Blu-ray

Blu-Ray Review: The Pacific

De tv-serie die in de voetsporen moest treden van Band of Brothers.

door Bram de Groot op 07.12.2010 om 13:58 in Blu-ray

Regie: o.a. Jeremy Podeswa (3 afleveringen), Timothy Van Patten (3) en David Nutter (2) | Cast: Joseph Mazzello (PFC Eugene Sledge), James Badge Dale (PFC Robert Leckie), Jon Seda (Sgt. John Basilone), Ben Chisholm (Marine), Chris Milligan (2010-2010) e.a. | Speelduur: 530 minuten | Jaar: 2010 | Retail release: 10 november 2010 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid:: Engels DTS-MA 5.1, Frans en Spaans DTS 5.1, Spaans en Pools Dolby Digital 2.0 | Ondertitels: Nederlands, Frans, Spaans, Pools, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds Grieks en Koreaans | EAN: 5051888062326 | Geen recensie

In 2001 verscheen de succesvolle tv-serie Band of Brothers op televisie. De door Steven Spielberg en Tom Hanks geproduceerde tiendelige WOII-oorlogsserie was min of meer een vervolg op de oorlogsfilm Saving Private Ryan (1998), die door Spielberg werd geregisseerd. Met een productiebudget van zo'n $125 miljoen (circa 12,5 miljoen per aflevering) ging het op 9 september 2001 in première op de Amerikaanse tv-zender HBO om vervolgens over de hele wereld verspreid te worden en zes van 19 Emmy nominaties te verzilveren. Na de tevens enorme successen bij de Dvd verkoop kon een "vervolg" niet uitblijven. Deze verscheen dan ook begin dit jaar met de titel The Pacific. In tegenstelling tot Band of Brothers richt deze tevens tiendelige miniserie zich niet op de Europese WOII, maar op de oorlog die in dezelfde periode plaatsvond tussen de VS en Japan. Na de première in april 2010 wist ook deze serie opzien te baren bij publiek en critici. Het won zeven van de 23 Emmy nominaties. Sinds kort is de serie verkrijgbaar op Dvd en Blu-Ray.

SYNOPSIS
The Pacific is voornamelijk gebaseerd op twee memoires van Amerikaanse mariniers: With the Old Breed van Eugene Sledge en Helmet for my Pillow van Robert Leckie. De serie vertelt het verhaal van de twee auteurs en marinier John Basilone, die deelnamen aan de oorlog tegen het Japanse Keizerrijk.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van The Pacific.


WAARDERING & BOX OFFICE
Zowel Band of Brothers als The Pacific wonnen de Emmy voor "Outstanding Miniseries" en "Outstanding Casting For A Miniseries, Movie Or A Special". Op de website Metacritic krijgen Band of Brothers en The Pacific respectievelijk 97% en 87%. De IMDb noteert een 9,6 (bij ruim 77 duizend stemmen) om een 8,4 (bij 12 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 8,8 en een 7. Er zijn geen FT recensies geschreven over de tv-series.
Het productiebudget van BoB was circa $125 miljoen. Dat van de The Pacific zou zo'n $150 miljoen zijn geweest. De Dvd-box van Band of Brothers heeft ruim $200 miljoen opgeleverd en is daarmee de bestverkopende Dvd-box aller tijden.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de zes disc Blu-Ray uitgave van The Pacific. Het recensie-exemplaar komt in een geweldig mooie steelcase verpakking en een prachtige bronskleurige vormgeving. De titel is eruit gedrukt en het geheel voelt erg stevig aan. Om de steelcase zit een kartonnen "sleeve" met de Nederlandstalige beschrijving. Deze kan eigenlijk direct weggegooid worden, aangezien het er snel vanaf valt. Al met al een geweldige uitgave en net als de steelcase versie van Band of Brothers een pronkstuk in vergelijking met andere uitgaven van tv-series. Een 9. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor vergrotingen).

DE EXTRA'S
Disc 1 - 5: Enhanced Viewing | Field Guide | Disc 6: Profiles of The Pacific | Making of The Pacific | Anatomy of The Pacific War
De Blu-Ray van The Pacific bevat een fraai aantal extra's, met een gezamenlijke speelduur van circa 1 uur. Op de eerste vijf schijven kunnen de afleveringen worden afgespeeld via een "Enhanced Viewing" modus. Er wordt via Picture-in-Picture schermpjes historische informatie gegeven over een desbetreffende scene. Naast geschiedkundigen spreken ook echte mariniers over hun belevingen en herinneringen. Via de "Field Guide" kan je allerlei mappen raadplegen. Je kunt ook andere info ophalen met vele beeld- en geluidsfragmenten. De drie docu's op de zesde schijf zijn een mooie "making of", een overzicht van de voornaamste karakters in de serie en een korte docu over Japan en de reden waarom dit land zo graag de wereld ging veroveren. Al met al is het een mooie en complete reeks extra's die erg veel nuttige achtergrondinformatie geeft over de in beeld gebrachte oorlog met Japan. Een 9 voor de extra's.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Sony PlayStation 3 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het is zichtbaar dat er alles aan is gedaan om er een prachtige uitgave van te maken. Er valt dan ook weinig negatiefs op te merken aan de beeld- en geluidskwaliteit. De donkere scenes hadden misschien iets meer details kunnen hebben. Deze lijken hier en daar wat weg te vallen. Maar overall zit het goed. Zeker tijdens de scenes overdag is het genieten geblazen voor het oog én het oor. Persoonlijk is er weinig op te merken aan de ondertitels, maar op het verschillende websites is er kritiek terug te vinden op de zwakke Nederlandse ondertiteling. Niet de absolute top, maar het beeld is goed voor een 8,5 en het geluid krijgt een 9.

CONCLUSIE
Met een enorm budget en het hooggewaardeerde Band of Brothers als voorbeeld kon het alleen maar goed gaan met The Pacific. En dat is ook gebeurd, al wordt het niveau van BoB niet helemaal gehaald. De vraag is wanneer we een derde reeks kunnen verwachten. Mogelijk wordt dan de Vietnam oorlog aangegrepen?
De Blu-Ray box van The Pacific is een must-have voor de fan van oorlogsfilms/-series. Het beeld en geluid zijn van prima kwaliteit, maar de verpakking en de extra's die je erbij krijgt, zijn misschien nog net even meer bewonderenswaardig.

FT cijfer
7
Beeld
8,5
Geluid
9
Extra's
9
Verpakking
9
Conclusie
DONKERBLAUW

VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van The Pacific is er ook Dvd versie verkrijgbaar, o.a. bij je plaatselijke Dvd en BD winkel. Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Merlin

Avatar

VLT "(Ed. "Tour of Duty") Nog nooit van gehoord, is het de moeite?"

Nee, tenzij je nog een tiener bent. Het acteerniveau is van eenzelfde bedroevende kwaliteit als "The Pacific" (tranentrekker-ig), maar bij deze serie is er tenminste wel karakterontwikkeling en krijg je na een aantal delen een soort band met de karakters (toen ik de serie zag tenminste, vele winters geleden). "The Pacific" is wat mij betreft filmisch gezien de grootste teleurstelling van 2010. Ik ga tussen kerst en oudjaar "Band of Brothers" weer eens kijken ... genieten!

DirtyHarryCallahan

Avatar

Ik vond dit een geweldige serie! heb BOB nooit gezien maar hier werd ik echt ingezogen...

VLT

Avatar

Decepticon "Die is er al lang: Tour Of Duty"

Nog nooit van gehoord, is het de moeite?

11qqaazz

Avatar

Golden Ghost "Ook ik kon deze serie lastiger volgen als BoB. En nee dat lag niet aan het feit dat dit een ver van mijn bed show zou zijn want ik weet behoorlijk veel van deze kant van WWII. Bij deze serie ligt de nadruk gewoon veel sterker bij de acties waar er bij BoB juist erg veel aandacht aan de personen en hun persoonlijke ontwikkelingen werd besteed.

Omdat je bijna van hevig gevecht naar groots bombardement springt is het erg lastig om te volgen wie er allemaal bij elkaar horen en waar ze nu feitelijk naar toe werken.

Een derde serie zie ik echter wel degelijk zitten al hoop ik dan dat het Amerikaanse leger wordt losgelaten en ze de Russen gaan volgen in hun strijd tegen de Duitsers in WWII. Met gevechten zoals rond Stalingrad e.d. moet het volgens mij mogelijk zijn om een serie op gelijk nivo als BoB te produceren."


Zal (omdat de doelgroep Amerikaans en Engels is) eventueel in Afrika afspelen. Maar ja, meschien komt er geen 3 de serie. We volgen in beide series Amerikanen he.

Golden Ghost

Avatar

Ook ik kon deze serie lastiger volgen als BoB. En nee dat lag niet aan het feit dat dit een ver van mijn bed show zou zijn want ik weet behoorlijk veel van deze kant van WWII. Bij deze serie ligt de nadruk gewoon veel sterker bij de acties waar er bij BoB juist erg veel aandacht aan de personen en hun persoonlijke ontwikkelingen werd besteed.

Omdat je bijna van hevig gevecht naar groots bombardement springt is het erg lastig om te volgen wie er allemaal bij elkaar horen en waar ze nu feitelijk naar toe werken.

Een derde serie zie ik echter wel degelijk zitten al hoop ik dan dat het Amerikaanse leger wordt losgelaten en ze de Russen gaan volgen in hun strijd tegen de Duitsers in WWII. Met gevechten zoals rond Stalingrad e.d. moet het volgens mij mogelijk zijn om een serie op gelijk nivo als BoB te produceren.

KeesjeNL

Avatar

bartdelien "Daarom is het verstandig om deze serie nog een keer te kijken, wat jij zegt had ik ook maar na de 2e keer waardeer je deze serie veel meer."


Een écht goede serie moet eigenlijk aanslaan als je deze de eerste keer ziet. Het heroïsche in de intro van deze serie (zeer mooie soundtrack ook) kwam niet zo goed uit de verf (op sommige sterke momenten ná);).

bartdelien

Avatar

Ja maar door steven spielberg/Tom Hanks & HBO!

Decepticon

Avatar

benjamin "Nog niet gezien (ja, ik schaam me), maar ik zie het echt wel zitten mocht hij plots onder mijn kerstboom verschijnen."
Nou, je hoeft je niet te schamen hoor, dit heeft eigenlijk niks met film te maken, dus zien we het door de vingers ;)
Het moet je ook liggen en je moet ook de tijd hebben alle series te kunnen volgen.
Ik ben btw al na 1 aflevering afgehaakt, ik ben niet zo van dit soort series

Decepticon

Avatar

VLT "Trouwens het idee van een serie over de vietnamoorlog op termijn zou me misschien nog meer kunnen bekoren..toch een oorlog waar heel wat mogelijkheden liggen om er een stevig stuk van te maken."
Die is er al lang: Tour Of Duty

VLT

Avatar

Heb ik deze ook nog niet gezien maar merk nu al dat ik er enorm van zal genieten zoals van BOB
Trouwens het idee van een serie over de vietnamoorlog op termijn zou me misschien nog meer kunnen bekoren..toch een oorlog waar heel wat mogelijkheden liggen om er een stevig stuk van te maken.

benjamin

Avatar

Nog niet gezien (ja, ik schaam me), maar ik zie het echt wel zitten mocht hij plots onder mijn kerstboom verschijnen.

benjamin

Avatar

Nog niet gezien (ja, ik schaam me), maar ik zie het echt wel zitten mocht hij plots onder mijn kerstboom verschijnen.

bartdelien

Avatar

Daarom is het verstandig om deze serie nog een keer te kijken, wat jij zegt had ik ook maar na de 2e keer waardeer je deze serie veel meer.

De vergelijking met BoB is niet helemaal te maken omdat The pacific voor iedereen een ver van zijn bed show is in vergelijking met BoB.

Onze kennis en inleving in BoB is groter dan in The pacific. We weten ook meer over WWII in europa dan de oorlog tussen amerika en japan.

Verder heeft deze serie een andere opzet dan BoB, het gaat niet meer over een kleine groep maar meer om het 1ste marine corps in zijn geheel met wat uitgelichte personen.

Maar dat is mijn mening ;) The Pacific is voormij een top serie en verdiend wel meer dan een 7 als series opzich!

Robkorv

Avatar

Vond de structuur toch wat minder in deze serie. Ik kon opgegeven moment niet echt meer volgen wie wie nou was omdat er telkens weer nieuwe karakters werden geïntroduceerd en andere zomaar verdwenen.

Bij BoB had je een groep waar je alles mee "beleefde" voor de hele miniseries lang en was het dus ook makkelijker om mee te leven en geïnteresseerd te blijven in het verloop van de serie.

Bij de Pacific had ik na drie afleveringen al van; naar wie en wat ben ik nou eigenlijk aan het kijken?

NieuwsFilm