Blu-ray

Blu-Ray Review: The Imaginarium of Doctor Parnassus

Johnny Depp, Jude Law en Colin Farrell als Heath Ledger in fantasierijk Terry Gilliam sprookje.

door Bram de Groot op 26.07.2010 om 11:25 in Blu-ray


Regie: Terry Gilliam | Cast: Heath Ledger (Tony), Christopher Plummer (Doctor Parnassus), Tom Waits (Mr. Nick), Lily Cole (Valentina), Johnny Depp, Jude Law & Colin Farrell (Imaginarium Tony) e.a. | Speelduur: 123 minuten | Jaar: 2009 | Bioscooprelease: 4 februari 2010 | Retail release: 23 juni 2010 | EAN: 8713045221096 | FilmTotaal Recensie

Toen Heath Ledger in 2008 op 28 jarige leeftijd overleed, waren de opnames voor zijn onvergetelijke rol als The Joker in The Dark Knight (2008) net afgerond. Dit in tegenstelling tot de opnames voor zijn rol als Tony in de film The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009). Regisseur Terry Gilliam stond voor een dilemma en vond uiteindelijk een oplossing door Johnny Depp, Jude Law en Colin Farrell bereid te vinden om de rol van Ledger over te nemen. Respectievelijk speelden de drie filmgrootheden Imaginarium Tony 1, 2 en 3. Eind mei 2009 debuteerde de fantasyfilm op het Cannes Film Festival en maakte - ondanks veel aandacht - weinig indruk op het bioscooppubliek. Onlangs verscheen de film op Blu-Ray.

SYNOPSIS
In The Imaginarium of Doctor Parnassus reist Dr. Parnassus (Plummer) met zijn theatergezelschap stad en land af om het publiek nog nooit vertoond vertier voor te schotelen. Zijn gave maakt het zijn publiek mogelijk om via een magische spiegel aan de realiteit van alledag te ontsnappen. Maar er rust ook een vloek op hem. Al eeuwen lang sluit hij namelijk weddenschappen af met de duivel, Mr. Nick (Waits), waaraan hij o.m. zijn exclusieve onsterfelijkheid te danken heeft. Diezelfde Mr. Nick keert nu terug om een prijs voor hemzelf op te eisen, namelijk de innemende en kostbare dochter van Dr. Parnassus, Valentina (Cole), op de dag dat ze zestien jaar wordt. Dr. Parnassus heeft nog een laatste weddenschap met Mr. Nick nodig om zich uit deze benarde situatie te redden.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van The Imaginarium of Doctor Parnassus of klik door naar de HD versies:

Waardering & Box Office
Op Rotten Tomatoes krijgt Doctor Parnassus 64%. De IMDb noteert een 7,2 (bij bijna 29 duizend stemmen) en de bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 7,3. Kaj van Zoelen geeft 4 sterren naar aanleiding van zijn recensie op FilmTotaal.
Een reactie van FT bezoeker Steve-O: Hele goeie film. Zeer zeker het kijken waard, tenminste, ik hou wel van dit soort films. Het verhaal is goed, special effects zijn erg mooi en het is alles behalve voorspelbaar! En niet te vergeten de acteerprestaties! Heath Ledger! Johnny Depp, Jude Law en Colin Farrel hebben zijn rol goed overgenomen hoor!
Het productiebudget van The Imaginarium of Doctor Parnassus bedroeg circa $30 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende de thriller ruim $1,7 miljoen en eindigde op $7,7 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op $61,7 miljoen. In Nederland leverde de film bijna $185 duizend op.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van The Imaginarium of Doctor Parnassus. Het recensie-exemplaar dat bekeken is, werd aangeleverd in de standaard Blu-Ray keepcase met een mooie sleeve eromheen. Bekijk hierboven het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).DE EXTRA'S
De Blu-Ray van The Imaginarium of Doctor Parnassus bevat een grote reeks aan extra's die met name zijn gecentreerd rond regisseur Gilliam en Ledger. Op het eerste oog zou je denken dat de extra's gevarieerd zijn, maar helaas blijkt dat met name Gilliam de hoofdrol neemt. Misschien zelfs een beetje storend. Desondanks krijgen we een goede blik achter de schermen, horen we veel over Gilliams bedoelingen en krijgen we wat meer te zien van Heath Ledger. Een 7.

>> Introduction by Terry Gilliam * * * * *
Aardige introductie van de regisseur Gilliam, die o.a. kort stilstaat bij de situatie na het overlijden van Ledger.

>> Deleted scenes * * * *
De verwijderde The kid who enters the Imaginarium scene is een uitgebreide versie van de "openingsscene" wanneer een klein jongetje per ongeluk achter de schermen terecht komt. De verwijderde scene is duidelijk nog niet af, maar spreekt wel van een zeer aardige fantasie. Er is ook een mogelijkheid om de scene te bekijken met commentaar van regisseur Gilliam.

>> Behind the mirror * * *
Korte introductie van de cast & crew op de film. Waar gaat de film over en wat gaan we zien (of hebben we gezien).

>> The Imaginarium of Terry Gilliam * * *
Regisseur Gilliam is een aparte en creatieve vogel en maakte eerder fantasierijke films als The Adventures of Baron Munchausen (1988), Twelve Monkeys (1995), Fear and Loathing in Las Vegas (1998) en The Brothers Grimm (2005). In deze docu van ruim vijf minuten praat iedereen vrijuit over de man en zijn nieuwe project. Uiteraard komt Gilliam ook zelf aan het woord.

>> Building the monastery * * * *
In de film komt een indrukwekkend klooster voor. Deze is grotendeels uit de computer getoverd en het eindresultaat mag er zijn. In deze docu wordt de scene in het klooster verder bekeken en wordt er ingegaan op de CGI die aan de pas is gekomen.

>> The drunk scene (Multiangle sequence) * * * * *
Een scene die te bekijken is in vier varianten. De eerste is een pre-production versie, gevolgd door de bluescreen opnames, visual effects en definitieve filmversie. Grappig gedaan, aangezien dit niet heel vaak te zien is op Dvd / Blu-Ray. Aanrader.

>> Heath and friends * * *
Het is logisch dat (de dood van) Heath Ledger apart wordt genomen in de extra's. Er werd gekozen om de film af te maken met drie nieuwe " Tony's", waaronder Johnny Depp. Deze acteurs en ook de andere castleden spreken over de situatie.

>> Heath wardrobe tests / Heath wardrobe test (Audio commentary by Terry Gilliam) * * * *
Deze extra van twee minuten is op twee manieren te bekijken: met muzikale ondersteuning en met commentaar van regisseur Gillaim. Grappig en mooi tegelijk, rekening houdend met het idee dat dit scènes zijn niet lang voor het overlijden van Ledger.

>> Segments of interview of Heath Ledger * * * *
In drie minuten horen we enkele fragmenten uit een interview van Ledger op AIR radio, ondersteund met productiefoto's. De opname stamt uit november 2007, zo'n twee maanden voor zijn dood. Aardig en er wordt ook wat meer duidelijk over zijn creatieve geest en zijn band met regisseur Gillaim.

>> Trailer * *
Het voorfilmpje.

>> Dr. Parnassus around the World * *
Beelden van de première van de film tijdens Cannes, London en Rome. De ogen zijn op dit moment ook gericht op de opvallende Lily Cole.

>> Cast and crew * *
Tijdens de première in Londen stelt Gillaim de cast & crew voor aan het aanwezige publiek.

BEELD & GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van The Imaginarium of Doctor Parnassus komt volgens de hoes in 1080p HD 16x9 2.40 : 1. Er mag niet geklaagd worden. Het beeld is van overtuigende kwaliteit. Het is goed scherp, er is geen tot weinig storende grain te ontdekken en de visual effects zijn van goede tot uitstekende kwaliteit. Hierbij is enige fantasie niet onbelangrijk. Al met al is de beeldkwaliteit echter net niet het bovenste van de plank, maar het kan er ruimschoots mee door. Een 9.

Geluid: De disc bevat een Engelse DTS-HD 5.1 geluidstrack. Ook het geluid is geen onderdeel om over te klagen. Zowel in de echte wereld als in de "Imaginarium" speelt (achtergrond)geluid een belangrijke rol. Fraai gedaan en zeker een dikke voldoende waard: ook een 9.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands.

CONCLUSIE
Visueel ziet de film er prachtig uit, maar voor de doorsnee kijker is de film misschien wel een beetje te fantasierijk. Regisseur Terry Gilliam, die helaas wederom niet helemaal weet te overtuigen, heeft jammerlijk maar nodige creatieve oplossing weten te vinden bij het overlijden van Heath Ledger. Deze pakt prima uit, aangezien Johnny Depp, Jude Law en Colin Farrell op een leuke wijze invulling geven aan hun rol als Imaginarium Tony.
De Blu-Ray uitgave is goed in beeld en geluid, maar valt niet te scharen onder de betere HD uitgaven van deze tijd. De schijf valt met name op door de vele extra's, zeker in vergelijking met andere E1 Entertainment uitgaven. De extra's bevatten echter wel teveel extra's waarin regisseur Gilliam de hoofdrol heeft (en eigenlijk ook een beetje toe-eigent). Een algemene docu over Ledger had op zijn plaats geweest, mede omdat Gilliam de film betitelt als "a film from Heath Ledger and friends".

FT cijfer
7,3
Beeld
9
Geluid
9
Extra's
7
Verpakking
7
Eindcijfer
7,9


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van Doctor Parnassus is er ook 1 disc Dvd versie verkrijgbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever E1 Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

filmgast

Avatar

Agoce "+1!"


Same here. Heb ook genoten van de film. Een Dali schilderij dat tot leven kwam op het grote scherm. Zo beschouw ik The Imaginarium of Doctor Parnassus een beetje Smiley face

Steve Harwin

Avatar

FT "Visueel ziet de film er prachtig uit, maar voor de doorsnee kijker is de film misschien wel een beetje te fantasierijk"

Volgens mij kun je dat stempel op elke film van Gilliam plakken. Ik houd er wel van!

11qqaazz

Avatar

Vond het ook een heel erg mooie film.....maar ..waar ging die wedenschap nou over?

Galu

Avatar

19 eur valt toch mee voor een blu ray ...

Agoce

Avatar

LuCos "Ik vond de film juist enorm vet. Echt een meesterlijk art-direction!
En qua effecten, dat was volgens mij eerder een stijl ding dan dat de effecten te slecht waren. Het verhaal is misschien simpel, maar vind het toch nog een erg vermakelijke film waarbij er een goede oplossing was gekomen na de dood van Ledger.
"

+1!

LuCos

Avatar

Ik vond de film juist enorm vet. Echt een meesterlijk art-direction!
En qua effecten, dat was volgens mij eerder een stijl ding dan dat de effecten te slecht waren. Het verhaal is misschien simpel, maar vind het toch nog een erg vermakelijke film waarbij er een goede oplossing was gekomen na de dood van Ledger.
Ik wil de film op Blu-ray kopen, het enige nadeel vind ik alleen dat ik hem nu ietjes te duur vind.

SJRSVLDT

Avatar

In vond de film echt een aanfluiting. Het was saai en de effecten waren zeer onder de maat voor een film van deze tijd. Zonde, want het had wel potentie.

Steve-O

Avatar

Sorry hoor FilmTotaal maar dat was mijn reactie op de film!

Galu

Avatar

Vond deze film wel wat tegen vallen. Hij was eigenlijk saai en te absurd te noemen. Opnieuw een trailer die een verkeerd beeld geeft.

NieuwsFilm

meest populair