Blu-ray

Blu-Ray Review: De Bende van Oss (S.E.)

Visueel prachtige misdaadfilm van Brabantse bodem.

door Bram de Groot op 13.02.2012 om 10:32 in Blu-ray


Regie: André van Duren | Cast: Sylvia Hoeks (Johanna van Heesch), Marcel Musters (Wim de Kuyper), Frank Lammers (Harry den Brock), Matthias Schoenaerts (Ties van Heesch), Benja Bruijning (Jan Greven), Daan Schuurmans (Wachtmeester Roelofse) e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 29 september 2011 | Retail release: 8 februari 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Nederlands 5.1 DTS-HD MA| Ondertitels: o.a. Nederlands, Engels, Nederlands voor doven en slechthorenden | EAN: 8713045232672 | Uitgever: Entertainment One | FilmTotaal Recensie

De Nederlandse misdaadfilm De Bende van Oss had een van de grotere Nederlandse successen van 2011 moeten worden. Met de criminele 'de Ossche bende' als een interessant onderwerp en een meer dan redelijke cast wist de openingsfilm van het Nederlands Film Festival uiteindelijk geen financiële klapper te maken. Ondanks dat de reacties van de critici veelal positief waren, kon het zich qua bezoekersaantallen niet meten aan films als Gooische Vrouwen, De Heineken Ontvoering, Nova Zembla en Sonny Boy. De film van regisseur André van Duren en met namen als Sylvia Hoeks en Frank Lammers is sinds kort verkrijgbaar op een rijkelijk gevulde 2 disc Special Edition.

SYNOPSIS
In De Bende van Oss raakt Johanna van Heesch (Hoeks) via haar man Ties (Schoenaerts) verzeild in 'de Ossche bende', die bijna dagelijks samenkomt in haar café. Onder leiding van de gewelddadige Wim de Kuiper (Musters) zorgt de bende voor een golf van misdaad en moord die heel Nederland jarenlang in zijn greep houdt. Johanna wil breken met de misdaad die haar omringt en daarvoor ze krijgt hulp uit onverwachte hoek van corrupte verzekeringsagent Harry (Lammers). Maar hoe harder ze probeert los te komen van Oss, hoe verder ze wegzakt in oplichting, prostitutie en zelfs moord.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van De Bende van Oss:WAARDERING & BOX OFFICE
De Bende van Oss won een Gouden Kalf voor De Beste Filmmuziek. De IMDb noteert een 6,5 (bij zo'n 550 stemmen). De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de film nog iets hoger met een 6,9. FT recensent Arjan Welles geeft naar aanleiding van zijn recensie drie sterren aan de Nederlandse misdaadfilm.
Het productiebudget van De Bende van Oss bedroeg circa $2,9 miljoen. In het eerste weekend in de Nederlandse bioscopen verdiende André van Duren vijfde bioscoopfilm € 165.704 en eindigde op een magere € 910.000. Ook in Belgie draaide de film. Het leverde daar geen enorme omzetten op.

BLU-RAY
We bekijken de twee disc Special Edition Blu-Ray uitgave van De Bende van Oss. Het recensie-exemplaar komt in een iets dikkere Blu-Ray keepcase, met een vergelijkbare sleeve. In tegenstelling tot de standaard blauwe keepcase is de sleeve roodkleurig, waardoor het bijna op een HD DVD lijkt. De vormgeving is een aangepaste versie van de eerste filmposter, echter zonder de kleine foto's van de mannelijke hoofdrolspelers. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).EXTRA'S
Disc 1: Audiocommentaar van regisseur André van Duren
Disc 2: Making Of | Documentaire "Misdaad in Oss" | Special Effects | Videoclip Titelsong | Boek Trailer
De Blu-Ray uitgave van De Bende van Oss bevat een flinke reeks extra's met een totale speelduur van zo'n 1 uur en 50 minuten, exclusief het audiocommentaar. Zoals op de achterzijde van de hoes staat vermeld zijn alle extra's geplaatst op een Dvd en dus niet een Blu-Ray. Dit is erg misleidend aangezien er een Blu-Ray wordt verwacht. Tot overmaat van ramp staat op de voorzijde aangegeven dat het wel een 2 x Blu-Ray uitgave zou moeten zijn. De extra's zijn gelukkig van bovengemiddelde kwaliteit. Er is een mooie zesdelige Making Of documentaire terug te vinden, die vele facetten uit de productiefase behandelt. Ook de toevoeging van de aflevering van Andere Tijden valt te prijzen. Het VPRO/NTR programma duikt in de geschiedenis en zoekt uit hoe het eraan toe ging in Oss. De uiterst korte docu over de special effects is aardig, al had dit een stuk uitgebreider gemogen. Als laatste zie je de videoclip van het nummer Soms is het Beter van JW Roy, Guus Meeuwis en Frank Lammers en tref je een trailer van het boek De Bende van Oss - Sabel tegen Mes.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het beeldkwaliteit ziet er sterk uit. De grauwe sfeer die er gecreëerd is door de grijze/bruine filter komt mooi over en ook met de scherpte zit het goed. Door de beperkte surround effecten klinkt de 5.1 DTS-HD MA geluidstrack iets wat mat en de filmmuziek heeft hier en daar weg van het bekende deuntje uit de Pirates of the Caribbean films. Een goede tip: zet de ondertiteling aan, aangezien het Brabants bijzonder lastig te verstaan is!

CONCLUSIE
De Bende van Oss is een aardige misdaadfilm die visueel zeer sterk overkomt. Ook de rollen van Sylvia Hoeks en Frank Lammers zijn meer dan aardig. Ondanks dat het voor meerdere Nederlandse speelfilms opgaat, is het maar goed dat er Nederlandse ondertitels zijn meegeleverd. Het iets vernederlandste Brabants blijft voor de gemiddelde Hollander namelijk onverstaanbaar.
De Blu-Ray uitgave van De Bende van Oss ziet er keurig uit. De beeldkwaliteit is bijzonder sfeervol en scherp. Het is echter spijtig dat de extra's op een Dvd zijn meegeleverd, ondanks dat op de voorzijde van de hoes anders staat aangegeven.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 2 disc S.E. Blu-Ray uitgave van De Bende van Oss is er een 2 disc S.E. Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever E1 Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Nederlandse film worden hier in belgië jammer genoeg de laatste tijd niet meer op blu ray uitgebracht...

NieuwsFilm