Makers De Tweeling vrezen Canadezen het meest

De makers van de film De Tweeling denken dat de Canadese film Les Invasions Barbares de grootste concurrent is om zondag een Oscar in de wacht te slepen. Samen met drie andere producties zijn zij genomineerd in de categorie 'beste niet-Engelstalige film'.

Tweeling-regisseur Ben Sombogaart vermoedt dat de strijd zich tussen zijn film en de Canadese inzending zal afspelen. Sombogaart denkt dat, omdat die film onder meer over de aanslagen op het WTC-gebouw in New York gaat, een onderwerp dat de Amerikanen nog steeds flink bezighoudt.

De 76e Oscar-uitreiking heeft zondagavond plaats. Sombogaart, hoofdrolspeelster Thekla Reuten, scenariste Marieke van der Pol, producenten Anton Smit en Hanneke Niens arriveerden vrijdagochtend in Los Angeles, waar de Nederlandse afvaardiging de ceremonie bij zal wonen.

,,Het voelt af en toe als een schoolreisje. Het is voor mij de eerste keer dat ik midden in het filmgebeuren terechtkom'', vertelt Sombogaart. ,,We slapen midden tussen de sterren, in het fantastische Four Seasons Hotel. Ik ga morgenochtend extra vroeg opstaan om in de lobby te kijken welke beroemde mensen er allemaal langskomen.''

Het advies van collega Paula van der Oest, die vorig jaar genomineerd was voor haar tragikomedie Zus & zo, was ook vooral proberen te genieten van het hele Oscar-circus. ,,Ze zei dat je toch wordt geleefd die dagen. Je kan nauwelijks invloed uitoefenen op het drukke schema. Je hebt geen tijd om zelf mensen te gaan zoeken. De mensen die in ons geïnteresseerd zijn, komen vanzelf wel op óns af.''



NieuwsFilm

meest populair