Blu-ray

Blu-Ray Review: Hasta la Vista

Uitstekende Vlaamse dramady waarvan we binnenkort een Nederlandse remake kunnen verwachten.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Bram de Groot op 09.01.2012 om 17:17 in Blu-ray


Regie: Geoffrey Enthoven | Cast: Robrecht Vanden Thoren (Philip), Gilles De Schryver (Lars), Tom Audenaert (Jozef), Isabelle de Hertogh (Claude), e.a. | Speelduur: 114 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 24 november 2011 | Retail release: 27 december 2011 (België), april 2012 (Nederland) | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Nederlandse DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 8715664092552 | FilmTotaal Recensie

De Amerikaanse filmindustrie levert ook dit jaar weer de nodige remakes van succesvolle films uit het verleden af. De meeste filmliefhebbers zijn het er veelal niet mee eens en kunnen het maar moeilijk verbergen dat ze liever een originele film in de bioscoop bezoeken dan een zoveelste "reboot". De Nederlandse filmindustrie begint de recycle methode van Hollywood nu ook in de vingers te krijgen. Nadat eerder de uiterst succesvolle Belgische thriller Loft (2008) werd gekopieerd, is het vermakelijke Hasta la Vista het volgende slachtoffer. Afgelopen najaar was deze geslaagde en soms ook aandoenlijke Vlaamse komedie, geregisseerd door Geoffrey Enthoven, over drie lichamelijk gehandicapte jongens, die ergens wat weghebben van hun veelal fysiek meer capabele evenbeelden uit de Britse tv-serie/film The Inbetweeners, een regelrechte hit bij onze zuiderburen. Ondanks dat het pas sinds eind november in een beperkt aantal Nederlandse bioscopen draait, gunde distributeur Dutch Filmworks ons alavst een blik op de High Definition uitgave van het moeilijk te overtreffen Hasta la Vista. Deze Blu-ray verscheen namelijk onlangs al in België. In Nederland belandt de schijf pas in april in het schap.

SYNOPSIS
Hasta la Vista gaat over drie jonge gasten, die van wijn en vrouwen houden. Wijn proeven ze met plezier, maar het vrouwelijk schoon hebben ze nog nooit mogen smaken. Onder het mom van een wijntour reizen de drie naar Spanje om eindelijk van de grond te gaan. Niets zal hen tegenhouden. Zeker niet het feit dat de eerste blind is, de tweede in een rolstoel zit en de derde volledig verlamd is.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Hasta la Vista:WAARDERING & BOX OFFICE
Hasta la Vista, met als internationale titel Come As You Are, was de grote winnaar op het Montreal World Film Festival en werd bekroond tot Beste Film op het 56e Internationaal Filmfestival van Valladolid in Spanje. De film werd tevens geselecteerd als openingsfilm van het filmfestival van Oostende en slotfilm van de eerste Amsterdam Film Week. De IMDb noteert een mooie 7,5 (bij bijna 400 stemmen). De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de komedie met een 8,0. FT recensent Arjan Welles geeft naar aanleiding van zijn recensie 4,5 ster aan de Vlaamse komedie.
Een reactie van FT bezoeker MichaelP: ...wat een heerlijke film. Ik heb gelachen, had op sommige momenten een brok in mijn keel...., het is allemaal zo herkenbaar (ja, ik zit ook in een rolstoel vanaf mijn geboorte). Vooral de scene in het hotel had mij bijna op de grond van het lachen, so to speak...
Het productiebudget van Hasta la Vista is onbekend, Wel is bekend dat de komedie door meer dan 200.000 Belgen is bezocht in de bioscoop en dat de opbrengst in België tot boven de $2 miljoen is gegroeid.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de twee disc Blu-Ray + Dvd uitgave van Hasta la Vista. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase, met een vergelijkbare sleeve. De vormgeving is een kopie van de filmposter filmposters, waarbij alleen het rode "kleedje" boven de benen mist... Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).DE EXTRA'S
Disc 1: The Making Of | Interviews met Cast & Crew | Premiere Oostende
Disc 2: Dvd
De Blu-Ray van Hasta la Vista bevat een redelijk aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van zo'n 70 minuten. De voornaamste extra is een nette Making Of van zo'n 44 minuten waarin de opnames voor de komedie van dag tot dag te volgen zijn. Er zijn veel beelden van achter de schermen en interviews met de cast en crew gebruikt. Het is redelijk vermakelijk en meer dan aardig om te bekijken na de hoofdfilm. De overige extra's, met wat kleine interviews met cast & crew en de reportage van de première in Oostende zijn voornamelijk voor de opvulling. Voor de gemiddelde Nederlander komen ook de ondertitels bij deze Nederlandstalige film goed van pas, aangezien niet alles even goed verstaanbaar is.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Van de Blu-Ray uitgave van Hasta la Vista moet je geen beeld- en geluidskwaliteit verwachten van de bovenste plank. Ondanks dat de film met veel liefde is gemaakt en de kwaliteit zeker een stuk scherper en kleurrijker is dan die van de bijgevoegde Dvd, ontbreekt uiteraard het budget om er een daadwerkelijk top schijf af te leveren. Desondanks een prima schijf van een komedie, waarbij - naar verwachting - ook weinig denderende surroundgeluid aan te pas komen.

CONCLUSIE
Hasta la Vista is een vermakelijke en hier en daar ook een aandoenlijke film. Dat er een Nederlandse remake van wordt gemaakt, is eigenlijk niet echt nodig. Na de succesvolle remake van Loft komt het echter niet geheel onverwacht. De vraag is nu hoe lang het duurt voordat ook Hollywood kansen ziet met deze kleine Vlaamse komedie. Loft krijgt immers ook een Engelstalige remake. En misschien wagen de Nederlandse filmmakers zich ook wel aan het sterke Rundskop.
De 2 disc Blu-Ray + Dvd uitgave van Hasta la Vista is een redelijke uitgave van een Vlaamse film. De uitgebreide "making of" is aardig om te bekijken en het beeld en geluid zijn goed te behappen. De meegeleverde Dvd komt vast ook van pas, of niet. Vermakelijk om te bekijken!


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray van Hasta la Vista is een 2 disc Limited Edition Blu-Ray en een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Dutch Filmworks voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Eéntje die ik nog altijd wil zien, maar blijkbaar hoe dan ook een toppertje.

Banned

Avatar

Idd een van de betere vlaamse films van jaar! Geen typische flauwe productie maar eentje die iets te vertellen heeft met een leuke soundtrack, goed geacteerd en geschreven. Puike blu ray uitgave en tof dat we hem al na 3 maanden sinds hij in de bios al thuis kunnen bekijken!