James Cameron schenkt duikboot

Recordbrekende Deepsea Challenger nu in handen van het blije Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI).

Avatar-regisseur James Cameron schenkt volgens The Guardian zijn innovatieve miniduikboot aan de wetenschap. De speciale duikboot gebruikte hij onlangs nog om naar de diepste plek op aarde af te zinken.

De Canadese regisseur dook verleden jaar naar zo'n elf kilometer diepte. Hiermee brak hij een record. De Deepsea Challenger biedt ruimte aan een persoon en komt in handen van het Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), de grootste oceanografische onderzoeksinstelling ter wereld.

Cameron: "De zeven jaar waarin we de Deepsea Challenger ontwierpen en bouwden, waren bedoeld voor het uitbreiden van de beschikbare opties voor diepzee-onderzoek. Door de samenwerking met het WHOI kunnen we de oceanische gemeenschap voorzien van de door ons ontwikkelde technologie."

Susan Avery, directeur van het WHOI: "James' recordbrekende duik was inspirerend en liet het belang van de diepe oceaan zien. Samenwerkingen zoals deze vertegenwoordigen een nieuw paradigma en zullen de voortgang van oceaanwetenschap en technologische ontwikkeling versnellen."

De Deepsea Challenger:

Foto's verwijderd

NieuwsFilm

meest populair