Weinsteins kopen Fahrenheit 9/11 van Disney

De filmbonzen Harvey en Bob Weinstein hebben de rechten van 'Fahrenheit 9/11' van regisseur Michael Moore verworven. De oprichters van filmstudio Miramax hebben de omstreden documentaire gekocht van Walt Disney Co., zo liet het amusementsconcern vrijdag weten.

Disney, dat eigenaar van Miramax is, had de filmstudio verboden de documentaire op de Amerikaanse markt te brengen, omdat de inhoud te politiek gevoelig zou zijn. De broers Weinstein zouden de film nu op persoonlijke titel willen uitbrengen.

In de film wordt president Bush onder meer in verband gebracht met de steenrijke familie van terroristenleider Osama Bin Laden. 'Fahrenheit 9/11' won deze maand de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

Voor 'Fahrenheid 9/11' heeft Michael Moore ook Nick Berg geïnterviewd. Beelden van de onthoofding van Nick Berg, die als burger in Irak werkte, schokten op 11 mei de wereld. Moore heeft de familie van Berg aangeboden het materiaal van zijn interview met Berg te laten zien, voordat hij het eventueel gaat uitzenden. Dat heeft een woordvoerder van de familie Berg vrijdag gezegd.

Moore filmde en interviewde Berg twintig minuten lang voor zijn film, maar gebruikte de beelden uiteindelijk niet. Het kantoor van Michael Moore heeft bevestigd dat de beelden bestaan, maar ontkent plannen om het interview uit te zenden. ,,We geven de beelden niet aan de media. We regelen dit met de familie'', aldus een verklaring. Moore zelf was niet beschikbaar voor commentaar.



NieuwsFilm

meest populair