Blu-ray

Blu-Ray Review: Daybreakers

Eindelijk weer een vampierfilm die het genre smoel weet te geven.

door Bram de Groot op 01.08.2010 om 00:35 in Blu-ray


Regie: Michael & Peter Spierig | Cast: Ethan Hawke (Edward Dalton), Willem Dafoe (Lionel 'Elvis' Cormac), Claudia Karvan (Audrey Bennett), Sam Neill (Charles Bromley) e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2009 | Bioscooprelease: 25 februari 2010 | Retail release: 29 juni 2010 | EAN: 8715664069066 | FilmTotaal Recensie

...From Dusk Till Dawn (1996), Blade (1998), Underworld (2003), Night Watch (2004), 30 Days of Night (2007), Twilight (2008), Let the Right One In (2008), The Vampire's Assistant (2009), Lesbian Vampire Killers (2009). Voorgaande titels hebben overduidelijk één ding gemeen: vampiers! Misschien wel de meest favoriete badguy uit de hedendaagse film. En dan niet alleen voor horror, maar ook voor komedies, kinderfilms, romantische films, comicverfilmingen en zelfs voor succesvolle niet-Hollywoodfilms. De echte liefhebber zal ondertussen een beetje klaar zijn met de Nosferatu, al moesten ook zij enigszins verrast zijn door de recente sci-fi vampierfilm Daybreakers van de regisseurs Michael en Peter Spierig. Wat vooral aan de film opvalt, zijn de hoofdrollen van Ethan Hawke, Willem Dafoe en Sam Neill. Met deze namen wordt toch een stuk meer smoel gegeven aan genre. Sinds kort op Dvd en Blu-Ray.

SYNOPSIS
In Daybreakers is het 2017. Door een virus zijn bijna alle mensen veranderd in een vampier. De mensen die over zijn, worden gebruikt als fastfood. Als een wetenschapper besluit de mensheid te redden, breekt er een strijd uit tussen de vampiers.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Daybreakers of klik door naar de HD versies:

Waardering & Box Office
Op Rotten Tomatoes krijgt Daybreakers 66%. De IMDb noteert een 6,6 (bij bijna 26 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 7,2. Pim Wijers geeft 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie op FilmTotaal.
Een reactie van FT bezoeker Tarkus: Dit is een van de betere vampierenfilmen die ik de laatste tijd heb gezien. Goede vertolkingen door de toch wel verrassende cast waarvan ik nooit had verwacht dat ze ooit als vampier op het scherm zouden verschijnen.
Het productiebudget van Daybreakers bedroeg circa $20 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende de thriller ruim $15,1 miljoen en eindigde op $30,1 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op bijna $50 miljoen. In Nederland leverde de film slechts zo'n $80.000 op.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Daybreakers. Het recensie-exemplaar dat bekeken is, werd aangeleverd in de standaard Blu-Ray keepcase. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).DE EXTRA'S
De Blu-Ray van Daybreakers bevat slechts twee extra's, maar ze hebben gezamenlijk wel een speelduur van zo'n 2 uur en 15 minuten. Niet misselijk. Met name de Making of is opvallend en is met zijn twee uur bijna een opzichzelfstaande film. Een 7.

>> Short Story: The Big Picture * * *
Een korte film van de regisseurs Michael & Peter Spierig. Leuk dat deze is toegevoegd. Niet heel boeiend en voegt weinig toe aan Daybreakers.

>> Making of * * * * *
Een docu van ruim 2 uur opgedeeld in meerdere delen, die helaas niet afzonderlijk te raadplegen zijn. Wat opvallend is aan deze Making of is dat er gestart wordt bij de "Early Development", waarbij er wordt ingegaan op het schrijven van het script en de casting. Vervolgens volgt de "Pre-Production" waarbij sets worden voorbereid en gesproken wordt over hoe de film, de personages en de vampiers eruit moeten komen te zien. In "Production" zien we veel beelden van achter de schermen. In het laatste onderdeel "Post Production" wordt er uiteraard ingegaan op het toevoegen van de visual effects en muziek / geluid. Tevens zien we de Test Screening voorbijkomen en de première op het Toronto Film Festival. Al met al een échte Making of van Daybreakers en bijna een ode aan de film. Een lange zit, maar wel zeer gevarieerd!

BEELD & GELUID
Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Onkyo TX-SR607 i.c.m. Harman Kardon HKTS16BQ.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van Daybreakers komt volgens de hoes in 1080p HD 16x9 2.40 : 1. De duistere neon-achtige look van de film geeft de HD 1080p beeldkwaliteit een mooi effect mee. Het beeld is scherp, bevat weinig tot geen grain en ook de diepte is mooi. Wat echter tegenvalt zijn de donkere scènes in de film. Deze zijn namelijk wel heel donker waardoor helaas details verloren gaan. Dit valt met name op dat er weer licht in de duisternis komt. Wat ook tegenvalt zijn enkele van de visual effects. De kwaliteit van de CGI komt in High Definition duidelijk iets te kort. Al met al een redelijk goede HD kwaliteit. Een 8,5.

Geluid: Naast de Engelse DTS-HD 5.1 en geluidstrack bevat de hoofdfilm ook een Engelse en Franse Dolby Digital 5.1 geluidstrack. Op het geluid valt niets aan te merken. De film bevat naast enkele goede actiescènes ook redelijk wat dialoog. Deze afwisseling verloopt prima. Heerlijk ook om de stem van Sam Neill te horen in zijn holle kantoor. Als de actie losbarst dan worden de surround speakers prima gebruikt. Luister ook naar het gedetailleerde achtergrondgeluid. Een 9,5.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands.

CONCLUSIE
Daybreakers springt er in het vampiergenre redelijk bovenuit. Goede acteurs, mooie beelden met een redelijk verhaal, maar helaas niet de topper die een beetje werd verwacht naar aanleiding van de trailer. Wat overblijft is een goede vampierfilm die je van begin tot eind geboeid houdt.
De Blu-Ray van Daybreakers is een uitgave die niet direct opvalt. De beeldkwaliteit had hier en daar wat beter gekund, zeker in de verwerking van de donkere beelden. Bij het lezen van de hoes spreken de twee meegeleverde extra's ook niet direct aan. Als ze gestart worden dan blijkt dat ze wel degelijk afwijkend zijn ten opzichte van de gemiddelde set extra's. Er is namelijk een korte film (van de regisseurs) en een 2 uur durende Making of meegeleverd. Dit maakt deze Blu-Ray schijf zeker interessant als je eens een uitgebreide kijk wilt nemen achter de schermen van een vampierfilm.

FT cijfer
7,2
Beeld
8,5
Geluid
9,5
Extra's
7,5
Verpakking
6
Eindcijfer
7,7


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van Daybreakers is er ook 1 disc Dvd versie verkrijgbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Dutch Film Works voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Galu

Avatar

B@chelor "Ik vond 'm wel aardig. Heb de blu-ray gister bij de media markt meegepikt voor 14 eurootjes... Smiley face"


Heb ik ook net gedaan morgens es bekijken tijdens een regenachtige namiddag...

B@chelor

Avatar

Ik vond 'm wel aardig. Heb de blu-ray gister bij de media markt meegepikt voor 14 eurootjes... Smiley face

Agoce

Avatar

Galu "Heb zo'n gevoel dat deze film tegen zal vallen maar goed we zullen het een kans geven... op dvd."

heb m al gezien, vond de plot twist wel een beetje lame :/
Voor de rest was hij wel OK.


I USED TO BE A VAMPIRE! Lekker origineel >.O

Galu

Avatar

Heb zo'n gevoel dat deze film tegen zal vallen maar goed we zullen het een kans geven... op dvd.

nieuwslaatste nieuws

meest populair