FilmTotaal gaat naar Cannes

Dit jaar doet FilmTotaal voor het eerst verslag van het toonaangevende Festival de Cannes, inclusief recensies, nieuws en sfeerimpressies.

Het Festival de Cannes opent vandaag zijn vierenzestigste editie met de nieuwe film van Woody Allen: Midnight in Paris. Het festival biedt zoals ieder jaar een programma waar menig cinefiel welhaast onder zou bezwijken; zo gaat eindelijk het langverwachte The Tree of Life van Terrence Malick in première – een film die eigenlijk vorig jaar al op het festival te zien zou zijn, maar nog niet af was, en nu al op vergelijkingen met Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey kan rekenen. Ook vertoont het festival de nieuwe Lars von Trier, Melancholia, die dankzij de prachtige trailer al wekenlang veel internationale belangstelling geniet.

Andere filmmakers die hun nieuwe film in première laten gaan en in de race zijn voor de Gouden Palm zijn onder anderen de gebroeders Dardenne, Nanni Moretti, Paolo Sorrentino, Takashi Miike,Aki Kaurismäki, Pedro Almodóvar en Naomi Kawase. De hoofdprijs zal worden uitgereikt door een jury bestaande uit onder andere Uma Thurman, Linn Ullmann en Jude Law, met als juryvoorzitter Robert De Niro. Emir Kusturica zal de jurering van het Un Certain Regardprogramma voor zijn rekening nemen, met daarin nieuwe films van onder anderen Kim Ki-Duk, Bruno Dumont en Gus Van Sant.

Faye Dunaway schittert dit jaar op de festivalposter. De gebruikte foto werd in 1970 gemaakt door Jerry Schatzberg, tijdens de opnamen van Puzzle of a Downfall Child die op het festival te zien zal zijn in een gerestaureerde versie. Voor wie niet zo geïnteresseerd is in de huidige generatie auteurs zijn er op het festival nog vele andere gerestaureerde klassiekers te zien, waaronder A Clockwork Orange (1971), A Bronx Tale (1993) en Il Confirmista (1970), maar ook titels als Le Voyage Dans la Lune (1902), Niemandsland (1931) en Les Enfants du Paradis (1945).

Houd vanaf zaterdag 14 mei FilmTotaal in de gaten voor het laatste nieuws uit Cannes.

NieuwsFilm

meest populair