Nederland wint groots op IDFA

Het grootste documentaire festival ter wereld zet Stand van de Sterren in het zonnetje.

Op de prijsuitreiking van de 23e International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) is de Nederlandse documentaire Stand van de Sterren de grote winnaar geworden. De film van Nederlandse regisseur Leonard Retel Helmrich, die het festival ook opende, ging naar huis met de prijs voor beste lange documentaire en beste Nederlandse documentaire.

Stand van de Sterren is het afsluitende deel van een drieluik over Indonesie en volgt een eenvoudige Indonesische familie in een snel veranderend land, hun worstelingen met globalisering, religie en de politiek. In 2004 won Retel Helmrich ook al de prijs voor beste lange documentaire, toen met een ander deel in deze trilogie, Stand van de Maan. Volgens de organisatie van het IDFA is het nog nooit voorgekomen dat een regisseur twee keer met de hoofdprijs naar huis is gegaan.

Ook de prijs voor beste middellange documentaire bleef in Nederland. Die was voor Boris Gerrets met People I Could Have Been and Maybe Am, een film die op de mobiele telefoon is gemaakt en gaat over de vraag hoe het zou zijn het leven van een complete vreemde binnen te gaan. De Speciale Jury Award ging naar You Don't Like The Truth - 4 Days Inside Guantánamo van Luc Coté en Patricio Henriquez. De IDFA Award voor beste debuut ging naar Kano: An American and his Harem van Monster Jimenez, de Publieke Omroep IDFA Publieksprijs was voor Waste Land van Lucy Walker.



NieuwsFilm

meest populair