Blu-Ray Review: The Pacific

De tv-serie die in de voetsporen moest treden van Band of Brothers.

Regie: o.a. Jeremy Podeswa (3 afleveringen), Timothy Van Patten (3) en David Nutter (2) | Cast: Joseph Mazzello (PFC Eugene Sledge), James Badge Dale (PFC Robert Leckie), Jon Seda (Sgt. John Basilone), Ben Chisholm (Marine), Chris Milligan (2010-2010) e.a. | Speelduur: 530 minuten | Jaar: 2010 | Retail release: 10 november 2010 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid:: Engels DTS-MA 5.1, Frans en Spaans DTS 5.1, Spaans en Pools Dolby Digital 2.0 | Ondertitels: Nederlands, Frans, Spaans, Pools, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds Grieks en Koreaans | EAN: 5051888062326 | Geen recensie

In 2001 verscheen de succesvolle tv-serie Band of Brothers op televisie. De door Steven Spielberg en Tom Hanks geproduceerde tiendelige WOII-oorlogsserie was min of meer een vervolg op de oorlogsfilm Saving Private Ryan (1998), die door Spielberg werd geregisseerd. Met een productiebudget van zo'n $125 miljoen (circa 12,5 miljoen per aflevering) ging het op 9 september 2001 in première op de Amerikaanse tv-zender HBO om vervolgens over de hele wereld verspreid te worden en zes van 19 Emmy nominaties te verzilveren. Na de tevens enorme successen bij de Dvd verkoop kon een "vervolg" niet uitblijven. Deze verscheen dan ook begin dit jaar met de titel The Pacific. In tegenstelling tot Band of Brothers richt deze tevens tiendelige miniserie zich niet op de Europese WOII, maar op de oorlog die in dezelfde periode plaatsvond tussen de VS en Japan. Na de première in april 2010 wist ook deze serie opzien te baren bij publiek en critici. Het won zeven van de 23 Emmy nominaties. Sinds kort is de serie verkrijgbaar op Dvd en Blu-Ray.

SYNOPSIS
The Pacific is voornamelijk gebaseerd op twee memoires van Amerikaanse mariniers: With the Old Breed van Eugene Sledge en Helmet for my Pillow van Robert Leckie. De serie vertelt het verhaal van de twee auteurs en marinier John Basilone, die deelnamen aan de oorlog tegen het Japanse Keizerrijk.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van The Pacific.


WAARDERING & BOX OFFICE
Zowel Band of Brothers als The Pacific wonnen de Emmy voor "Outstanding Miniseries" en "Outstanding Casting For A Miniseries, Movie Or A Special". Op de website Metacritic krijgen Band of Brothers en The Pacific respectievelijk 97% en 87%. De IMDb noteert een 9,6 (bij ruim 77 duizend stemmen) om een 8,4 (bij 12 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 8,8 en een 7. Er zijn geen FT recensies geschreven over de tv-series.
Het productiebudget van BoB was circa $125 miljoen. Dat van de The Pacific zou zo'n $150 miljoen zijn geweest. De Dvd-box van Band of Brothers heeft ruim $200 miljoen opgeleverd en is daarmee de bestverkopende Dvd-box aller tijden.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de zes disc Blu-Ray uitgave van The Pacific. Het recensie-exemplaar komt in een geweldig mooie steelcase verpakking en een prachtige bronskleurige vormgeving. De titel is eruit gedrukt en het geheel voelt erg stevig aan. Om de steelcase zit een kartonnen "sleeve" met de Nederlandstalige beschrijving. Deze kan eigenlijk direct weggegooid worden, aangezien het er snel vanaf valt. Al met al een geweldige uitgave en net als de steelcase versie van Band of Brothers een pronkstuk in vergelijking met andere uitgaven van tv-series. Een 9. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor vergrotingen).





DE EXTRA'S
Disc 1 - 5: Enhanced Viewing | Field Guide | Disc 6: Profiles of The Pacific | Making of The Pacific | Anatomy of The Pacific War
De Blu-Ray van The Pacific bevat een fraai aantal extra's, met een gezamenlijke speelduur van circa 1 uur. Op de eerste vijf schijven kunnen de afleveringen worden afgespeeld via een "Enhanced Viewing" modus. Er wordt via Picture-in-Picture schermpjes historische informatie gegeven over een desbetreffende scene. Naast geschiedkundigen spreken ook echte mariniers over hun belevingen en herinneringen. Via de "Field Guide" kan je allerlei mappen raadplegen. Je kunt ook andere info ophalen met vele beeld- en geluidsfragmenten. De drie docu's op de zesde schijf zijn een mooie "making of", een overzicht van de voornaamste karakters in de serie en een korte docu over Japan en de reden waarom dit land zo graag de wereld ging veroveren. Al met al is het een mooie en complete reeks extra's die erg veel nuttige achtergrondinformatie geeft over de in beeld gebrachte oorlog met Japan. Een 9 voor de extra's.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Sony PlayStation 3 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het is zichtbaar dat er alles aan is gedaan om er een prachtige uitgave van te maken. Er valt dan ook weinig negatiefs op te merken aan de beeld- en geluidskwaliteit. De donkere scenes hadden misschien iets meer details kunnen hebben. Deze lijken hier en daar wat weg te vallen. Maar overall zit het goed. Zeker tijdens de scenes overdag is het genieten geblazen voor het oog én het oor. Persoonlijk is er weinig op te merken aan de ondertitels, maar op het verschillende websites is er kritiek terug te vinden op de zwakke Nederlandse ondertiteling. Niet de absolute top, maar het beeld is goed voor een 8,5 en het geluid krijgt een 9.

CONCLUSIE
Met een enorm budget en het hooggewaardeerde Band of Brothers als voorbeeld kon het alleen maar goed gaan met The Pacific. En dat is ook gebeurd, al wordt het niveau van BoB niet helemaal gehaald. De vraag is wanneer we een derde reeks kunnen verwachten. Mogelijk wordt dan de Vietnam oorlog aangegrepen?
De Blu-Ray box van The Pacific is een must-have voor de fan van oorlogsfilms/-series. Het beeld en geluid zijn van prima kwaliteit, maar de verpakking en de extra's die je erbij krijgt, zijn misschien nog net even meer bewonderenswaardig.

FT cijfer
7
Beeld
8,5
Geluid
9
Extra's
9
Verpakking
9
Conclusie
DONKERBLAUW

VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van The Pacific is er ook Dvd versie verkrijgbaar, o.a. bij je plaatselijke Dvd en BD winkel. Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair