Blu-Ray Review: Short Films Collection - Volume 1 & 2

De korte animatiefilms van Pixar die net zoveel indruk maken als de avondvullende films.


Regie: Verschillende| Cast: Verschillende | Speelduur: 53 / 73 minuten | Jaar: verschillende| Bioscooprelease: Verschillende | Retail release: 7 november 2007 / 28 november 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 | Geluid: o.a. Engels PCM 5.1, Nederlands D.D 5.1 (Volume 1), Engels DTS-HD / True HD 7.1, Nederlands DTS-ES 5.1 (Volume 2) | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Engels | Aantal Discs 2 x 1 Blu-Ray | Distributeur: Walt Disney Studios Home Entertainment | EAN: 8717418147341 / 8717418379285

Net als de avondvullende animatiefilms zijn de korte films van Pixar Animation Studios uiterst populair bij de liefhebber. Van deze voorliefde maakt Pixar al sinds de release van A Bug's Life (1998) dankbaar gebruik door bij elke nieuwe bioscoopfilm ook een nieuwe korte animatiefilm te introduceren. Ze dienen vaak ook als springplank voor aanstormend en gevestigd talent. Een voorbeeld is Mark Andrews, die het fraaie One Man Band (2005), te zien was voorafgaand aan Cars (2005), regisseerde en vervolgens de co-regie toebedeeld kreeg van de meest recente Pixar film Brave (2012). Andere bekende en Oscar-winnende titels zijn Tin Toy (1988), Geri's Game (1997) en For the Birds (2000). Naast deze korte bioscoopfilms waagt Pixar zich ook aan andere - niet altijd even zo bekende - korte films die veelal teruggrijpen op eerdere successen, zoals Toy Story, Cars, Wall-E en Up. In 2007 verschenen Pixars korte filmpjes uit de periode van 1984 tot 2006 al via de Pixar Short Films Collection - Volume 1 op Blu-Ray en sinds eind november is Pixar Short Films Collection - Volume 2 verkrijgbaar met daarop onder meer Presto (2008), Partly Cloudy (2009), Day & Night (2010) en het meest recente La Luna (2012). Uiteraard zijn deze schijven must-haves voor de fan van animatiefilms

De Pixar Short Films
Op Pixar Short Films Collection Volume 1 staan de korte Pixar films The Adventures of André and Wally B., Luxo Jr., Red's Dream, Tin Toy, Knick Knack, Light & Heavy, Surprise, Geri's Game, For the Birds, Boundin', One Man Band en Lifted.
Op Volume 2 staan Your Friend the Rat, Presto, BURN-E, Partly Cloudy, Dug's Special Mission, George and A.J., Day & Night, Hawaiian Vacation, Air Mater, Small Fry, La Luna en Time Travel Mater.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailers van Pixar Short Films Collection - Volume 1 & 2:


WAARDERING & BOX OFFICE
Sinds A Bug's Life (1998) verschijnt voorafgaand aan elke nieuwe Pixar avondvullende animatiefilm een Pixar Short. Deze korte animatiefilms krijgen in aanloop van de release van de hoofdfilm ook veel aandacht. De volledige korte film is daarna ook altijd op de Dvd of Blu-Ray te bewonderen.
Veel van de korte animatiefilms van Pixar wonnen prijzen. Van de reeds 14 korte films die ook (in de States) in de bioscoop verschenen, al dan niet voorafgaand aan een avondvullende Pixar film, werden er 10 genomineerd voor een "Academy Award for Best Animated Short Film". Tin Toy (1988), Geri's Game (1997) en For the Birds (2000) sleepten het beeldje ook daadwerkelijk in de wacht. Tevens won Pixar vijf Annie Awards voor hun Short Films.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgaven van de Pixar Short Films Collections. De recensie-exemplaren zitten verpakt in standaard Blu-Ray keepcases. De vormgeving van de covers zijn behoorlijk overeenkomstig. Vooral de kleur houdt de twee uitgaven uit elkaar. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Volume 1: De geschiedenis van de Pixar Short Films | Gesproken toelichting | Gastoptredens in Sesamestreet
Volume 2: Audiocomentaar | Studiefilms van de regisseurs van de Pixar films
Deze Blu-Ray uitgaven van Pixar Short Films Collection bevat elk een aantal extra's. De extra's op de schijf van Volume 1 duren zo'n 25 minuten en die van Volume 2 duren circa een half uur. De aardigste extra is met De geschiedenis van de Pixar Short Films terug te vinden op de schijf van Volume 1. In deze featurette van ruim 20 minuten wordt er teruggekeken op de geschiedenis van Pixar (Volume 2 laat ook enkele (oude) animatiefilms zie van de bekende Pixar regisseurs, die zij maakten tijdens hun studie. Niet allemaal even boeiend eerlijk gezegd.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Ondanks dat de filmpjes op zowel Volume 1 (vroege korte films) als Volume 2 (studentenfilms) niet altijd even actueel zijn, zien ze er in HD uiterst sterk uit. Het zijn namelijk allen digitaal gemaakte filmpjes die omgezet zijn naar het high definition formaat. Het fraaie aan de filmpjes is ook dat ze - buiten de herkenbare Pixar humor om - van elkaar afwijken waardoor je steeds een ander kleurenpallet ziet. Ook de audiotrack doet het (vanzelfsprekend) naar behoren op de Pixar/Disney uitgave.

CONCLUSIE
De meeste van de filmpjes zijn zo terug te vinden op YouTube. Uiteraard erg leuk, maar via deze Blu-Ry schijven heb je de Shorts gelijk in de allerbeste kwaliteit én Nederlands ondertiteld. Voor de eerstvolgende Pixar animatiefilm Monsters University (2013) werkt de studio aan de korte animatiefilm Umbrella, waarover overigens nog weinig bekend is.
De Blu-Ray uitgaven van Pixar Short Films Collection - Volume 1 & 2 zijn zoals eerder gezegd must-haves voor de fans. Beeld en geluid zijn wederom zoals we van Walt Disney / Pixar uitgaven gewend zijn; van de bovenste plank! De toegevoegde extra's zijn meer dan aardig, maar het draait natuurlijk om de vele Pixar Shorts, die veelal de fraaiste extra's zijn op de Blu-Ray uitgaven van de Pixars hoofdfilms.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc Blu-Ray uitgaven van Pixar Short FIlms Collection zijn er 1 disc Dvd uitgaven verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Walt Disney Studios Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair