McNamara licht oorlogstragedies toe

Robert McNamara, de Amerikaanse minister van Defensie onder de presidenten John Kennedy en Lyndon Johnson, brengt eind maart een bezoek aan Nederland. Dat heeft filmdistributeur Columbia Tristar dinsdag bekendgemaakt.

Voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag geeft hij een toelichting op de documentaire Fog of War, waarin hij zijn reflectie geeft op meerdere oorlogen uit de twintigste eeuw. De film, die als ondertitel Eleven Lessons From The Life Of Robert S. McNamara draagt, won vorige week een Oscar voor beste documentaire.

Voor het openbare gesprek dat de voorzitter van het Internationaal Strafhof woensdagavond 24 maart met McNamara en filmregisseur Errol Morris heeft, wordt Fog of War vertoond aan meer dan vierhonderd leden van het Internationaal Gerechtshof. The Fog of War draait vanaf 8 april in Nederlandse bioscopen.

De documentaire combineert een interview met McNamara met beeldmateriaal van meerdere oorlogen. McNamara vraagt zich af waarom, zeker door Amerika, oorlog altijd maar wordt gezien als de oplossing.

Hij stelt zichzelf morele vragen en trekt zijn eigen beslissingen als verantwoordelijk politicus in een aantal politieke kwesties in twijfel. De ex-minister geeft in de film talloze voorbeelden van fouten, misrekeningen en onjuiste beslissingen die zijn genomen tijdens onder meer de Tweede Wereldoorlog, de Cuba-crisis en de Vietnam-oorlog



NieuwsFilm

meest populair