Fraai boek - 1001 Films

...die je gezien moet hebben!


Wie gebruikt er tegenwoordig nog een ouderwetse papieren filmencyclopedie om een film op te zoeken? Je surft eerder even naar een bekende filmwebsite zoals FilmTotaal.nl (tip!) waar je zoekt op de titel. Lukt het niet dan heb je nog altijd IMDb.com of Wikipedia. Toch is het filmboek 1001 Films die je gezien moet hebben! van Steven Jay Schneider erg interessant, aangezien het je op een goed spoor zet naar een film die je niet hebt gezien. Zeker als je de complete FilmTotaal Top 100 of IMDb Top 250 al hebt doorgespit.

Het boek 1001 Films, zorgvuldig samengesteld door een internationaal team van filmkenners, geeft in chronologische volgorde een beknopte weergave van ruim een eeuw films. Bij elke titel staat naast de synopsis een opsomming van de belangrijkste gegevens over de desbetreffende film, zoals land van herkomst, regisseur, acteurs en de gewonnen filmprijzen. Een select aantal films is ruimer toegelicht.

Proef op de som: Als je het boek op een willekeurige pagina van de in totaal 960 pagina's openslaat, dan kan je bijvoorbeeld uitkomen op de misdaadfilm Mean Streets (1973). Niet gezien? Doen, volgens dit boek en waarschijnlijk vele anderen. Je leest er gelijk een leuke dosis info over de film. Het was bijvoorbeeld de doorbraak van regisseur Martin Scorsese.



De afgelopen jaren verschijnt er jaarlijks een nieuwe editie van 1001 Films bijgewerkt met recente films, waardoor er een aantal andere / oudere titels moeten verdwijnen. Mooi concept, zeker als je weet dat de auteur Schneider ons ook heeft verblijd met 501 filmsterren en 501 regisseurs. Erg handig als je even die ene filmtitel of naam kwijt bent. Kijk voor meer informatie op de website van de uitgever.

NieuwsFilm

meest populair