Miramax wil film van Michael Moore uitbrengen

Michael Moore's 'Fahrenheit 9-11', waarin hij het optreden van president Bush na de aanslagen van 11 september 2001 bekritiseert, wordt waarschijnlijk uitgebracht via Miramax Films. Bob en Harvey Weinstein, de bazen van de Amerikaanse distributeur, zijn van plan de film terug te kopen van co-producent Walt Disney Co.

Disney weigert de film uit te brengen omdat het bedrijf 'geen film wil die zich in politieke zaken mengt'. Disney directeur Michael Eisner denkt dat consumenten van hun pretparken en entertainmentproducten 'er niet op zitten te wachten dat zij partij kiezen'. Het leek er daardoor even op dat 'Fahrenheit 9-11' geen distributeur zou vinden.

De overeenkomst die Miramax Films met Disney wil sluiten, zal vermoedelijk wel inhouden dat zij 'Fahrenheit 9-11' niet zelf uitbrengen, maar dit door een derde partij laten doen. Dat gebeurde eerder al met 'Dogma' van Kevin Smith. Disney wilde toen ook niet dat Miramax de film zelf uitbracht. 'Dogma' was controversieel omdat daarin een moderne interpretatie van het katholicisme werd gegeven, vol met uiterst moderne engelen, profeten en apostelen.

'Fahrenheit 9-11' ging woensdag in première op het filmfestival in Cannes. In de film legt Moore een link tussen de familie Bush en die van Osama bin Laden. In 2002 won Michael Moore een Oscar voor zijn documentaire 'Bowling for Columbine', die met een omzet van 21,5 miljoen dollar de best bezochte documentaire aller tijden is.



NieuwsFilm

meest populair