Blu-Ray Review: The Tudors (The Royal Collection)

De serie met o.a. Henry Cavill die bewijst dat een kostuumdrama ook kan slagen op tv.


Bedenker: Michael Hirst Regie: meerdere | Cast: Jonathan Rhys Meyers(King Henry VIII), Henry Cavill (Charles Brandon), Anthony Brophy (Ambassador Bishop Chapuys), James Frain (Thomas Cromwell), Sarah Bolger (Mary Tudor), Guy Carleton (Chamberlain), Natalie Dormer (Anne Boleyn), e.a. | Speelduur: 1971 minuten | Afleveringen: 38 x 55 minuten | Jaar: 2007-2010 | Tv-release: 1 april 2007 (Showtime ), 26 december 2010 (RTL8) | Retail release: 13 november 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: Seizoen 1-2: Engels Dolby TrueHD 5.1, Seizoen 3-4: Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands, Engels | Aantal Discs 11 x Blu-Ray | Distributeur: Sony Pictures Home Entertainment | EAN: 8712609602548

De grote Amerikaanse 'premium'-kabelzender HBO kent een concurrent in Showtime, die net als het populaire HBO een flinke reeks populaire tv-series produceert. Denk hierbij aan succesvolle titels als Dexter, Homeland, Californication, Weeds, Shameless en het kostuumdrama The Tudors. In de vier seizoenen van deze laatgenoemde serie groeiden onder meer de acteurs Jonathan Rhys Meyers (The Mortal Instruments: City of Bones) en vooral Henry Cavill (Man of Steel) en actrice Natalie Dormer (The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 en 2) uit tot grote namen en ondertussen zijn ze steeds vaker te zien in grote Hollywood-films. De Iers-Canadese tv-serie over het leven van de Britse monarch Hendrik VIII van Engeland en zich focust op de Tudor-dynastie wordt uiteraard aangevuld met de nodige fictie. En dit kan prima, aangezien Hendrik VIII ook in het echt een koning was die zijn oog liet vallen op vele vrouwen. In zijn verhoudingsgewijs korte leven had hij maar liefst zes echtgenotes. De volledige serie, die gezien kan worden als een van de betere 'kostuumseries' verscheen verleden maand in een complete Blu-Ray box.

SYNOPSIS & TRAILER
In The Tudors zien we hoe de hartstocht waarmee Koning Hendrik VIII probeert Engeland's vooraanstaande positie in de wereld en zijn eigen nalatenschap te verzekeren, hem leidt door een keten van zes vrouwen, een onbezonnen oorlog met Frankrijk naar de uiteindelijke plek in de geschiedenis als een van 's werelds meest charismatische, wreedste en vooral menselijkste koningen.
Hieronder de trailer van het vierde seizoen (let op mogelijke SPOILERS!!!):

WAARDERING & BOX OFFICE
De Showtime-serie The Tudors was in 2007 genomineerd voor een Golden Globe voor Beste Drama Serie. Ook hoofdrolspeler Jonathan Rhys Meyers kreeg een Golden Globe-nominatie. In 2007 won het twee 59th Primetime Creative Arts Emmy Awards voor Beste Kostuums in een serie en voor 'Outstanding Main Title Theme Music'. In 2008 verzilverde het zeven van de acht Irish Film and Television Awards. Ook in de jaren daarna won het meerdere Irish Film and Television Awards.
The Tudors seizoen scoren op de IMDb gezamenlijk een 8,1 bij een kleine 35 duizend stemmers. Op Metacritc komen de seizoenen 1 t/m 4 achtereenvolgend uit op een 64/100, 68/100, 75/100 en 63/100. De succesvolle Showtime-serie noteerde bij de eerste aflevering van seizoen 1 ongeveer 1,3 miljoen Noord-Amerikaanse kijkers. Na een terugval tijdens het eerste seizoen keken er gemiddeld zo'n 1 miljoen kijkers naar het tweede seizoen. Gedurende het rest van de serie slonk het kijkersaantal zo nu en dan. Naar de allerlaatste - wat mindere - aflevering keken nog zo'n 700 duizend mensen.

BLU-RAY
We bekijken de 11 disc Blu-Ray uitgave van The Tudors. Het recensie-exemplaar bestaat uit de vier losse Blu-Ray uitgaven, verpakt in een redelijke basic maar stijlvolle zwarte sleeve. Deze toont prima in de Blu-Ray collectie, aangezien het voornamelijk het 'Tudors'-logo laat zien. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).





EXTRA'S
Seizoen 1: Blik achter de schermen: interviews en commentaar met Jonathan Rhys Meyers, Sam Neill, Michael Hirst, Natalie Dormer, Jeremy Northam en Henry Cavill
Seizoen 2: To Capture A King | To Play A Pope | Love And Passion In Tudor Times
Seizoen 3: Een exclusieve rondleiding van Hampton Court | Op de set met The Tudors | Soul koningin ontmoet de Tudor-koning | Joss Stone als Anna van Kleef
Seizoen 4: Illicit Affairs: Secret Romance in Henry's Court | The Tudors After Henry: The Royal Children of Henry VIII | Farewell to the King: Michael Hirst on the Tudors Finale
Deze complete Blu-Ray uitgave van de vier seizoenen van The Tudors bevat een ruim aantal extra's. Er zijn meerdere middellange docu's te bekijken van onder meer achter de schermen, waarvan er sommige inzoomen op een specifiek onderwerp. Uiteraard duiken in de docu's de bekende gezichten op, die breeduit vertellen over de productie. Per seizoen zijn er dus een paar extra's en dit zal voor de fan vast voldoende zijn om een beeld te krijgen van de totstandkoming van de serie.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Voor wie de serie kent, weet dat in een groot gedeelte van The Tudors vooral gesproken wordt. Het is dan ook echt een historisch kostuumdrama, met mooie kostuums, prachtige shots en toch ook flink wat muzikale ondersteuning. Deze High Definition-uitgave laat een prima beeld met een goede scherpte en kleurweergave heeft zien, wat recht doet aan de vele mooie shots. De Dolby TrueHD (seizoen 1 & 2) en de DTS-HD (seizoen 3 & 4) 5.1 tracks doen uiteraard hun werk.

CONCLUSIE
Uiteraard is The Tudors geen doorsnee tv-serie, waardoor het gemiddeld minder kijkers trekt dan de allergrootste series als Breaking Bad en Game of Thrones. Toch bewijst The Tudors dat een redelijk goed geproduceerd kostuumdrama - met hier en daar toch wat te soapachtige ontwikkelingen - ook kan slagen op tv. Dit betekende overigens niet dat de 'opvolger' The Borgias met o.a. Jeremy Irons kon uitgroeien tot een succes. Het werd na het derde seizoen gecanceld door Showetime.
Deze complete Blu-Ray uitgave van The Tudors wordt netjes afgeleverd, al bevat de box "slechts" de losse seizoensuitgaven. Met een prima beeld en geluid en voldoende extra's is deze box uiteraard een must-have voor de fan van The Tudors.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 11 disc Blu-Ray box van The Tudors zijn de verschillende seizoenen ook los op Blu-Ray en Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels. Uiteraard is de box ook in een Dvd versie beschikbaar.
Met dank aan de distributeur Sony Pictures Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair