Binnenkort films huren bij Youtube

Eind 2010 hoef je echt de deur niet meer uit...

Google is al enkele maanden in onderhandeling met de grootste filmstudio's om een pay per view-kanaal op Youtube te kunnen openen. Op deze manier kan men in de toekomst tegen betaling actuele films huren. Als alles volgens plan verloopt opent de online videotheek in de VS voor het einde van dit jaar de deuren. Vanwege de juridische complexiteit rondom eigendoms-, distributie- en uitzendrechten volgt de rest van de wereld later pas, aldus de Financial Times.

Het wereldwijde bereik van Youtube spreekt de filmstudio’s uiteraard enorm aan. Het biedt hen daarnaast de mogelijkheid om via dit directe distributiekanaal hogere winstmarges boeken dan wanneer ze hun producties via de kanalen van meerdere tussenpartijen moeten verkopen. Daarbij is Google als geen ander in staat om grote volumes internetverkeer naar de filmsectie te loodsen.

Youtube is overigens geen vreemdeling in de filmwereld; de Google-dochter tekende in 2009 een overeenkomst met CBS, Sony en MGM om hun oudere producties te gebruiken voor de toen nieuwe Movies-sectie. Daar kan men complete speelfilms gratis in HD bekijken. Verder is Youtube het vaste distributiecentrum van filmbedrijven om trailers de wereld in te helpen voor films die nog moeten verschijnen.

Behalve Google is ook Apple al lang in onderhandeling met filmstudio’s om speelfilms via iTunes te kunnen verhuren. Naar verluidt zou het bedrijf later deze week details over die deals bekend maken. Apple heeft daarbij het voordeel dat zijn topman Steve Jobs tegelijk de grootste aandeelhouder in Disney is. Hij kan de besluitvorming in de filmindustrie enigszins sturen.

Binnenkort hoef je dus echt de deur niet meer uit om een filmpje te huren...

NieuwsFilm

meest populair