertelt het verhaal van twee politieagenten, Teddy Daniels en Chuck Aule, die naar een afgelegen eiland voor de kust van Massachusetts worden gestuurd om de mysterieuze verdwijning van een moordenares uit de vestigingachtige psychiatrische instelling voor criminelen te onderzoeken.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Shutter Island of klik door naar de HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Shutter Island 67%. De IMDb noteert een 8,0 (bij ruim 87 duizend stemmen). Ook de bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 8.0. Pim Wijers geeft 4,5 ster naar aanleiding van zijn recensie op FilmTotaal.
Een reactie van FT bezoeker Major malfunction: ...Ik had een soort spannende politie - thriller verwacht, maar het was meer een psychologische thriller in Cluedo stijl. De sfeer deed me hier en daar een beetje aan films van David Cronenberg denken...
Het productiebudget van Shutter Island bedroeg circa $80 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende de thriller $41 miljoen en eindigde op $128 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op een bedrag van bijna $275 miljoen. In Nederland leverde de film $2,6 miljoen op.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Shutter Island. Het recensie-exemplaar dat bekeken is, werd aangeleverd in een basic Blu-Ray keepcase. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).DE EXTRA'S
De Blu-Ray van Shutter Island bevat slechts twee extra's die bij elkaar ruim een half uur duren. Beide extra's zijn zeker de moeite waard en met name de eerste extra Behind the Shutters valt in positieve zin op. Er had echter meer energie in de extra's gestoken mogen worden, aangezien een film als Shutter Island zich daar uitstekend voor leent. Daarom een 6.

>> Behind the Shutters * * * * *
Zeker niet een docu die je moet kijken als je de hoofdfilm nog niet hebt gezien. De regisseur Martin Scorsese en acteur Leonardo DiCaprio geven samen met de schrijver Dennis Lehane ontzettend veel prijs over (het einde van) het verhaal van Shutter Island. De extra heet daarom ook met recht Behind the Shutters. Na het zien van de hoofdfilm is deze extra eigenlijk een must, zeker als je nog wat vragen hebt (en het boek niet kent).

>> Into the Lighthouse * * * 1/2
De film speelt zich af in een psychiatrisch gevangenis en daarvoor moest de cast zich behoorlijk inleven. In deze docu komt de ingeschakelde adviseur James Gilligan aan het woord die uitgebreid vertelt over zijn ervaring tijdens zijn werkzaamheden in een psychiatrisch gevangenisziekenhuis. Ook weer een prima docu, misschien iets te lang.

BEELD & GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van Shutter Island komt volgens de hoes in 1080p HD 16x9 1.35 : 1. In de HD kwaliteit komt de sfeer die Scorsese neerzet geheel tot zijn recht. De beeldkwaliteit is werkelijk waar van de bovenste plank. Haarscherp en geweldige "jaren 50" kleuren. Gewoon eens bekijken, het is namelijk een visitekaartje voor High Definition. Een dik verdiende 10!

Geluid: Er is een Engelse DTS-HD 5.1 geluidstrack aanwezig, alsmede een Franse Dolby Digital 5.1. track. Veel gepraat, weinig denderende actie, maar wel heerlijk goed als er wat meer sfeer in de film komt. Samen met een prima muzikale ondersteuning en een voortreffelijk samenspel tussen dialoog en achtergrondgeluid is deze uitgave ook op het gebied van de geluidskwaliteit een topper. Een 9,5.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands, Engels, Frans, Deens, Zweeds en Fins.

CONCLUSIE
Shutter Island is een knapgemaakte psychologische thriller die vooral voor mensen die het boek niet hebben gelezen, erg verrassend is. Het is echter niet een "standaard" Martin Scorsese film, maar zeker een goede poging van de bejubelde regisseur. Uiteraard valt de rol van Leonardo DiCaprio in positieve zin op.
De Blu-Ray van Shutter Island is op het gebied van de beeld- en geluidskwaliteit een paradepaardje. Serieus een voortreffelijk beeld, dus een genot om naar te kijken. Een groot nadeel aan de schijf is echter dat er maar twee extra's op staan. Zeker bij een dergelijke film zouden diepgaande extra's niet misstaan. Desondanks is het een Blu-Ray schijf die je zo nu en dan uit de kast wilt trekken om je geheugen even op te frissen en te genieten van de uitstekende High Definition beelden.

FT cijfer
8,0
Beeld
10
Geluid
9,5
Extra's
6
Verpakking
6
Eindcijfer
7,9

VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van Shutter Island is er ook een 1 disc DVD versie verkrijgbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Paramount voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Galu

Avatar

Ja dù natuurlijk wel omdat er geen andere keuze was...

Thiver

Avatar

Jammer dat de kortfilm The Key to Reserva niet tussen het bonusmateriaal staat. Als er ooit een Martin Scorsese-film was om dat bij te doen, dan is het Shutter Island wel.

Bram

Avatar

Galu "Hoho maar ik heb wel zeer graag een moeie cover art bij een basic keepcase... Ik heb zelfs harry potter 6 tweemaal aangekocht toen ik de steelcase zag liggen met een veel mooiere cover art dan de gewone versie..."


En als die tweede hp versie nou niet in steelcase was, maar gewoon in keepcase, had je hem dan ook gekocht?

Galu

Avatar

Hoho maar ik heb wel zeer graag een moeie cover art bij een basic keepcase... Ik heb zelfs harry potter 6 tweemaal aangekocht toen ik de steelcase zag liggen met een veel mooiere cover art dan de gewone versie...

Bram

Avatar

Galu "Verpakking 6??? Pas wanneer het in ene box zit of een sleeve word het meer... Word er niet meer naar cover art gekeken?"


Klopt. Basic keepcase = 6. Opgefraaide verpakking = 7, of meer. Artwork is geen onderdeel van de waardering. Te smaakgevoelig naar mijn idee. Hoogste waardering (een 9) is er tot op heden voor The Wizard of Oz (70th Anniversary Collector's Edition). Erg fraai! Al weet ik dat er genoeg mensen zijn die liever een standaard blauw doosje willen dan een "onhandige" sleeve of box. Er zijn echter verzamelaars die helemaal gek op zijn op glossy omslagjes.

Galu

Avatar

Verpakking 6??? Pas wanneer het in ene box zit of een sleeve word het meer... Word er niet meer naar cover art gekeken?

TheGodfather

Avatar

Tot nu toe (woensdag krijgen we natuurlijk Inception!) de beste film van het jaar. Op alle vlakken geweldig. Erg jammer dat er zo weinig extra`s op staan...

Bram

Avatar

KweeK "Het beeld van de Blu-Ray uitgave van Precious


Je bedoelt vast Shutter Island"


Klopt!

Robkorv

Avatar

Het beeld van de Blu-Ray uitgave van Precious


Je bedoelt vast Shutter Island

NieuwsFilm

meest populair