Blu-Ray Review: Game of Thrones

De waanzinnige serie die tv-series en films wederom een stapje dichterbij elkaar brengt.


Regie: Brian Kirk e.a. | Cast: Sean Bean (Lord Eddard "Ned" Stark), Mark Addy (King Robert Baratheon), Nikolaj Coster-Waldau (Ser Jaime Lannister), Michelle Fairley (Lady Catelyn Stark), Lena Headey (Queen Cersei Lannister), Emilia Clarke (Princess Daenerys Targaryen), e.a. | Speelduur: 10 x 55 minuten | Jaar: 2011 | Tv-release: USA: 17 april 2011 - NL: 13 februari 2012 | Retail release: 18 april 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Engels | Uitgever: Warner Bros. | EAN: 5051888093436 | Geen FilmTotaal Recensie

De scheidslijn tussen films en tv-series lijkt de laatste tien jaar steeds verder verdwijnen. Na de succesvolle mini-serie Band of Brothers en de introductie van enkele sterke en langlopende series, zoals The Sopranos, door HBO (Home Box Office) was het voornamelijk deze Amerikaanse kabelzender die de liefhebber bleef voorzien van kwalitatief hoogstaande tv-series, waarin ook grote Hollywoodnamen acte de présence geven. Ondanks dat AMC de laatste tijd grotere en succesvolle series produceert, denk aan Mad Men en Breaking Bad, wist HBO de kijker toch het meest te verrassen met de fantasie-serie Game of Thrones. Met de boekenserie Het Lied van IJs en Vuur van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin als basis, de slimme casting van Sean Bean - bekend van zijn rol als Boromir in LOTR - en een flink budget leverde HBO een prachtige tiendelige eerste seizoen af. Aangezien deze serie toch wat meer aandacht verdient op FilmTotaal een review van de prima Blu-Ray uitgave die in april verscheen.

SYNOPSIS
In Game of Thrones strijden enkele adellijke families om de macht op het mythische continent Westeros. Daarnaast komt ook de strijd tussen de "Nachtwacht" (Night's Watch) en de gevaren achter de muur aan bod. Een kleiner gedeelte van de serie speelt zich af op het oostelijke continent Essos, hier huwt Viserys Targaryen zijn jongere zus, Daenarys Targaryen, uit aan Khal Drogo om met zijn steun de troon van zijn vader te heroveren.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van het eerste seizoen van Game of Thrones:



WAARDERING & BOX OFFICE
Het eerste seizoen won redelijk wat prijzen. De belangrijkste prijs was de Golden Globe voor acteur Peter Dinklage. Tevens werd het genomineerd voor Beste Tv-Serie, maar moest het afleggen tegen Homeland. Op Metacritic krijgt Game of Thrones een mooie 88/100. De IMDb noteert een enorm hoge 9,4 bij ruim 147 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de fantasyserie met een 9,1.
Een reactie van FT bezoeker Banned: ...Het complexe verhaal is deels een verademing. Eindelijk eens fantasy op een hoger niveau. Maar dat complexe verhaal gaat ten koste aan sommige personages. Vaak hadden personages een belangrijke rol in een aflevering en de aflevering erna zien of horen we ze even niet meer ? Voor wie bang is de personages niet uit elkaar te kunnen houden. Dit valt best mee en na een aflevering op 3 weet je al best wie iedereen is. Je moet gewoon je koppie erbij houden...
Het productiebudget van Game of Thrones bedroeg circa $50-60 miljoen. Naar de eerste aflevering keken zo'n 2,2 miljoen Amerikanen. Bij de laatste aflevering waren dit er al 3,0 miljoen. De kijkcijfers van het recente tweede seizoen liggen alweer flink hoger.

BLU-RAY
We bekijken de vijf disc Blu-Ray uitgave van Game of Thrones. Het recensie-exemplaar zit in een iets dikkere Blu-Ray keepcase met ruimte voor vijf schijven. Om de keepkase zit een vergelijkbare sleeve. De vormgeving is redelijk overeenkomstig met de eerste poster van de serie. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Character Profiles
Disc 3: Anatomy of an Episode
Disc 5: Making Game of Thrones | From the Book to the Screen | The Night's Watch | Creating the Show Open | Creating The Dothraki Language
De vijf disc Blu-Ray uitgave van Game of Thrones bevat een flink aantal extra's met een totale speelduur van zo'n 2,5 uur, exlcusief het audio- en videocommentaar. Naast de bovengenoemde extra's zijn zeven afleveringen voorzien van audiocommentaar en kan er bij elke aflevering de optie "In-Episode Guide" aangezet worden om meer achtergrondinformatie op te vragen. Ook staat op elke disc de optie "Complete guide to Westeros", die de kijker / fan extra info geeft over Westeros. Deze extra's zijn voor de die-hard GoT fan zeer interessant. Wil je liever iets luchtere extra's bekijken, dan staan op 3 van de 5 schijven nog een aantal langere en kortere docu's. Op schijf één tref een docu aan waarin de voornaamste personage's worden toegelicht, erg handig! Op disc 3 kan het videocommentaar worden aangezet bij de zesde aflevering "A Golden Crown". Via pop-ups vertellen de producenten, de regisseur en enkele castleden over de episode. De laatste disc bevat naast een nette "Making of" een reeks kortere extra's over het script, de opening-credits, de taal van de Dothraki en de achtergrond van "The Night's Watch".

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De beeldkwaliteit van Game of Thrones is verbluffend. Alles ziet er haarscherp uit en ook tijdens de donkere scenes vallen de details nog goed op. Samen met de fantastische kleuren en een prima DTS-HD 5.1 audiotrack die netjes de verschillende kanalen gebruikt, is dit een High Definition uitgave waar bepaalde Blu-Ray uitgaven van films jaloers op zouden moeten zijn.

CONCLUSIE
Het tweede seizoen van Game of Thrones is al bijna afgerond in de States en heeft flink wat meer kijkers weten te boeien. Ondertussen staat ook een derde seizoen in de planning en is de verwachting dat de serie pas ophoudt na sezoen 8 of 9. De fan kan voorlopig dus nog flink wat uurtjes vullen met deze fantastische fantasy-serie.
De vijf disc Blu-Ray van Game of Thrones is uiterst fraai te noemen. De extra's zijn goed afgestemd op de wens van de fan door gedetailleerde informatie te geven. Tevens ziet het beeld er puik uit! Een must have voor de liefhebber!


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Game of Thrones is er een 5 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Warner Bros. Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair