Blu-Ray Review: Alcatraz (The Complete Series)

Wederom een serie die na het eerste seizoen de nek wordt omgedraaid.


Bedenkers: Steven Lilien, Elizabeth Sarnoff, Bryan Wynbrandt Regie: meerdere | Cast: Sarah Jones (Detective Rebecca Madsen), Sam Neill (Emerson Hauser), Jorge Garcia (Dr. Diego Soto), Jonny Coyne (Warden Edwin James), Parminder Nagra (Dr. Lucy Banerjee), e.a. | Speelduur: 556 minuten | Afleveringen: 13 | Jaar: 2012 | Tv-release: 16 januari 2012 (Fox), 16 maart 2013 (Net 5) | Retail release: 17 april 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Spaans | Aantal Discs 2 x Blu-Ray | Distributeur: Warner Home Video | EAN: 5412370832290

Dat televisieseries big business zijn, blijkt wel uit de enorme stortvloed aan series die doorlopend in de States verschijnt. Het is allang al niet meer alleen HBO die (top)series maakt, ook de andere kleine en grote (betaal)zenders brengen nieuwe series op de buis in de hoop dat één of meerdere van de series slagen en rijp geacht worden voor meerdere seizoenen. Er zijn een aantal series die het niet waarmaken en - ondanks een schare groep fans - al na het eerste seizoen (of zelfs de pilot) worden geschrapt. Bekende voorbeelden hiervan zijn Firefly (2002), Flash Forward (2009) en Terra Nova (2011). Hier voegde Alcatraz van producent J.J. Abrams (Fringe, Lost, Alias) en met acteur Sam Neill, o.a. bekend van Jurassic Park (1993) en Event Horizon (1997), zich onlangs aan toe. In juni 2011 werd de misdaadserie nog verkozen tot een van de acht "Most Exciting New Series" tijdens de eerste editie van de Critics' Choice Television Awards en het wist met de tv-première begin 2012 hoge ogen te gooien door meer dan 10 miljoen kijkers te trekken. De slotaflevering werd echter nog door slechts een kleine vijf miljoen mensen bekeken, waarop zender Fox besloot de stekker uit het verhaal te trekken en de kijker achter te laten met een aantal vragen die waarschijnlijk nooit helemaal beantwoord zullen worden. Afgelopen maand bracht Warner Home Video de serie uit op Blu-Ray.

SYNOPSIS
In Alcatraz maken de grootste criminelen van Amerika - de 63's - opnieuw de straten van San Francisco onveilig. Topinspecteur Rebecca Madsen en Alcatraz-expert Diego 'Doc' Soto moeten er samen met FBI-agent Emerson Hauser en Dr. Lucy Banerjee achter zien te komen waarom de 63's terug zijn. Ondertussen komen ze een nog veel groter en sinister gevaar op het spoor.

TRAILER
Bekijk hieronder de Sneak Peek trailer van Alcatraz:

WAARDERING & KIJKCIJFERS
Op Metacritic krijgt Alcatraz een toch iets 63/100. De IMDb noteert een redelijkere 7,1 bij ruim 27 duizend stemmen.
Het productiebudget van Alcatraz is onbekend. De eerste van de dertien afleveringen ging op 16 januari 2012 in première op de tv-zender Fox. Er keken ruim 10 miljoen mensen naar. De laatste aflevering verscheen op 26 maart op de Noord-Amerikaanse televisie. Deze werd nog door 4,75 miljoen mensen bekeken. De eerste aflevering werd in Groot-Brittannië door een half miljoen kijkers bekeken, een record voor UKTV's Watch channel. In Nederland werd de serie tussen 1 maart en 20 april 2013 uitgezonden uit Net 5. Kijkcijfers zijn niet bekend.

BLU-RAY
We bekijken de 2 disc Blu-Ray+Dvd uitgave van Alcatraz. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase, met daaromheen een vergelijkbare sleeve. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave komt overeen met de stijl van de vele eerdere filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Alcatraz: Island of Intrigue | Gag Reel | Unaired Scenes
Deze Blu-Ray uitgave van Alcatraz bevat een klein half uur aan extra's. De meest opvallende extra is de featurette "Alcatraz: Island of Intrigue", een making-of met veel interviews van de cast & crew. Voor wie na een kleine 10 uur Alcatraz nog niet genoeg gezien heeft kan de tien deleted scenes bekijken. De "Gag Reel" moet de kijker doen mee lachen met wat humoristische situaties op de set.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Ondanks dat er voor deze tv-serie hoogstwaarschijnlijk geen budget beschikbaar was zoals voor de top series als Game of Thrones of Mad Men ziet het beeld van deze Blu-Ray uitgave er erg netjes uit. Het fraaiste van deze serie is het gebruik van kleur om de verschillende tijdslijnen duidelijk te maken. In alle gevallen blijft het beeld prima scherp en ook tijdens de donkere scenes blijven details duidelijk zichtbaar. Ondanks wat kleine surround effecten moet deze serie het doorgaans niet van de actie hebben, maar van dialoog. De DTS-HD 5.1 track doet zijn werk dus redelijk in het anoniem.

CONCLUSIE
Met Alcatraz werd wederom een tv-serie de nek omgedraaid. Ondanks dat de serie toch flink wat bekijks had, zag Fox er geen heil in. Uiteraard was het verre van een kwaliteitsserie zoals Mad Men, Game of Thrones of Breaking Bad, maar echt heel onaardig was het zeker niet. Tv-zender Fox richt zich ondertussen op de succesvolle tv-series als Glee, Bones en The Following.
Deze Blu-Ray uitgave van Alcatraz is een gemiddelde uitgave voor een tv-serie. Beeld en geluid zijn prima en er staat een aantal extra's op, al is het laatste niet zo heel spectaculair te noemen.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Alcatraz is er een 3 disc Dvd uitgaves verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Warner Home Video voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair