Fraai boek - Marvel Year by Year - A Visual Chronicle

Een uitgebreid overzicht waarbij aan geen enkele uitgave van Marvel voorbijgegaan wordt.

[/url]

Titel: Marvel Year by Year – A Visual Chronicle| Auteur: - | Uitgever: DK | Druk: 1 | Pagina’s: 384 | Release: 2013 | Uitvoering: Hardcover | ISBN: 978-140937888-4

Pas in 1962 ontstond het bedrijf Marvel, dat we nu kennen, maar volgens Stan Lee, de man achter vele van onze favoriete superhelden, begint de geschiedenis al in de jaren ’40. Dat is dan ook het beginpunt van deze visuele kroniek van Marvel, waarbij enkel gefocust wordt op de stripboeken die het bedrijf heeft uitgegeven. Dat begint dus al in 1939, als er een Marvel Comic uitgegeven wordt, waarin de Human Torch en Sub-Mariner de hoofdrollen spelen. Leuk aan dit overzicht is dat belangrijke historische ontwikkelingen besproken worden en hun invloed daarvan op het uitgeven van de stripboeken.

Zo komen we te weten dat Marvel, dat in die tijd nog Timely Comics heette, in 1941, toen de Verenigde Staten door Japan aangevallen werd, en de oorlog daadwerkelijk een wereldwijd conflict geworden was, veel belangrijke schrijvers verloor. Zo besloten Stan Lee en Carl Burgos zich in te schrijven voor het leger, en mee te helpen bij de invasie van D-Day. Maar zij waren niet de enigen bij Timely die zich aanmeldden voor het leger, waardoor er moeilijke tijden begonnen.



Je zou denken dat die moeilijke tijden in de jaren ’50 wel voorbij zouden zijn, maar het boek vertelt over deze periode dat er toen een einde kwam aan de papierrantsoenen. Daardoor was er weer genoeg materiaal om te printen voor andere uitgeverijen en werd de wereld van stripboeken een stuk competitiever. Daarnaast kenmerkten de jaren ’50 zich door de opkomst van een nieuw massamedium: de televisie. Ook dat bleek een geduchte concurrent van de stripboekenuitgever.

Het jaar 1961 blijkt volgens het boek, dat geen enkele uitgave in de lange geschiedenis van Marvel lijkt over te slaan, het begin van het einde van Timely Comics in te luiden. Toen werd de eerste Fantastic Four strip uitgegeven, die zo succesvol bleek dat superhelden de nieuwe grote bron van inkomsten werden. Stan Lee bedacht toen een nieuwe naam voor het bedrijf: Marvel.

De jaren ’60 blijken verder het decennium te zijn waarin veel superhelden die we nu in de bioscopen kunnen bewonderen zijn ontstaan. Zo werden de Hulk, Ant-Man, Spider-Man, Thor, Loki, Iron Man, Dr. Strange, de Avengers, Scarlet Witch, Quicksilver en de X-Men allemaal bedacht in deze periode. Als we kijken naar de rest van het boek, zien we dat Marvel ieder jaar wel een nieuwe held introduceerde, wat natuurlijk betekent dat er meer dan genoeg materiaal is om de komende decennia nog films te maken.



Al met al kan gezegd worden dat het boek niet alleen een mooie visuele kroniek is, maar ook een goed naslagwerk. Aangezien elk van de superhelden van het bedrijf wel voorbij komt, is het handig om bijvoorbeeld meer te leren over de nieuwe tegenstander van de Avengers: Ultron. Ellenlange omschrijvingen hoef je echter weer niet te verwachten. Het boek poogt geen encyclopedie te zijn, maar daadwerkelijk een visuele kroniek van het bedrijf dat ons ook nu nog vele nieuwe stripboeken brengt. Positief aan dat geheel is dat er niet voorbijgegaan wordt aan historische ontwikkelingen en hun invloed op Marvel. Als negatieve factor zou genoemd kunnen worden dat er compleet voorbijgegaan wordt aan de films die Marvel maakt. Het bedrijf domineert met zijn miljoenenproducties de box office, en daarom zou er eigenlijk niet aan de films voorbijgegaan moeten worden. Maar, het is een kroniek van de stripboeken die het bedrijf heeft uitgegeven, dus in die zin kan de makers van het boek weinig verweten worden.

Het boek kun je online bestellen bij webshops als [url=http://www.bol.com/nl/p/marvel-year-by-year/9200000011389090/]Bol.com
, Polare en Athenaeum en natuurlijk ook de betere boekhandel. Met dank aan DK voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair