Blu-Ray Review: Jonah Hex

Ondanks de aanwezigheid van Josh Brolin, John Malkovich en Megan Fox kon deze DC Comics stripverfilming het niet waar maken.

Regie: Jimmy Hayward | Cast: Josh Brolin (Jonah Hex), John Malkovich (Quentin Turnbull), Megan Fox (Lilah), Michael Fassbender (Burke), e.a. | Speelduur: 82 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: geen | Retail release: 2 februari 2010 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.4 : 1) | Geluid:: Engels DTS-HD MA 5.1 Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Pools DD 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Zweeds, Spaans, Deens, Fins, Noors, Chinees, Pools, Frans | EAN: 5051888059869 | Geen recensie

Met twee voor een Oscar genomineerde acteurs, één van de meest in het oog springende actrices van het moment en een DC Comics stripalbum als uitgangspunt kon de actiewestern van Jonah Hex eigenlijk niet fout gaan. Toch draaide de film van regisseur Jimmy Hayward (Dr. Seuss' Horton Hears a Who!, 2008) uit op één van de grootste flops van 2010. De indrukwekkende cast, bestaande uit o.a. Josh Brolin, John Malkovich, Megan Fox en Michael Fassbender, kon niet voorkomen dat de film zwaar teleurstellende aan de Noord-Amerikaanse box office. De magere cijfers zorgden er al snel voor dat de geplande wereldwijde release - dus ook in Nederland - werd tegengehouden door filmmaatschappij Warner Bros. Lichtpuntjes zijn de geslaagde visual effects, de redelijke rol van Brolin als de getergde Jonah Hex en uiteraard de scenes met de altijd opvallende Fox. De Blu-Ray van de "superheldenfilm" is sinds begin deze maand verkrijgbaar.

SYNOPSIS
In Jonah Hex is Jonah Hex (Brolin) een gevreesde boevenvanger in het Wilde Westen en met vlotte pistooltechnieken. Nadat hij ternauwernood een aanslag op zijn leven overleefde, is hij in staat over bijzondere krachten, gevoed van de andere zijde, te beschikken. Met een voet in de echte wereld en een voet in de wereld van de geesten is hij sterker dan ooit. De enige connectie met de echte wereld heeft hij met Leila (Fox), die ook een gewelddadig en turbulent verleden heeft. Als Jonah een aanbod krijgt van het Amerikaanse leger om zijn schuld te verheffen, neemt hij deze met beide handen aan. Hij moet alleen de kop laten rollen van de gevaarlijke Quentin Turnbull (Malkovich), tevens zijn oude aartsrivaal.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Jonah Hex of klik door naar de HD versies:



WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Jonah Hex 13%. De IMDb noteert een stuk hoger met een 4,6 (bij ruim 11 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk nog iets hoger een 5,3. Aangezien de superheldenfilm niet in de Nederlandse bioscopen heeft gedraaid, is er geen recensie geplaatst op FilmTotaal.
De reactie van FT bezoeker Ramsz: ... De cast is prettig, met name de hoofdrolspeler. Veel actie, veel geweld, en wat drama hier en daar. De gfx waren cool. Het gejank mocht wel wat minder...
Het productiebudget van Jonah Hex bedroeg circa $47 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende de actiewestern film ruim $5,4 miljoen en eindigde op $10,5 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op zo'n $10,9 miljoen.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Jonah Hex. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving is bijna gelijk aan de filmposter. In de hoes bevindt zich een flyer waarop een code staat voor een download van een digitale versie van de film. Een 7. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



DE EXTRA'S
Disc 1: The Weird, Western Tales of Jonah Hex | The Inside Story of Jonah Hex | Deleted Scenes
De Blu-Ray van Jonah Hex bevat een beperkt aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van ruim een kwartier. Voor degenen die onder de indruk waren van de film of er juist wat meer van willen begrijpen is de P-in-P commentaartrack The Weird, Western Tales of Jonah Hex niet te missen. Er zijn vele interviews en beelden van achter de schermen te zien. De deleted scenes zijn afgerond, maar ze voegen weinig toe en ontbreekt er commentaar van bijvoorbeeld de regisseur. De korte docu The Inside Story of Jonah Hex gaat in ruim 10 minuten in op het personage Jonah Hex, die voor het eerst in een comic verscheen in 1972. De fraaiste extra op de schijf. Een 6.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Ondanks dat het beeld er op het eerste oog scherp uitziet en de kleuren zeer tevreden stemmen, heeft de transfer één heel groot nadeel. De details vallen namelijk zo goed als weg bij donkere scenes. Dit is toch erg jammer, want over het algemeen heeft Warner Bros. juist erg puike Blu-Ray uitgaven. De geluidstrack lijkt veel vanuit de frontspeakers te komen, waardoor je 5.1 set verre van optimaal gebruikt wordt. De stevige actiescènes zijn daarentegen een genot om naar te luisteren. Een 7,5 voor het beeld en een 8 voor het geluid.

CONCLUSIE
De comicverfilming Jonah Hex had met de indrukwekkende cast de potentie uit te groeien tot een klassieker in het genre. Helaas rolde het tegenovergestelde uit de handen van regisseur Jimmy Hayward. Wat er wel uitkomt is een middelmatige actiefilm die weinig mensen weet te overtuigen. De actiewestern duurt met 82 minuten ook nog eens te kort om personages goed te introduceren en er passend verhaal omheen te breien. Aan de andere kant wordt de film hier misschien ook wel een beetje mee te kort gedaan, aangezien er ook heel veel slechtere films zijn gemaakt.
De Blu-Ray van Jonah Hex kan een beetje vergeleken worden met de film zelf. Het lijkt veel te beloven, maar in realiteit blijkt het helaas anders te zijn. De HD kwaliteit lijkt op het eerste oog dik in orde, maar helaas stellen de vele donkere scenes behoorlijk tegen. Op de fraaie docu The Inside Story of Jonah Hex na zijn ook de extra's erg mager. Een schijf voor de liefhebbers van comicfilms.

FT cijfer
5,3
Beeld
8
Geluid
8,5
Extra's
6
Verpakking
7
Conclusie
LICHTBLAUW

De eindbeoordeling van BD (Blu-Ray Disk) wordt uitgedrukt in de toepasbare termen LICHTBLAUW / BLAUW / DONKERBLAUW.

VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van Jonah Hex is er een single disc Dvd versie verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair