Feestelijke opening Pathé Haarlem

Pathé-directeur Lauge Nielsen beweert dat het de mooiste bioscoop van Nederland is.

Maandagavond vond de feestelijke opening van Pathé Haarlem plaats. De bioscoop ligt op ongeveer tien minuten lopen van het station en is gevestigd in het nieuwe Raaksgebied. Met acht zalen, digitale schermen en 1256 stoelen, wordt gehoor gegeven aan het verlangen van de stad naar een goede bioscoop. Pathé-directeur Lauge Nielsen is trots op zijn nieuwe aanwinst: “We hebben alles gedaan, wat we hebben geleerd bij het bouwen. Ik ben heel blij met deze megabioscoop.” Dat wilden wij van FilmTotaal natuurlijk met eigen ogen aanschouwen. Nippend aan een glaasje Prosecco namen wij een kijkje in de nieuwe vestiging van Pathé. Met als hoogtepunt de vertoning van de fantastische openingsfilm Super 8.

Mooiste bioscoop
Zeker voor een stad als Haarlem, meerdere malen uitgeroepen tot winkelstad van het jaar, is de komst van de Pathé-bioscoop geen overbodige luxe. “Wij willen ons profileren als een cultuurstad. En daar hoort een bioscoop bij”, verklaart burgemeester Bernt Schneiders. Hij verduidelijkt zichzelf nog eens: “Wat we nog niet hadden, is een echt goede bioscoop”. Met Pathé Haarlem ziet hij een langverwachte wens in vervulling gaan. De bioscoop vormt een uitstekende aanvulling op de gezellige binnenstad met historische gebouwen. Bezoekers die hun dagje winkelen gepast willen afsluiten, kunnen vanaf deze week terecht bij wat Lauge Nielsen “de mooiste bioscoop van Nederland” noemt. Ieder ander is natuurlijk net zo goed welkom.

Hanenpootjes
En eerlijk is eerlijk: het ziet er allemaal gelikt uit. Geheel volgens de Pathé-huisstijl wordt de bezoeker blootgesteld aan een groot kleurenspectrum: de vloeren zijn paars, de zelfbediening is oranje en de zogenaamde ‘Ciné Lounge’, waar je na afloop met een drankje op de bank kunt neerploffen, is groen. Grappig detail is dat je op de vloer overal de pootafdrukken van de Pathé-haan tegenkomt. Mocht je de weg dus even kwijt zijn, volg dan gewoon het spoor. Wat bij binnenkomst verder opvalt, is dat de roltrappen, in tegenstelling tot die bij andere Pathé-bioscopen, niet naar boven lopen, maar naar beneden. De zalen bevinden zich dus praktisch gezien onder de grond. Dat je je onder straatniveau bevindt, is eigenlijk alleen merkbaar aan het feit dat je mobiele telefoon geen bereik heeft. Normaal zou je daar van balen, maar als je op één moment niet gestoord wilt worden, dan is het wel tijdens een filmvoorstelling. De bioscoopzalen in Pathé Haarlem zijn ruim opgezet, met brede trappen aan weerskanten en een hoog plafond. De rijen lopen daarnaast mooi op, waardoor je geen last zult hebben van lange mensen die je gezichtsveld bederven. Wij hebben een goede plek in het midden op rij vijf en wachten geduldig tot de eerste spreker naar de microfoon loopt.

This ain’t gonna work
Voor de gelegenheid werd niemand minder dan zanger en Haarlemmer Alain Clark uitgenodigd, om de opening te voorzien van wat muzikale creativiteit. “Ik heb hier altijd van gedroomd”, zegt de zanger met een grote grijns op zijn gezicht. “Ik sta niet op het doek, maar ervóór. Dat is toch één stap dichterbij het publiek”, grapt Clark. Het publiek lacht voorzichtig. Nadat de jongen rechts van hem zijn gitaar heeft afgestemd, richt Clark zich weer tot de zaal om zijn eerste nummer aan te kondigen. “Vat het niet persoonlijk op, Pathé. Ik heb dit al een tijd geleden geschreven”. Hij doelt natuurlijk op het bekende nummer ‘This ain’t gonna work’. Het zal hem vast een fijn gevoel geven om voor een zaal op te treden die gevuld is, aangezien hij in de videoclip van het eerder genoemde nummer voor een lege zaal stond. Het publiek begint richting het einde van het nummer voorzichtig te klappen, ook al gebeurt dit zo aritmisch als maar kan.

Symbolisch slot
Dan is het tijd voor de officiële opening. Voor het bioscoopscherm staan twee palen met daartussen een keten met een hangslot. Het openen van het slot staat niet alleen symbool voor de opening van de bioscoop, het is tevens een verwijzing naar een typisch ambtelijke gewoonte van de stad. In het verleden hing de gemeente ’s avonds namelijk een vergelijkbare keten over de vaargeulen, om te verhinderen dat ongewenste bezoekers ’s nachts met hun boot de binnenstad in kwamen varen. “Misschien vindt Alain Clark het leuk om de keten te openen. Ik moet al zovéél linten doorknippen”, grapt burgemeester Schneiders. “Het is voor jou een nieuwe stap in je carrière”, zegt hij speels tegen Clark.

Sensationele kijkervaring
Als na enig pielen het slot eindelijk open klikt, is het tijd voor de allereerste film die in Pathé Haarlem vertoond zal worden: Super 8 van J.J. Abrams. Wij stonden uiteraard te popelen om de treincrash op het grote witte doek te zien. Onderuitgezakt in de rood gestoffeerde stoeltjes, en met gratis – je bent immers Hollander, nietwaar? - popcorn en drinken ondergaan wij de bulderende krachten van de geluidsinstallatie. Daarbij vallen twee dingen op: de audiokwaliteit is bijzonder zuiver en het geluid staat een tikkeltje te hard. Zonder te veel te willen verklappen, kunnen wij alvast mededelen dat de film Super 8 in een bioscoop als Pathé Haarlem een sensationele kijkervaring oplevert. Een perfecte openingsfilm dus, die ook nog eens het uiterste van de geluidsinstallatie en het digitale scherm vraagt.

Warm bad
Na afloop zijn er veel positieve geluiden, zowel over de film, als over de inrichting van de Haarlemse bioscoop. “Mooi”, “waanzinnig” en “spectaculair” zijn woorden die veelvuldig door de lobby schallen. De bediening is ondertussen druk in de weer met schalen bitterballen, sushi en bijna niet thuis te brengen auberginehapjes. Wij wurmen ons nog even door de menigte, die voornamelijk uit mannen in pak en vrouwen in cocktailjurkjes bestaat, om een alcoholische versnapering te bemachtigen. Vanuit de ‘Ciné Lounge’ is te zien hoe oud Idols-deelneemster Dewi een live optreden geeft, al is er weinig aandacht voor haar performance. Slechts een drietal Pathé-medewerkers danst op de smetteloze paarse vloeren. Je zou er bijna een bioscoopcommercial van kunnen maken. De ware filmliefhebber weet echter al langer dan vandaag dat een Pathé-bioscoop altijd aanvoelt als een warm bad.

NieuwsFilm

meest populair