Algemeen

Topjaar voor de Nederlandse bioscopen

We mogen dan midden in een recessie zitten, maar beknibbelen op de bios... dat nooit!

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Filmtotaal op 18.11.2010 om 17:38 in Algemeen
De Nederlandse bioscopen doen het weer goed in 2010. Héél goed zelfs. In 2009 verkochten de Nederlandse bioscopen 27 miljoen kaartjes, het beste resultaat in dertig jaar tijd. Directeur Ron Sterk van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) heeft woensdag een bericht daarover op de website van het blad Entertainment Business bevestigd.

''Als we kijken naar de resultaten tot nu toe, en in ogenschouw nemen dat er nog een paar zeer grote titels aankomen, zoals Sint, Harry Potter en Dik Trom, komen we dit jaar uit op een totaal van 28 miljoen bezoeken'', berekent Sterk. ''Blijkbaar bieden wij relatief goedkoop en laagdrempelig vermaak.''

Niks aan het "handje" dus. Voorlopig is er geld om nog een aantal extra IMAX-schermen her en der te plaatsen. In tegenstelling tot je lokale videotheek, die het duidelijk een stuk moeilijker heeft.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Lepe2009

Avatar

De videotheken kun je redden als je de dvd's/blu-ray's een week of 2 eerder in de videotheek laat komen. Voor zover ik zie brengt dit meer voordelen met zich mee dan de videotheken redden, de echte die-hards zullen de dvd/blu-ray ook nog kopen om hem in bezit te hebben.

Daarnaast zegt iedereen dat 3d de mensen terug in de bioscoop krijgen. Persoonlijk denk ik dat het door Avatar komt. Avatar is zeker niet mijn film, maar ik zie zeker de voordelen die deze film biedt. De film bracht wereldwijd miljoenen mensen op de been om naar de bioscoop te gaan, die mensen ervaren weer hoe het was om naar de bioscoop te gaan.

wo2-freak

Avatar

28 miljoen is niets. Is nog geen 250€ miljoen omzet volgens mij, maken ze in Hollywood misschien net een goede film mee of een paar middelmatige.
28 miljoen bezoeken... niet eens in de buurt van gemiddeld 2 bezoeken per Nederlander. Denk dat ze in de VS dat aantal binnen 2 weken halen xd

Rich Art

Avatar

skullsplitter "Even kort door de bocht: maar er werd toch zoveel schade opgelopen door downloaders?"

Het is ook meer een principe ding (buiten het feit dat ze best wat inkomsten zullen mislopen). Als jij een mooi schilderij probeert te verkopen aan zoveel mogelijk mensen en je merkt dat iemand via internet een kopie er van verkoopt, dan wordt je ook niet vrolijk... Het is ook eerder vervelend voor de filmmakers, dan voor de filmstudios...

Darthmar

Avatar

Havoc "Harry Potter was dit jaar mijn 100e bioscoopbezoek. Dus, ja, gaat lekker ^^"


:W:W:W 100 keer echt indrukwekkend - ik ben dit jaar 5 keer geweest geloof ik. En ik woon 10 minuten lopen van een biosscoop! Ik heb er gewoon de tijd er niet voor. Zoals ik zelfs thuis nog amper films kijkt. Vroeger keek ik tussen 200 - 300 films per jaar maar de laatste jaren kijk ik nog amper films.

B@chelor

Avatar

''Blijkbaar bieden wij relatief goedkoop en laagdrempelig vermaak.''


Valt ook wel weer mee. Enige waar ik me aan stoor zijn die belachelijke prijzen voor drank en eten bij de bios. Gelukkig zitten er 2 supermarkten tegenover de bios, dus haal m'n drinken lekker daar!

geertvdheide

Avatar

Dat ze het goed doen is alleen maar mooi. Dit is gewoon goed nieuws voor de filmliefhebber. Hopen dat deze trend ook wereldwijd geldt, zodat er voldoende budget blijft voor het maken van grote en kleine films, en voor het verbeteren van de bioscopen.

Wat ik dan wel weer jammer vind is dat de BTW-verhoging in de cultuur wél geldt voor allerlei kleine theaters, muziekcafé's, podia en dergelijke (die het over het algemeen financieel erg moeilijk hebben), terwijl de bioscoop buiten schot blijft. Terwijl die juist wel goed bezocht wordt. Geldt ook voor het voetbal, wat lekker op 6% blijft. Dat er bezuinigd moet worden is blijkbaar noodzakelijk, maar dit is wel erg ongelijk verdeeld zo. Al helemaal in het licht van dit nieuws.

SilentSimon

Avatar

Remco "Ja terwijl Leeuwarden toch echt beroerde bioscopen heeft. Tivoli gaat nog maar Cinema kan echt niet meer met die piepkleine zaaltjes en slecht geluid."


Het geluid is tegenwoordig gefixed ;)

Remco

Avatar

SilentSimon "Er gaan bij ons in de bioscopen in Leeuwarden ook beduidend meer bezoekers heen dan enkele jaren terug."


Ja terwijl Leeuwarden toch echt beroerde bioscopen heeft. Tivoli gaat nog maar Cinema kan echt niet meer met die piepkleine zaaltjes en slecht geluid.
Maar er wordt in het artikel gesproken over relatief goedkoop vermaak ?? O+
Sorry hoor maar ik vind die prijzen echt de pan uit rijzen de laatste tijd. Vroeger kon je voor 10 gulden gaan en als je meer moest betalen was het veel. Nu ben je omgerekend makkelijk 25 gulden kwijt om over het eten nog maar te zwijgen.

Asperientje

Avatar

Jesse99 "Videotheken verdwijnen ook omdat de prijzen van dvd's gekelderd zijn. Waarom huren als je voor een paar euro meer ook kan kopen? Daarnaast is legaal 'on demand' films bekijken ook steeds toegankelijker."


Dat had ik er ook moeten bijzetten ja. Maar voor de nieuwe dvd's moet je nog altijd een tientje of meer neerleggen om te kopen vergeleken met huren.

Jesse99

Avatar

Asperientje "Komt vooral door de 3D. (...) Helaas voor de videotheken. (...) Ik ben geen downloader."


Videotheken verdwijnen ook omdat de prijzen van dvd's gekelderd zijn. Waarom huren als je voor een paar euro meer ook kan kopen? Daarnaast is legaal 'on demand' films bekijken ook steeds toegankelijker.

Havoc

Avatar

Harry Potter was dit jaar mijn 100e bioscoopbezoek. Dus, ja, gaat lekker ^^

Asperientje

Avatar

Komt vooral door de 3D. Eerst waren er in veel bioscopen problemen waardoor ze moesten inperken in personeel vanwege de te weinige kosten die een bioscoop maakten. Veel mensen downloaden namelijk. Maar door de 3D gaan meer mensen juist naar de bioscoop omdat dit iets is wat voor een heel gezin is en speciaal is en natuurlijk niet te downloaden is. Zelf ben ik geen voorstander van 3D maar als het gaat om inkomsten is dit een slimme zet. Ook in het afgelopen jaar hebben bijna alle bioscopen in Nederland 3D laten installeren in hun zalen. Hierdoor zijn er veel meer inkomsten binnen gekomen. Dus ik ben er op zich blij mee voor alle bioscopen dat hun inkomsten stijgen (nog niet zozeer winst) maar nog niet alles hoeft te veranderen naar 3D. verwijzing naar HP7 part 1. Want daar ben ik blij mee...

Helaas voor de videotheken. Ik ben geen downloader. Dat gaat tegen mijn principes in als het op films aankomt. In mijn dorp is twee weken geleden de videoland weggegaan omdat ze geen winst meer maakten. Helaas is hier geen echte oplossing voor. Misschien als strax iedereen een 3DTV heeft en iedereen een bluray speler waardoor iedereen een 3D BLU RAY disc kan afspelen. Maar dan is het hoogst waarschijnlijk te laat, want tjah. Bioscopen redden kan enigszins nog.... maar de videotheken. Helaas niet. Vind ik erg jammer. Waar moet ik nu mijn dvd's gaan halen? Downloaden... ik hoop niet dat het tot zo ver moet gaan.

SilentSimon

Avatar

Er gaan bij ons in de bioscopen in Leeuwarden ook beduidend meer bezoekers heen dan enkele jaren terug.

Empolino

Avatar

In financieel duistere tijden is een filmpje altijd een goede remedie Smiley face

PKP

Avatar

Ben bizar vaak dit jaar naar de bios geweest, dus ik heb mijn steentje bij gedragen en mijn downloads gecompenseerd!

skullsplitter

Avatar

Even kort door de bocht: maar er werd toch zoveel schade opgelopen door downloaders?

Steve-O

Avatar

Een IMAX scherm in Utrecht!!!!!:~

nieuwslaatste nieuws

meest populair