Algemeen

Staande ovatie voor Fahrenheit 911

door FilmTotaal op 18.05.2004 om 12:24 in Algemeen
Een vijftien minuten durende staande ovatie op het Cannes Festival gaf een goed beeld van de waardering voor de film 'Fahrenheit 9/11' van documentairemaker Michael Moore. De film die meedingt naar de gouden palm verhaalt de overeenkomsten tussen president George Bush en de Bin Laden-familie.

De consternatie over de omstreden documentaire werd opgelaaid nadat Walt Disney besloot de film niet te distribueren. Het publiek reageerde en demonstreerde tegen de censuur door vijftien minuten lang de handen stuk te klappen en 'bravo' te scanderen. Onder het publiek waren onder meer Mick Jagger en 'Kill Bill'-actrice Daryll Hannah.

Miramax-directeur Harvey Weinstein wil de film, die ook de mishandelingen van Iraakse gevangenen aanhaalt, overkopen van Disney en de documentaire via andere kanalen toch distribueren. Weinstein reageerde enthousiast op de enorme waardering die de film opstreek: "Het was de langste staande ovatie die ik in vijfentwintig jaar heb gezien."

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

hermit elephant

Avatar

En zo snijdt de Disney/Bush-lobby zichzelf in de vingers! Ik was al benieuwd naar deze film, maar nu staat 'ie zeker hoog op m'n must-see lijstje.

ruben

Avatar

Als we iemand met een korreltje zout moeten nemen is het wel Michael Moore Smiley face Maar inderdaad wil ik deze nu toch ook wel heel graag zien.

Zimba

Avatar

Een korreltje zout was altijd nodig met Moore's films maar in zijn komische verteltrant zit vaak een harde kern van waarheid.

Mark

Avatar

Wat een verrassing, in Frankrijk geven ze een staande ovatie voor een anti Bush film, holy crap! Dat had ik nou nooit verwacht.

Laat die Moore zichzelf is op de korrel nemen en een docu maken over de banden van Amerikaanse film industrie met AlQuaida.

Peter

Avatar

Mark "Wat een verrassing, in Frankrijk geven ze een staande ovatie voor een anti Bush film, holy crap! Dat had ik nou nooit verwacht."

Op het bekendste filmfestival ter wereld komen niet alleen Fransen...

Mark "Laat die Moore zichzelf is op de korrel nemen en een docu maken over de banden van Amerikaanse film industrie met AlQuaida."

Je vindt hoe dan ook de dingen die Moore opspoort bij voorbaat al niet goed? Ik heb het niet zo op de manier waarop hij het meestal brengt, maar de vragen die hij stelt zijn toch behoorlijk interessant....?

Aziez

Avatar

OW SJIT deze film moet ik zien!!!

Artikel op Nu.nl

Nu.nl " Unieke beelden van de president worden getoond als hij tijdens zijn bezoek aan een schoolklasje krijgt te horen dat de WTC-torens branden. Bush onderneemt daarop geen actie, maar pakt een prentenboekje waarin hij 9 minuten lang blijft lezen. "

hermit elephant

Avatar

ruben "Moore's manier is niet mijn manier. En ook niet de manier die veel mensen hier zal aanspreken. Maar het is wel het soort film dat het Amerikaanse publiek zal aanspreken (en dan heb ik het over de vorm, niet over de inhoud). Dus daarom vind ik het een belangrijke film. Het laat op een manier die het grote publeik in Amerika gewend is, de andere kant van het verhaal zien. Die horen ze daar veel te weinig.

Op een forum op de IMDB zei een Amerikaanse jongen verontwaardigd: "Waarom haat Moore Amerika zo?" Dat doet ie denk ik niet. Hij houdt van zijn land. Maar men vergeet dat je huist van iets houdt, je er kritiek op wil geven als je het naar de verdommenis ziet gaan."

Dit is een terecht [!] voor de post! Well spoken, ruben. Dat wij hier in ons relatief vrije landje gewend zijn aan een kritische houding tegenover onze leiders doet ons vaak vergeten dat dit niet overal het geval is. Met name (zelf-)kritische Amerikaanse filmmakers zouden in een beschermend programma van het WWF geplaatst moeten worden...
Uiteraard is Moore's manier niet ieders manier. Maar het belang van de film ligt dan ook op een ander vlak.

Bluesky

Avatar

ruben "Op een forum op de IMDB zei een Amerikaanse jongen verontwaardigd: "Waarom haat Moore Amerika zo?" ..."

Tja. En op het moment dat iemand van buiten de VS kritiek heeft op de VS wordt geroepen "waar bemoei je je mee als niet Amerikaan".

Ik ben wel benieuwd naar de docu. Ik hoop dat hij iets gestructureerder is dan 'Bowling for Columbine'. Bij B4C was ik op het einde het hele punt dat hij probeerde te maken kwijt.

Bukowski

Avatar

Bluesky "...
Bij B4C was ik op het einde het hele punt dat hij probeerde te maken kwijt."
Ik was dus niet de enige. Hij duurde mij ook net een kwartiertje te lang.

hermit elephant

Avatar

Bukowski "Ik was dus niet de enige. Hij duurde mij ook net een kwartiertje te lang."

Ik vond het juist wel een mooi, symbolisch slot; de afgetakelde, seniele Charlton Heston als vertegenwoordiger (want voorzitter) van de even afgetakelde seniele denkbeelden van de NRA. Het hyper-sentimentele eindshot, met die foto van dat meisje, is natuurlijk niet meer dan effect-bejag, maar zelfs dat vond ik wel kunnen.

mazzl

Avatar


Op een forum op de IMDB zei een Amerikaanse jongen verontwaardigd: "Waarom haat Moore Amerika zo?" Dat doet ie denk ik niet. Hij houdt van zijn land. Maar men vergeet dat je huist van iets houdt, je er kritiek op wil geven als je het naar de verdommenis ziet gaan.


Van zijn land? Hij is toch Canadees?

Overigens lijkt het me verstandig bij Moore's "docu's" (niet per ongeluk tussen aanhalingstekens) te onthouden dat hij daar vooral zijn mening en visie etaleert en niet zozeer feiten presenteert. Hij is niet vies van af en toe wat in scène zetten (in het echt of dmv editing) om de werkelijkheid naar zijn hand te zetten.
Prima. Alleen schijnen er nogal wat lieden te zijn die Moore als een nieuwe profeet zien en alles wat hij zegt als zijnde feiten aannemen. Dat is ongeveer net zo snugger om alles wat Bush zegt als zijnde waarheid aan te nemen.

Bluesky

Avatar

hermit elephant "Ik vond het juist wel een mooi, symbolisch slot; de afgetakelde, seniele Charlton Heston als vertegenwoordiger (want voorzitter) van de even afgetakelde seniele denkbeelden van de NRA. Het hyper-sentimentele eindshot, met die foto van dat meisje, is natuurlijk niet meer dan effect-bejag, maar zelfs dat vond ik wel kunnen."


De grap is juist dat hij zichzelf tegenspreekt. De wapenwetten zijn juist niet het probleem of de onderliggende oorzaak van de hoeveelheid shootings. Dat toont hij zelf aan door te laten zien dat er in Canada met vergelijkbare wetten veel minder shootings zijn (Ik heb B4C in Vancouver gezien toen ik daar nog wel eens kwam/semi woonde Smiley face Leuke reacties van de groep waar ik mee was toen hij met zijn ploeg de grens over ging.)

Juist de angstkultuur en de manier waarop de media hierop inspeelt zijn het probleem. Die conclusie trekt hij notabene zelf. Dus had hij zijn docu moeten afsluiten met een kritisch interview met een directeur van Fox News oid.

Charlton Heston, wat je ook van de man en zijn denkbeelden vindt, was geen goede afsluiter imho.

@Mazzl: Moore is volgens imdb geboren in Flint, Michigan USA, dus niet in Canada.

hermit elephant

Avatar

Bluesky "De grap is juist dat hij zichzelf tegenspreekt. De wapenwetten zijn juist niet het probleem of de onderliggende oorzaak van de hoeveelheid shootings. Dat toont hij zelf aan door te laten zien dat er in Canada met vergelijkbare wetten veel minder shootings zijn (Ik heb B4C in Vancouver gezien toen ik daar nog wel eens kwam/semi woonde Smiley face Leuke reacties van de groep waar ik mee was toen hij met zijn ploeg de grens over ging.)

Juist de angstkultuur en de manier waarop de media hierop inspeelt zijn het probleem. Die conclusie trekt hij notabene zelf. Dus had hij zijn docu moeten afsluiten met een kritisch interview met een directeur van Fox News oid."

Je hebt natuurlijk gelijk als je zegt dat Moore eerder heeft laten zien dat wapens of de wapenwetten niet de oorzaak zijn. Maar hij zegt volgens mij ook niet dat de NRA (of Heston) de schuldige is, maar juist een produkt van die angstcultuur. En wat ik net al zei; het slot heeft natuurlijk een hoge dosis effect-bejag. Maar van mij mag 'ie!

@Peter: 'Stupid White Men' ook gelezen?

JB

Avatar

Maar Moore is natuurlijk meer een provocateur dan een echte journalist, hij wil door het gebruik van de media, door manipulatieve stijlmddelen de Amerikaanse burger wakker schudden uit hun lethargie. Zijn wapen is eerder de moker dan het fijne pennetje en dat betekent nou eenmaal dat het niet altijd even subtiel gaat en het zijn werkelijkheid weergeeft. Daar is misschien wel van alles op af te dingen, en je hoeft er niet zo van gecharmeerd te zijn, maar besef wel dat zijn grote kracht niet zozeer de (objectieve) journalistiek is, als wel het agenderen van issues.

Dit is een kracht die hij deelt met mensen zoals (dichter bij huis en aan een andere kant van het spectrum) Fortuyn en van Gogh, ook omstreden, ook door een deel van het establishement en gevestigde orde verafschuwd, maar wel in staat vingers op zere plekken te leggen. Of je het met hun analyses of meningen eens bent bent of niet.

NieuwsFilm

meest populair