Verloren gewaande Hitchcock-film teruggevonden

Het gaat om een film waar de regisseur aan het begin van zijn carrière aan werkte.

Alfred Hitchcock geldt als een van de invloedrijkste regisseurs op het gebied van thrillers. Voordat hij echter zijn eerste eigen film regisseerde, werkte Hitchcock mee aan andere producties, waaronder de film The White Shadow (1924). Van die film werd gedacht dat deze voor altijd verloren zou zijn, tot nu dus.

Hitchcock was toen hij aan de film meewerkte 24 en was assistent-regisseur, schreef het scenario, ontwierp de sets en deed de editing van de film. De film wordt omschreven als een wild atmospheric melodrama met actrice Betty Compson in de twee hoofdrollen. Zij speelde een tweeling, waarvan de ene engelachtig is, en de andere het complete tegenovergestelde.

In de tijd dat The White Shadow uitgebracht werd, warden dergelijke ‘stomme’ Hollywoodfilms over de hele wereld gedistribueerd. Veel van die films werden in de Verenigde Staten uiteindelijk vernietigd, maar in het buitenland overleefden ze vaak. Datzelfde lot onderging The White Shadow dus ook in de VS.

In Nieuw-Zeeland bleek echter dat er nog drie filmrollen van de film bestaan, ongeveer de eerste helft van de film. De rollen werden teruggevonden in de New Zealand Film Archive, waar de zoektocht naar de overige drie rollen doorgaat.



Dat de film nog leeft is te danken aan de excentrieke Nieuw-Zeelandse verzamelaar Jack Murtagh. Hij werkte in een kleine bioscoop in het stadje Hastings. Daar stond hij bekend als verzamelaar van films, postzegels en munten. Na zijn dood in 1989 werd zijn volledige privécollectie, die voornamelijk bestond uit licht ontvlambare nitraat filmrollen in de nationale archieven in Wellington opgeborgen.

De film werd teruggevonden door archiefmedewerker Leslie Lewis. Ze vond twee filmrollen met de titel ‘Twin Sisters’ en eentje met het label ‘Unidentified American film’. Bij nader onderzoek bleek dat het bijzondere rollen waren: ”I realised that this was more like a film that Hitchcock worked on.”

David Sterritt, voorzitter van de National Society of Film Critics: "These first three reels offer a priceless opportunity to study his visual and narrative ideas when they were first taking shape. What we are getting is the missing link."

The White Shadow zal in Amerika vanaf september opnieuw te zien zijn. Of de film ook in Nederland zal uitkomen is nog niet bekend.

NieuwsFilm

meest populair