Blu-Ray Review: Jaws (Limited Edition)

Steven Spielbergs klassieker uit 1975 krijgt via deze gerestaureerde HD transfer een gemeend en terecht eerbetoon.


Regie: Steven Spielberg | Cast: Roy Scheider (Brody), Robert Shaw (Quint), Richard Dreyfuss (Hooper), Lorraine Gary (Ellen Brody), Murray Hamilton (Vaughn), Carl Gottlieb (Meadows), Jeffrey Kramer (Hendricks), e.a. | Speelduur: 124 minuten | Jaar: 1975 | Bioscooprelease: 18 december 1975 | Retail release: 15 augustus 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: o.a. Engels 7.1 DTS-HD MA en Engels DTS Digital Surround 2.0 Mono | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Uitgever: Universal Pictures | EAN: 5050582883084 | Geen FilmTotaal Recensie

Er is slechts een handjevol films die zoveel impact heeft gehad als Steven Spielbergs Jaws. Direct na de release in 1975 keken hele volksstammen met angst uit naar een duik in de zee en niet veel later was het de eerste film die meer dan $100 miljoen opleverde aan de Noord-Amerikaanse bioscoopkassa's. Ook zorgde het ervoor dat filmstudio's de zomer begonnen te zien als het meest ideale moment om grote titels te releasen. Daarvoor werden blockbusters alleen in de winterperiode in de bioscoop uitgegeven. Samen met George Lucas' Star Wars (1977) stond het ook voor het eigenlijk vrije simpele "moderne Hollywood business model": avonturen-/actiefilms uitgeven in een groot aantal bioscopen, voorafgegaan door een enorme marketingcampagne. Door een uiteindelijke opbrengst van $470 miljoen kon een vervolg op het baanbrekende Jaws niet uitblijven. Na Jaws 2 (1978), die werd genegeerd door Spielberg, volgden ook Jaws 3-D (1983) en het ronduit slechte Jaws: The Revenge (1987). De met drie Oscars bekroonde horrorfilm, waarvan de fantastische tune uiteraard door iedereen wordt herkend, werd ter ere van het 100 jarige bestaan van filmstudio Universal Pictures compleet gerestaureerd en is sinds kort verkrijgbaar op een gewone Blu-Ray uitgave of een speciale Limited Edition digibook met zo'n 4,5 uur aan extra's.

SYNOPSIS
In Jaws wordt het vredige badplaatsje Amity geterroriseerd door een bloeddorstige grote witte haai, slaan de commissaris (Scheider), een jonge marinebioloog (Dreyfuss) en een ruwe haaienjager (Shaw) wanhopig de handen in elkaar om het monster te vernietigen voor het opnieuw kan toeslaan.

TRAILER
Bekijk hieronder de Blu-Ray trailer van Jaws.


WAARDERING & BOX OFFICE
Tijdens de Oscaruitreiking van 1996 verzilverde Jaws drie van de vier Oscarnominaties, voor Best Film Editing, Best Music, Original Dramatic Score en Best Sound. De nomatie voor Best Picture was te hoog gegrepen, aangezien het One Flew Over the Cuckoo's Nest voor zich moest dulden. Op Rotten Tomatoes krijgt Jaws de volle 100%. De IMDb noteert een 8,2 bij ruim 209 duizend stemmen, waarmee het op #137 staat in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de horrorthriller met een 7,8.
Een reactie van FT bezoeker Metzman: Inderdaad een geweldige film! ééntje die zeker in mijn top 10 hoort. Het feit dat de haai nep lijkt, komt gewoon door de restricties die ze hadden in die tijd. Toch heb ik liever de mechanische haai dan neppe CGI haaien zoals die in Deep Blue See. En daarbij word er in de film geweldig geacteerd en gereageerd op de "neppe" haai en zo kunnen acteurs de haai een stuk echter laten lijken. Sommige scenes zoals het eerste slachtoffer en het arme kind op het waterbed geven me soms nog kippevel, erg bruut en overtuigend voor die tijd...
Het productiebudget van Jaws bedroeg circa $7 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Steven Spielbergs derde bioscoopfilm circa $7,1 miljoen. Het eindigde op een waanzinnige $260,0 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op een uiterst sterke $470,7 miljoen. De opbrengst in Nederland is onbekend.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Jaws, die wordt aangeleverd met een tweede schijf voor de Digital Copy. Het recensie-exemplaar komt in een stevige verpakking waarin naast de disc ook een boekje van 44 pagina's te vinden is. In het boekje staan biografieën van cast & crew, vele foto's, afbeeldingen van de originele filmposters en storyboards. De sleeve met de Nederlandse beschrijving doet helaas erg onhandig aan. De vormgeving heeft veel weg van de originele filmposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).





EXTRA'S
Disc 1: The Shark is Still Working | JAWS: The Restoration | The Making of JAWS | From the Set | Deleted Scenes & Outtakes | JAWS archieven | Originele Bioscooptrailer
"Disc 2": Digital Copy
De Blu-Ray uitgave van Jaws bevat naast de digital clopy, BD-Live en pocket BLU App een fraai aantal extra's met een totale speelduur van ongeveer 4,5 uur, voornamelijk in Standaard Definition. De opvallendste extra is de compleet nieuwe documentaire "The Shark is Still Working" van regisseur Erik Hollander en met een voice-over van hoofdrolspeler Roy Scheider. Ook de eerder twee uur durende docu The Making of Jaws is aanwezig. Beide ferme docu's bekijken op een geheel eigen wijze de tot stand koming van de film. Ook zijn er een reeks verwijderde scenes, bloopers, de originele bioscooptrailer en de twee kortere docu's "JAWS: The Restoration" en "From the Set" te zien. De eerste is eerder te promotie via het interweb verspreid:


BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Na het zien van Jaws op deze Blu-Ray uitgave is het maar moeilijk in te denken dat deze film uit 1975 komt. Het beeld ziet er namelijk enorm goed uit. Scherpte en kleur doen modern aan en het beeld is enorm schoon, waardoor je op dat punt niet zou zeggen dat het een film is die al bijna 40 jaar oud is. Verrassend is de nette (nieuwe?) grain. Dit zorgt ervoor dat je niet het gevoel hebt dat je naar een soort mislukte facelift zit te kijken. Ook het geluid is onder handen genomen. Ook dit klinkt daadwerkelijk erg netjes. Voor wie de nieuwe 7.1 DTS-HD niet wil, kan nog kiezen voor de opgepoetste mono-track. Voor wat het mag betekenen: deze restauratie is goedgekeurd door Spielberg zelf.

CONCLUSIE
Steven Spielbergs Jaws is een van die films die je gewoon gezien moet hebben. Je zal er achteraf zeker geen spijt van hebben, ook al is de film ondertussen alweer een dikke 35 jaar oud. Met de huidige remake-hype is het te hopen dat Hollywood de klassieker met rust laat, want Jaws zal de enige echte haaienfilm blijven. Dit zelf met de kennis dat de huidige CGI techniek de soms wat houterige special effects uit Spielbergs film in een handomdraai wegvaagt.
De Blu-Ray van Jaws is voor de fan een must-have. Beeld en geluid zijn enorm verbeterd ten opzichte van de eerdere Dvd uitgaven en het laat de film er een stuk moderner uitzien dan het eigenlijk is. De extra's, inclusief de nieuwe docu "The Shark is Still Working", zijn een ware aanvulling op deze klassieker.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc Limited Edition Blu-Ray uitgave van Jaws is er ook een gewone 1 disc Blu-Ray en vele verschillende Dvd versies verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair