Blu-Ray Review: The Big Lebowski (Limited Edition)

De zeer geliefde cultkomedie met Jeff Bridges in een net zo hilarische als onvergetelijke rol als "The Dude".


Regie: Ethan Coen en Joel Coen | Cast: Jeff Bridges (Jeffrey Lebowski - The Dude), John Goodman (Walter Sobchak), Julianne Moore (Maude Lebowski), Steve Buscemi (Theodore Donald 'Donny' Kerabatsos), David Huddleston (Jeffrey Lebowski - The Big Lebowski), Philip Seymour Hoffman (Brandt), Tara Reid (Bunny Lebowski), e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 1998 | Bioscooprelease: 11 mei 1998 | Retail release: 29 september 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Engels, Duits, Frans | EAN: 5050582828283 | Geen FilmTotaal Recensie

Soms duurt het enkele jaren voordat een film het respect krijgt dat het verdient. Zoals zo'n beetje iedereen weet gebeurde dit ook met The Big Lebowski, de zevende film van The Coens en de eerste na het succesvolle Fargo (1996). In de komedie is Jeff Bridges het voornaamste middelpunt als "The Dude", die omringd wordt door een hele reeks vage personages gespeeld door onder meer John Goodman, Steve Buscemi, Philip Seymour Hoffman, David Huddleston, Julianne Moore, Tara Reid en John Turturro. In de Box Office kende The Big Lebowski weinig succes en in eerste instantie waren de reacties van de critici wat mager. Het tij keerde enkele jaren later en tegenwoordig wordt het gezien als een ware cultklassieker. Entertainment Weekly zette het op de achtste plaats in hun lijst met "Funniest Movies of the Past 25 Years" en de personages Walter Sobchak (Goodman) en The Dude stonden op een 49e en 7e plaats in "The 100 Greatest Movie Characters" van Empire. Er is zelfs een festival naar de film vernoemd. De cultkomedie kreeg onlangs een nieuw eerbetoon met de release van een zeer nette Limited Edition Blu-Ray uitgave.

SYNOPSIS
In The Big Lebowski krijgt Jeff Lebowski (Bridges), bijgenaamd The Dude, bezoek van een aantal ongure types die beweren dat zijn vriendin geld schuldig is aan hun baas. The Dude ontdekt dat hij een rijke naamgenoot heeft, en gaat bij hem verhaal halen. Dan begint de ellende pas echt goed, helemaal als zijn bowlingmaatje Walter (Goodman) zich ermee gaat bemoeien.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van The Big Lebowski:



WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt The Big Lebowski 80%. De IMDb noteert een mooie 8,2 (bij ruim 222 duizend stemmen) en staat daarmee op #133 van de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal geven een vergelijkbare 8,1. Er is geen FilmTotaal recensie gechreven.
Een reactie van FT bezoeker Tidus: John Goodman vind ik echt geweldig in deze film. Wat een rol heeft die man en hij zet hem ook nog eens perfect neer. The Dude is natuurlijk ook meesterlijk. Zeer grappige film die af en toe echt nergens over gaat.
Het productiebudget van The Big Lebowski bedroeg circa $15 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende The Coens zevende speelfilm $5,5 miljoen en eindigde op $17,5 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op het bedrag van $27,8 miljoen. De opbrengsten in Nederland zijn niet bekend.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van The Big Lebowski. Het recensie-exemplaar komt in een fraaie hardkartonnen verpakking met daarin een boekje verwerkt. Om de verpakking zit een los velletje met de Nederlandse beschrijving, die zo de prullenbak in kan. Via een extra cd-rom en een code kan een digitale kopie gedownload worden. De vormgeving is gelijk aan de eerder uitgegeven "10th Anniversary Edition" Dvd en er is weinig eerbetoon aan de orginele filmposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).





DE EXTRA'S
Disc 1: Een Exclusieve Introductie | Het Leven van de Dude | The Dude Abides: The Big Lebowski Tien Jaar Later | Making of The Big Lebowski | The Lebowski Fest: Een Succesverhaal | Dromen over Vliegende Tapijten en Bowlingkegels | Interactieve kaart | Fotoboek van Jeff Bridges | Worthy Adversaries: What's My Line Trivia
Disc 2: Digital Copy
De Blu-Ray van The Big Lebowski bevat een rijkelijk aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van ruim twee uur, exclusief de PiP track en de interactieve extra's. Het merendeel van de extra's was reeds terug te vinden op de 10th Anniversary Edition DVD en de HD DVD uit 2007. Desondanks is het een zeer fraaie reeks waarbij de interactieve extra's als U-Control (met drie uiteenlopende opties), het grappige spel "Worthy Adversaries: What's My Line" (voor de die-hard Lebowski fans) en de interactieve map het meest opvallend zijn. Ook zijn er enkele docu's, waar veel tijd is voor interviews met cast & crew. Al met al is het een fantastische mix van uiteenlopende nieuwe en oude extra's.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het beeld- en geluid van deze Blu-Ray uitgave van The Big Lebowski is over het algemeen van prima kwaliteit. De scherpte en kleuren zijn zeer aangenaam en ook bijhorende geluid klinkt erg netjes. Dit alles komt mede doordat deze versie digitaal geremasterd is, waardoor alles er nog scherper en schoner uitziet. Fraai!

CONCLUSIE
The Big Lebowski is uiteraard een klassieker in zijn soort. Of althans, zijn er überhaupt vergelijkbare films? The Coens zijn ondertussen grote namen in Hollywood na hun films als de Oscarwinnaar No Country for Old Men (2007) en de western True Grit (2010), waarin Bridges weer de hoofdrol had. Enkele maanden geleden ging er nog het gerucht dat er serieus werk gemaakt werd van The Big Lebowski 2, met deze opmerkelijke persiflage als hoogtepunt (of dieptepunt...).
De Limited Edition Blu-Ray van The Big Lebowski is een ware must voor de liefhebber. De extra's zijn een prachtige aanvulling op de hoofdfilm en zowel het beeld als geluid zijn prima in orde. De verpakking en de redelijke prijs, maken deze prima Blu-Ray uitgave een must voor de fan. Universal Pictures bewijst wederom prachtige uitgaves te maken van hun klassiekers. We zagen al eerder de fraaie Blu-Ray sets van Apocalypse Now en Scarface.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van The Big Lebowski is er een reeds bestaande 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair