Blu-Ray Review: Aladdin

Met de onvergetelijke stem van Robin Williams als de geest Genie.


Regie: Ron Clements / John Musker | Cast: Scott Weinger (Aladdin), Robin Williams (Genie / Merchant), Linda Larkin (Jasmine), Jonathan Freeman (Jafar), Frank Welker (Abu / Cave of Wonders / Rajah) e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 1992 | Bioscooprelease: 25 november 1993 | Retail release: 20 maart 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD, Nederlands DTS Digital 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Walt Disney Studios Home Entertainment | EAN: 8717418389741 |

In animatiefilms stelen veelal de prachtige handgetekende of met de computer gegenereerde (CG) animaties de show. In een aantal gevallen is het ook de stem van een acteur of actrice die de film net dat extra geeft om uit te groeien tot een animatieklassieker. In het geval van de titels van Walt Disney, die bij voorbaat al als een Walt Disney Classic worden aangeduid, weten sterren soms een duidelijke stempel te drukken. De indruk die acteur en komiek Robin Williams in Disneys Aladdin (1992) achterliet, zal waarschijnlijk niet snel geëvenaard worden. Zijn stem zorgde er zelfs voor dat de blauwe geest Genie het gezicht werd van de animatiefilm, die na The Lion King (1994) de financieel succesvolste animatiefilms is uit de "Disney-renaissance". Het scoorde wereldwijd namelijk ruim $500 miljoen bij een productiebudget van "slechts" $28 miljoen. Ter vergelijking: De CG-animatiefilm Tangled (2010) noteerde een kleine $600 miljoen bij het enorme productiebudget van $260 miljoen. Onlangs verscheen Aladdin op een nette, maar toch iets basic Blu-Ray uitgave.

SYNOPSIS
In Aladdin proberen een gewone jongen en zijn ondeugende aapje Abu om de vrijzinnige Prinses Jasmine uit handen van de boze tovenaar Jafar te redden. Aladdin's leven verandert op slag wanneer hij over een wonderlamp wrijft, waaruit de vrolijke geest verschijnt die Aladdin kan veranderen in een echte prins. Maar Jafar en zijn grappenmakende papagaai Iago smachten óók naar de krachten van de lamp. Wil Aladdin hen verslaan en Jasmine's hart veroveren, dan moet hij bewijzen dat hij in zijn hart een echte prins is.

TRAILER
Bekijk hieronder een Fan-made trailer van Aladdin:

WAARDERING & BOX OFFICE
Aladdin won twee van de vijf Oscars waarvoor het genomineerd werd. Het won de beeldjes in de muziek categorieën. Tevens won het de Annie Award voor "Best Animated Feature" en kreeg Robin Williams een speciale Golden Globe award voor zijn bijdrage. Op Rotten Tomatoes krijgt Aladdin een uitstekende 96%. De IMDb noteert een nette 7,9 bij ruim 142 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de handgetekende animatiefilm met een 7,6 (Stem zelf!). Er is geen FilmTotaal recensie geschreven.
Een reactie van FT bezoeker Adofmirosch: Disneys´s beste tekenfilm voor mij. Het heeft alles: een goed verhaal, super grappen, mooie tekenwerk. Zo zien we ze niet vaak.
Het productiebudget van Aladdin bedroeg circa $28 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende Ron Clements en John Muskers Disney Classic circa $19,3 miljoen en eindigde op een uiterst fraaie $217,4 miljoen. Wereldwijd kwam de teller op een waanzinnige $504,1 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland is onbekend.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Aladdin. Het recensie-exemplaar is gelijk aan het winkelexemplaar en de schijf zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. Er is geen sleeve toegevoegd, mede omdat het geen "platinum edition" is. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave komt slechts lichtjes overeen met een originele filmposter, maar het heeft meer weg van latere DVD covers. Op de hoes zit een sticker met een krasvakje met een code die je kans geeft op fraaie Disney prijzen. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Filmmakers' Audio Commentary | Sing Along With The Movie | Deleted Scenes | Music Videos | Deleted Songs | A Diamond in the Rough: The Making of Aladdin
Deze Blu-Ray uitgave van Aladdin bevat een dikke twee uur aan extra's, exclusief het audiocommentaar van regisseurs John Musker en Ron Clements en producent Amy Pell. Alle extra's zijn reeds uitgegeven op de eerdere Dvd versie uit 2004. Disney heeft helaas besloten om niet alle extra's op de Blu-Ray schijf te zetten. De meest informatieve extra is de uitgebreide docu "A Diamond in the Rough: The Making of Aladdin", die zo'n 100 minuten duurt. De speelduur verraadt al dat er echt van alles wordt besproken en dat de belangrijkste personen de revue passeren. De andere extra's zijn aardig, al zal de die-hard fan ze reeds hebben gezien.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De beeldvullende kwaliteit van deze 20 jaar oude animatiefilm is werkelijk fantastisch. De kleuren spatten van het scherm en het beeld is vrij van vuiltjes of andere zaken die zouden kunnen wijzen op een verouderde film. In tegenstelling tot een aantal eerdere Disney Classic uitgaven wordt er "slechts" een DTS-HD 5.1 track meegeleverd i.p.v. een DTS-HD 7.1 track. Het merendeel van de eigenaren zal dit waarschijnlijk een worst zijn, aangezien je daar ook de apparatuur voor dient te hebben. De track klinkt ook naar behoren.

CONCLUSIE
Samen The Lion King blijft Aladdin de fraaiste animatiefilm uit de "Disney-renaissance", de uiterst succesvolle periode van 1989 tot en met 1999. Niet alleen de animaties en de stemmen, met vooral die van Robin Williams als Genie, ook de humor is en blijft tijdloos voor alle leeftijdsgroepen. Het is dan ook geen verrassing dat de klassieker vele sequels en spin-offs kreeg.
De single disc Blu-Ray uitgave van Aladdin blinkt vooral uit in de beeldkwaliteit, die uiterst kleurrijk, scherp en vrij van enige vervuiling is. De extra's zijn daarentegen een kopie van de eerdere Dvd uitgave en dat is erg jammer, aangezien de liefhebbers graag iets nieuws hadden gezien.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc Blu-Ray uitgave van Aladdin is er een 2 disc Dvd S.E. verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Walt Disney Studios Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair