Dag 1 in Cannes [blog]

Ook dit jaar is FilmTotaal weer vertegenwoordigd op het Festival de Cannes. Fabian Melchers zal via blogs verslag doen.

Gewoon met de flow meegaan en vooral genieten, dat werd me geruststellend verteld door een paar ervaren journalisten op het vliegveld van Nice gistermiddag. Ik zal misschien ook wel een beetje een onzekere indruk hebben gemaakt. Het is de eerste keer dat ik op het filmfestival van Cannes ben en ik heb begrepen dat er veel meer speelt dan je doorgaans meekrijgt. Ik ben hier om dat allemaal te ontdekken, maar dat gaat natuurlijk nooit lukken in die paar dagen. Ik zal in ieder geval een goede poging doen.

Ik zit hier in Zuid-Frankrijk met twee bedoelingen. Behalve als blogger voor FilmTotaal ben ik hier vanwege een competitie waar ik twee maanden geleden aan mee heb gedaan. Jonge Europese schrijvers konden zich opgeven voor een workshop van Nisi Masa, een Europees netwerk voor jonge cinema. De geselecteerden mochten mee naar Cannes, waar ik dus bij bleek te zitten. Met een team werk ik hier nu aan een online tijdschrift, NisiMazine, waarin we voornamelijk aandacht besteden aan de Camera d’Or-selectie (alle regiedebuten die hier in première gaan), plus de competitie van korte films.

Uit de hoofdcompetitie zien we voor NisiMazine dus niet zo veel, wat jammer is gezien de imponerende selectie van grote filmmakers als de Coens, Roman Polanski, Nicolas Winding Refn, Takashi Miike, François Ozon, Asghar Farhadi en Steven Soderbergh, om er maar een paar te noemen. Maar omdat ik ook voor FilmTotaal schrijf, ben ik toch in de gelegenheid om er toch wat van te zien en over te schrijven. Zo sta ik nu op het punt om naar de eerste persvoorstelling te gaan: The Great Gatsby 3D, openingsfilm van vanavond. Ik kan flinke rijen verwachten, dus ik ga maar lekker op tijd erheen.

In mijn volgende blog laat ik jullie uiteraard weten wat ik ervan vond. Daarnaast zal er nog wel veel meer te vertellen zijn, we zullen zien. Laat ik inderdaad maar gewoon meegaan in de flow en vooral genieten.

NieuwsFilm

meest populair