Algemeen

Uitslag POLL: De films van Stanley Kubrick

En de winnaar is...

door Bram de Groot op 30.06.2013 om 10:09 in Algemeen
De uitslag van de POLL De films van Stanley Kubrick is bekend. Na een kleine 900 stemmen is duidelijk dat Stanley Kubricks oorlogsklassieker Full Metal Jacket de meest favoriete film is van de bezoekers van FilmTotaal.nl. Het kreeg 26% van de stemmen. Overigens pakte de film uit 1987 niet geheel overtuigend de titel. Het kreeg namelijk slechts negen stemmen met dan Kubricks geliefde horrorfilm The Shining uit 1980.

Andere titels die flink in de smaak vielen waren de sci-fi film 2001: A Space Odyssey (1968) met 19% en de dramathriller A Clockwork Orange (1971) met 15%. Ook waren een nog een redelijk aantal stemmen voor de satire Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) met 5%, Kubricks laatste film Eyes Wide Shut (1999) met 4% en het historische drama Spartacus (1960), die ook 4% van de stemmen kreeg.

De Kubrick Top 10 van de FilmTotaal bezoekers:
1. Full Metal Jacket (1987) - 26%
2. The Shining (1980) - 25%
3. 2001: A Space Odyssey (1968) - 19%
4. A Clockwork Orange (1971) - 15%
5. Dr. Strangelove (1964) - 5%
6. Eyes Wide Shut (1999) en Spartacus (1960) - 4% (beide 35 stemmen)
8. Paths of Glory (1957) - 1% (11 stemmen)
9. Barry Lyndon (1975) - 1% (6 stemmen)
10. Lolita - 0% (3 stemmen)

De Vietnam-oorlogsfilm Full Metal Jacket (RT = 94%, IMDb = 8,4, IMDb Top 250 = #81, FT = 8,1) kostte circa $30 miljoen om te maken en kwam tot zo'n $46,4 miljoen aan de Noord-Amerikaanse bioscoopkassa. Na de onderstaande clip "Private Joker Shows A War Face" uit Full Metal Jacket volgt de complete einduitslag.

surveys

Uitslagen eerdere regisseur-POLLS op FilmTotaal.nl: Guy Ritchie | Oliver Stone | Joel en Ethan Coen | Michael Bay | Tim Burton | Christopher Nolan | David Fincher | Steven Spielberg | Martin Scorsese | James Cameron | Quentin Tarantino | Overige uitslagen POLLS

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mas7

Avatar

Mijn favorieten top:

1. The Shining
2. A Clockwork Orange
3. Spartacus
4. Full Metal Jacket

JamesBond

Avatar

Ik heb gisteren 'The Shining' gekeken Smiley face Echt een briljante film! Ik ga zeker meer van Kubrick kijken! Ik had eigenlijk '2001: ASO' op nummer 1 verwacht.

iTED

Avatar

Krijg gelijk zin om FMJ weer eens op te zetten :D

Angelater

Avatar

iTED "Krijg gelijk zin om FMJ weer eens op te zetten :D"


Ik ook :E Toch maar weer eens herzien.

Nog niet zo lang geleden de langere versie van The Shining bekeken, en ik vond hem wel goed behalve de laatste shot. Niet dat het slecht is, maar het verklaarde niet echt veel; en zonder een reden vind ik dat in dit geval een beetje tegenvallen, omdat ik weet dat het boek niet zo eindigde. Die was 'finaler'.

Frietgezicht

Avatar

Angelater "Ik ook :E Toch maar weer eens herzien.

Nog niet zo lang geleden de langere versie van The Shining bekeken, en ik vond hem wel goed behalve de laatste shot. Niet dat het slecht is, maar het verklaarde niet echt veel; en zonder een reden vind ik dat in dit geval een beetje tegenvallen, omdat ik weet dat het boek niet zo eindigde. Die was 'finaler'."


Je bedoeld met die foto? Kun jij dat uitleggen want dat heb ik eigenlijk nooit begrepen :P

Sjaak_Polak

Avatar

Wat een wansmaak. FMJ zou niet eens in mijn top 3 Kubrickfilms voorkomen. 2001 is natuurlijk zijn beste...

iTED

Avatar

Sjaak_Polak "Wat een wansmaak. FMJ zou niet eens in mijn top 3 Kubrickfilms voorkomen. 2001 is natuurlijk zijn beste..."

Misschien heb jij wel wansmaak.

Decepticon

Avatar

Sjaak_Polak "Wat een wansmaak. FMJ zou niet eens in mijn top 3 Kubrickfilms voorkomen. 2001 is natuurlijk zijn beste..."
Oh, dus jij bepaald hier wat een goede/de beste film is O+
Wat een uitspraak zeg, misschien heb jij wel een wansmaak :P. Als FMJ niet in jouw top 3 staat, is het dan direct een slechte film? Dat hoeft toch niet?

Angelater

Avatar

Frietgezicht "Je bedoeld met die foto? Kun jij dat uitleggen want dat heb ik eigenlijk nooit begrepen :P"


Mijn probleem dus ;)

Het lijkt er meer geplaatst te zijn om het publiek op een vreemde of het verkeerde been te zetten. Zonder een goede reden vind ik het maar zwakjes.

FilmMaster

Avatar

Fmj op 1 had ik niet verwacht

McGraig

Avatar

FilmMaster "Fmj op 1 had ik niet verwacht"


Full Metal Jacket is de meest toegankelijke film van Kubrick maar zeker niet zijn beste. Daardoor weliswaar een logische nummer één. Zijn meeste films zijn veel abstracter en daardoor minder geschikt voor een groot publiek. Vooral bij zijn vroege films was Kubrick vanwege de tijdgeest veel meer afhankelijk van het verbeeldingsvermogen van zijn publiek. Maar juist dat maakt films als Lolita en Dr. Strangelove zo ingenieus.

Jan231

Avatar

Ik heb het al eens eerder gezegd maar 'meest favoriet' is fout. Je kunt namelijk maar een favoriet hebben...

McGraig

Avatar

Jan231 "Ik heb het al eens eerder gezegd maar 'meest favoriet' is fout. Je kunt namelijk maar een favoriet hebben..."


Nee hoor. Je kunt altijd een paar favorieten en hebben en daar een keuze uit maken. Het staat wel een beetje raar maar is niet fout

Frietgezicht

Avatar

Angelater "Mijn probleem dus ;)

Het lijkt er meer geplaatst te zijn om het publiek op een vreemde of het verkeerde been te zetten. Zonder een goede reden vind ik het maar zwakjes."


Ja volgens mij begrijpt niemand die foto.

KeesjeNL

Avatar

Foto? Ik heb The Shining alweer een aantal jaartjes niet meer gezien, maar volgens mij eindigde die film zo:

er werd geloof ik in de aftiteling een foto getoond van Jack Nicholson met die geest (de ober)

Frietgezicht

Avatar

KeesjeNL "Foto? Ik heb The Shining alweer een aantal jaartjes niet meer gezien, maar volgens mij eindigde die film zo:

er werd geloof ik in de aftiteling een foto getoond van Jack Nicholson met die geest (de ober)"


Volgens mij was het een foto van Jack met het personeel van tig jaren geleden. Kan best die ober ook bij hebbe gezeten omdat die toen daar werkte? Dat weet ik ff niet meer. Maar snap niet dat hij op die foto stond maar blijkbaar niemand dus ligt niet aan mij

KeesjeNL

Avatar

Frietgezicht "Volgens mij was het een foto van Jack met het personeel van tig jaren geleden. Kan best die ober ook bij hebbe gezeten omdat die toen daar werkte? Dat weet ik ff niet meer. Maar snap niet dat hij op die foto stond maar blijkbaar niemand dus ligt niet aan mij"
Nee, ik bedoel een foto aan de bar, allebij lachend naar de camera (dezelfde bar als waar hun eerste gezamenlijke scene zich afspeelt. Ik kan het ook helemaal mis hebben hoor, misschien bestaat de foto die ik denk te kennen wel helemaal niet

Leuke uitleg over dat mysterie:

JamesBond

Avatar

Frietgezicht "Volgens mij was het een foto van Jack met het personeel van tig jaren geleden. Kan best die ober ook bij hebbe gezeten omdat die toen daar werkte? Dat weet ik ff niet meer. Maar snap niet dat hij op die foto stond maar blijkbaar niemand dus ligt niet aan mij"


Ik heb hem van het weekend ook bekeken, en ik vond het ook raar... Volgens mij had die ober eerder tegen hem gezegd dat hij altijd de huiswaarder was geweest. In een originele langere versie wordt een andere theorie genoemd waar Mr. Ullman zegt dat Jacks lichaam nooit gevonden is, wat er op zou kunnen duiden dat Jack meegezogen is naar het verleden.

Dit is wat ik begrepen en gelezen heb...

NieuwsFilm

meest populair