Blu-Ray Review: Les Misérables

De pakkende en prachtige musicalfilm van Tom Hooper die de echte fan in High Definition moet zien.


Regie: Tom Hooper | Cast: Hugh Jackman (Jean Valjean), Russell Crowe (Javert), Anne Hathaway (Fantine), Amanda Seyfried (Cosette), Eddie Redmayne (Marius), Samantha Barks (Éponine), Sacha Baron Cohen (Thénardier), Helena Bonham Carter (Madame Thénardier), e.a. | Speelduur: 157 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 10 januari 2013 | Retail release: 1 mei 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: Engels 7.1 DTS-HD | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Duits | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Universal Pictures | EAN: 5050582934656 | FilmTotaal Recensie

In 2011 won de Britse regisseur Tom Hooper een Oscar voor Beste Regisseur voor de film The King's Speech, het drama dat ook de Oscar won voor Beste Film, Beste Scenario en Beste Mannelijke Hoofdrol (Colin Firth). Voor zijn volgende project koos Hooper voor een moeilijke opgave: een zoveelste filmvertaling van Victor Hugo's roman "Les Misérables" uit 1862. Toch wist hij wederom de filmliefhebber aan zijn voeten te krijgen. Samen met een indrukwekkende cast met onder meer Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried en Helena Bonham Carter veroverde de musicalfilm de harten van het wereldwijde bioscooppubliek en een klein half miljard aan de mondiale box office. Daarbovenop kwamen ook nog eens acht Oscarnominaties. Hiervan werden er drie verzilverd, waaronder geheel verdiend de Oscar voor Beste Actrice in een Bijrol voor Anne Hathaway. Het succes wordt waarschijnlijk voortgezet op het thuisscherm, aangezien het twee en een half uur durende drama Les Misérables begin deze maand op Blu-Ray verscheen.

SYNOPSIS
Les Misérables speelt zich af in het negentiende-eeuwse Frankrijk en vertelt het verhaal van ex-gevangene Jean Valjean. Valjean wordt tientallen jaren achtervolgd door de meedogenloze agent Javert na zijn voorwaardelijke vrijlating. Het leven van Valjean verandert voor altijd wanneer hij de zorg op zich neemt van Cosette, de dochter van de alleenstaande moeder Fantine.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Les Misérables:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Les Misérables een redelijke 70%. De IMDb noteert een betere 7,8 bij ruim 122 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de musicalfilm zelfs nog iets hoger met een 8,2 (Stem zelf!). FT recensent Bart Snoek gaf 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT bezoeker Nicole: ...Hugh Jackman en Russel Grow zijn niet echt zangers, maar ze deden het voor acteurs best heel goed! Daarbij hebben ze mij met hun acteerwerk zo kunnen raken. Zelfde geld trouwens voor de rest van de cast. Anne Hathaway vond ik echt de geweldig! Ze heeft gewoon alles. Een prachtige stem, fantastisch acteerwerk etc. Grote tegenvaller vond ik Amanda Seyfried. Ik heb een hekel aan de film Mamma Mia en vond alleen Amanda leuk in deze film waarin ze best heel goed zong (als enige van de hele cast) maar in Les Mis vond ik haar stem vaak vals klinken. Ik denk dat ze zulke hoge tonen gewoon niet kan zingen. Helaas een beetje een mis cast. ...
Het productiebudget van Les Misérables bedroeg circa $61 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Tom Hoopers vierde bioscoopfilm circa $27,3 miljoen en eindigde op een prima $148,8 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een flinke $437,7 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot zo'n $2,7 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Les Misérables. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave komt overeen met de Franse filmposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Audiocommentaar van regisseur Tom Hooper | Les Misérables: A Revolutionary Approach | The Original Masterwork: Victor Hugo's Les Misérables
Deze Blu-Ray uitgave van Les Misérables bevat een circa 75 minuten aan extra's, exclusief het audiocommentaar van regisseur Tom Hooper. De zevendelige docu "Les Misérables: A Revolutionary Approach" behandelt vele onderdelen van het productieproces, waaronder zang, opnamelocaties, de cast en bepaalde scenes. In de kortere "The Original Masterwork: Victor Hugo's Les Misérables" wordt er met regisseur Tom Hooper gekeken naar het originele boek van auteur Victor Hugo. Degene die alle ins & outs wil weten, zet het audiocommentaar aan van regisseur Hooper.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Deze Blu-Ray uitgave van Universal Pictures overtuigt op alle fronten. Het beeld is haarscherp en mooi van kleur en komt prima filmisch over. De DTS-HD 7.1 audiotrack is in deze misschien nog wel belangrijker en mag - ook als je een "gewone" 5.1 set hebt - gerust een tandje harder.

CONCLUSIE
Met Les Misérables weet Tom Hooper een enorm fraaie en overtuigende musicalfilm neer te zetten. Niet alleen de cast doet het voortreffelijk, ook de opnamelocaties zien er prachtig uit. Uiteraard is het voor iemand die niet zo vaak dit soort films aanschouwt wel even wennen dat er veel in wordt gezongen, maar eigenlijk moet elke filmliefhebber deze zeker een kans geven. Regisseur Hooper zou ondertussen in beeld zijn voor de langverwachte Freddie Mercury biopic.
Deze Blu-Ray uitgave van Les Misérables is een bovengemiddelde uitgave. Beeld en geluid voldoen ruimschoots aan de verwachtingen en de extra's spreken - de fan - zeker aan.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc Blu-Ray uitgave van Les Misérables zijn er een 2 disc Luxe Collector's Blu-Ray + Dvd en een 1 disc Dvd uitgaves verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair